Het is je vast niet ontgaan; Vanaf vanavond gaat de wind flink aantrekken en vannacht en morgenochtend kan er zelfs tijdelijk stormkracht 9 staan aan de kust. Een groot deel van het land krijgt ook te maken met zware windstoten, die vanwege de volle bomen mogelijk flinke schade kunnen veroorzaken. Je leest alles over de storm in deze blog!
Hoe hard gaat het waaien?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, het gaat hard waaien! Door een lagedrukgebied dat net noord van ons richting Denemarken trekt krijgen we te maken met een stormsituatie. In de winter komen dit soort gevallen veel vaker voor, maar in de zomer is het een stuk zeldzamer dat er windkracht 9 kan komen te staan. ‘s Zomers staan veel bomen nog vol in het blad en de kans op omgewaaide bomen is dan dus veel groter dan bij dezelfde windsnelheden in de winter.
Vannacht
Vanavond gaat de wind met name in het zuidwesten al aantrekken. Daar komen dan windstoten voor van zo’n 80 km/u. In de loop van de nacht krijgt de hele Hollandse kust te maken met windkracht 8, stormachtig. In het binnenland staat met 5 of 6 beaufort ook een stevige woei. Halverwege de nacht heeft het zuidwesten te maken met windstoten tussen 80 en 100 km/u. Langs de rest van de westkust liggen de windstoten tussen de 70 en 90 km/u. Iets verder uit de kust liggen komen rukwinden tussen 70 en 80 kilometer per uur uit. Het zwaartepunt van de storm valt aan het einde van de nacht, zo rond een uur of 5, maar omdat de ochtendspits (voor zover we daarvan kunnen spreken) ook nog met die harde wind te maken krijgt bespreken we het zwaartepunt bij ‘ochtend’.
Aan het begin van de nacht zijn al windstoten van boven de 80 kilometer per uur mogelijk, aan het einde van de nacht gaat het nog veel harder!
Morgenochtend
Het zwaartepunt van de storm ligt pak ‘m beet tussen 5 en 7 uur. Pas vanaf een uur of 9 wordt de wind beduidend minder. Op het hoogtepunt komen in de hele kuststrook, met uitzondering van het noorden, windstoten van meer dan 100 kilometer per uur voor. Ook staat er dan aan de kust naar alle waarschijnlijkheid windkracht 9 en kan er officieel van een zomerstorm gesproken worden. Wat verder boven land staat windkracht 5 of 6. Iets uit de kust in het noorden worden windstoten verwacht die tijdens de piek tussen 80 en 100 kilometer per uur uitkomen. In de regel geldt, hoe dichter bij de kust, hoe harder de rukwinden zullen zijn. In grote delen van het binnenland komen windstoten van 70 tot 80 km/u voor, zeker op open vlaktes. Alleen in de regio rond Twente lijkt de 70 km/u morgenochtend niet gehaald te worden.
Aan het eind van de nacht en in de vroege ochtend ligt het hoogtepunt van de storm, langs de kust dan windstoten van meer dan 100 kilometer per uur.
Morgenmiddag
De wind neemt ‘s middags vanuit het zuiden snel af. In het noordwesten pieken de windstoten af en toe nog richting de 90 kilometer per uur. Aan de rest van de kust is het met 70 à 80 km/u dan wel gedaan. In de loop van de middag worden de verschillen in ons land steeds groter. Aan het begin van de middag haalt de westkust misschien nog 8 beaufort. ’s Avonds waait het in het zuiden nog maar met windkracht 3 of 4, aan de noordkust staat dan nog windkracht 8. Het gebied met windstoten tussen 60 en 70 kilometer per uur trekt ’s middags weg richting het noorden. ’s Avonds heeft alleen het noordelijk kustgebied nog rukwinden tot 80 km/u te verduren. In de rest van het land is de wind dan grotendeels gaan liggen.
Morgenmiddag wordt het vanuit het zuiden rustiger, het noord(west)en maakt het langste kans op zware windstoten.
De impact
We zijn in ons kikkerlandje wel gewend aan wind. Het probleem met deze storm is dat hij in de zomer komt. De bomen staan dan vol in het blad en dus veel gevoeliger voor windvlagen. Daar komt bovenop dat het, zeker in het zuidoosten, nog erg droog is. Bomen staan dus ook een stuk minder stevig vast in de grond. We verwachten dan ook dat er behoorlijk wat bomen zullen sneuvelen morgen, met mogelijk vertragingen in het ov tot gevolg. Het scheelt dat er vanwege het coronavirus een minder drukke spits zal zijn, maar problemen op de weg zijn ook niet uitgesloten. Naast de harde wind valt er morgen ook een flinke plens regen in het noorden, lokaal lopen de neerslaghoeveelheden op naar 20 mm. In het zuiden blijft het beduidend droger. Voor sommige delen van het land is het de laatste week van de zomervakantie. Mensen die aan de kust op vakantie zijn doen er wellicht goed aan om extra haringen in de grond te slaan. Luifels waaien bij deze windsnelheden snel kapot!
Pas zeker als je nog op vakantie bent op voor stormschade! Foto: Ruud den Boer.
De naamgeving
Misschien heb je al ergens zien staan dat ‘Storm Francis’ langskomt. In Nederland mogen we echter pas van een storm met een naam spreken als het KNMI code oranje afgeeft. Dat is nu nog niet het geval, dus heeft deze storm nog geen naam. In het Verenigd Koninkrijk heeft de storm wel de naam Francis, omdat ze daar een andere regel hanteren. De kans is echter nog groot dat er alsnog code oranje afgekondigd gaat worden voor de storm, windstoten moeten dan hoger dan 100 km/u uitkomen en aan de kust moet dat zeker mogelijk zijn. Morgenochtend kunnen we het dus naar alle waarschijnlijkheid over storm Francis hebben. De naam Francis komt trouwens van Francis Beaufort, de man die de Beaufortschaal voor wind heeft ontwikkeld, hoe toepasselijk!
Voor nu raden we aan om de windsnelheid in de gaten te houden. Pas morgen op met het fietsen langs bomenrijen, over dijken of langs uitgestrekte velden. Houdt ook in de auto of terwijl je in het ov reist rekening met vertragingen door het hinderende weer. We zien gave foto’s van het stormgeweld morgen graag tegemoet, maar let goed op de gevaarlijke omstandigheden!