Actueel

Zomerse perikelen

Dit weekend bereikt het zomerweer een hoogtepunt: veel zon, hoge temperaturen en vrijwel overal droog. Goed nieuws als je naar het strand gaat of gewoon een wandeling  of fietstocht wil maken. Toch zijn er enkele adders onder het gras!

Deze meimaand lijkt qua temperaturen een recordmaand te worden. Daarbij is het tot nu toe ook erg zonnig. Ook de komende dagen is de zon vaak te zien en wordt het extreem warm. De maxima liggen 8 tot 10 graden boven de normale 18 graden voor deze periode. En in het weekend bereiken we een hoogtepunt!

Zaterdag 25 mei 2018

Zaterdag start met wat wolkenvelden, maar al snel krijgt de zon de overhand. In de middag ontwikkelen er wel enkele kleine stapelwolken. Geen zorgen; het blijft droog. Daarnaast loopt de temperatuur snel op. In het oosten wordt op meerdere plaatsen de tropische 30 graden gehaald!

20180525_nl_zaterdag.jpg

Zondag 27 mei 2018

Zondag is de tropische hitte even uit de lucht, maar komt de temperatuur nog steeds dichtbij de 30 graden. Ook wordt bijna overal een zonovergoten dag. Behalve in het zuiden. Daar is er meer bewolking en kunnen in de middag enkele (onweers-)buien ontstaan. 

20180525_nl_zondag.jpg

Adders onder het gras...

Het weer leent zich prima voor een dagje uit, maar er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden. De eerste adder...

Zonkracht!

Zonkracht geeft de hoeveelheid uv-straling in het zonlicht weer die de aarde bereikt. Het wordt op een schaal van 1 tot 10 uitgedrukt. Dit weekend hebben we te maken met zonkracht 6 - 7. Dat betekent dat je maar 15 minuten in de zon kan zijn zonder je in te smeren! Bij zonkracht 6 verbrandt je huid gemakkelijk en bij zonkracht 7 snel. Het is dus belangrijk dat je je dit weekend goed insmeert!

Meer over zonkracht en uv-straling vind je in de blog van 17 april 2018.

2018-05-25_Zonkracht.jpg

De tweede adder is ... pollen!

Veel mensen worden vrolijk van warm en zonnig weer, maar voor sommige mensen levert het ongemakken op. Eén op de vijf Nederlanders krijgt last van hooikoorts. Dat betekent niezen, jeukende ogen en soms zelf kortademigheid. Toch lastig dat warme, zonnige zomerweer, hè?!

Momenteel zijn er vooral graspollen in de lucht. Ook staat er een oostenwind, waardoor pollen vanuit Duitsland wordt aangevoerd. De hooikoortsradar geeft het hoeveelheid pollen in de lucht aan op een schaal van 1 tot 10. Het getal 1 duidt aan dat er weinig pollen in de lucht zit, bij 10 juist extreem veel. In het weekend loopt de hooikoortsradar op naar 8! Dit weekend zijn er veel mensen met hooikoortsklachten.

Om meer over pollen en hooikoorts te weten te komen, lees graag de blog van 11 april 2018.

2018-05-25_Pollen en hooikoorts.jpg

Nog een adder...

De luchtkwaliteit verslechtert tijdens droge, zonnige dagen. Er zitten dan meer vieze deeltjes in de lucht, zoals fijnstof, smog, ozon. Mensen die last hebben van COPD (chronische obstructieve longziekte) zullen het dit weekend dus ook zwaar hebben.

Voor de dagelijkse luchtkwaliteit boven Nederland, kijk hier.

Niet alleen adders!

Het gebeurt niet iedere dag dat het zonnig en warm in Nederland is. Voor de meeste mensen is het volop genieten! Op het strand, terras of gewoon in je eigen tuin. Mocht je de BBQ aansteken: zaterdag krijgt een dikke 10! Zondag zorgen enkele (onweers-)buien in het zuiden voor wat minder goed BBQ-weer.

Of je de BBQ-radar gebruikt om het weer te checken voor een BBQ of je gewoon lekker naar buiten wil... dit weekend is het (voor de meeste van ons) prima weer voor allerlei buitenactiviteiten! 

2018-05-25_BBQ-radar_.jpg


25-05-2018 om 14:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...