Actueel

Zicht en zichtbaarheid

Horizontaal zicht
Je staat er vaak niet bij stil, maar er is zoiets als horizontaal zicht. Horizontaal zicht is de afstand van de waarnemer tot een voorwerp aan de horizon die nog net en duidelijk zichtbaar is en tegelijkertijd voldoende afsteekt tegen de achtergrond. Is bijvoorbeeld een kerktoren op een afstand van 8 km goed te zien en een flatgebouw op 10 km niet meer, bedraagt het horizontale zicht zo’n 8 km. Bij horizontale zichtwaarden van meer dan 10 km is overigens sprake van goed zicht.

ChrisBiesheuvel_Bees.jpgEen relatief dunne mistlaag (mist, bovenlucht zichtbaar) waardoor het horizontale zicht wordt belemmerd. De aanwezige mist (water) druppeltjes ontnemen bijvoorbeeld gedeeltelijk het zicht op de kerk. (foto: Chris Biesheuvel)

Zichtbeperking
Het horizontale zicht kan echter ook belemmerd worden. Meestal zijn het weerfenomenen die hierin een rol spelen, maar soms kan het zicht ook verslechteren door menselijk handelen. Denk bijvoorbeeld aan rook en smog. Weerfenomenen die het zicht doen verslechteren zijn: regen, motregen, sneeuw, nevel en mist. Afhankelijk van de intensiteit veroorzaken de regen- of mistdruppeltjes (of sneeuwvlokjes) matig tot slecht zicht. Mist, dichte motregen en matige tot zware sneeuwval zijn de grootste zichtbeperkers. Dit heeft alles te maken in welke mate de druppels en vlokken opeen zijn gepakt en dus wel of geen licht doorlaten. 

We richten ons voor nu even op nevel en mist. Hoe vochtiger de aangevoerde lucht, hoe groter de kans is op nevel en mist. Zo is bij een droge oostenwind de kans op mist klein, maar bij de aanvoer van vochtige lucht uit het zuidwesten juist groot.

RiaBrasser_Vlissingen.jpgZicht wordt beperkt door nevel/mist. Het contrast neemt af; alleen objecten met kleur zijn nog te onderscheiden van de grijze omgeving (foto: Ria Brasser)

Mist of nevel?
Mist is de beperking van het zicht door kleine in de lucht zwevende waterdruppeltjes. De grootte van die mistdruppeltjes is vergelijkbaar met die van een gewone wolk. Dus eigenlijk is mist een soort wolk, maar dan aan de grond. Er is overigens pas sprake van mist wanneer het zicht minder dan 1000 meter bedraagt. Bij 1000 meter of meer, maar minder dan 10 km zicht spreken we over nevel. Is in dit geval de luchtvochtigheid lager dan 70% dan is er sprake van heiigheid. Terug de mist in, want er wordt ook wel eens gewaarschuwd voor dichte mist, het zicht is in dat geval minder dan 200 meter. Bij zeer dichte mist (minder dan 50 m) is het zicht echt slecht.

Zicht bij mist -weer.jpg
Nevel of mist?

Zichtbaar in het verkeer
Wanneer je je in het verkeer begeeft, omgeven door mist, is het wel zo veilig om nog zichtbaar te blijven. Zorg ervoor dat de verlichting van je voertuig goed functioneert, of dat nu een fiets, motor of auto is. Daarnaast helpt reflecterende kleding voor voetgangers en fietsers natuur ook. De felgekleurde kleding contrasteert uitstekend tegen de grijze omgeving/achtergrond.

Niet goed; geen verlcihting en daardoor zijn deze fietser slecht te zien (foto: Jessie van Neer)Niet goed; geen verlichting en daardoor zijn deze fietser slecht te zien (foto: Jessie van Neer)

Wel goed; verlichting aan, deze fietsers zijn op grotere afstand goed zichtbaar (foto: Ben Saanen)Wel goed; verlichting aan, deze fietsers zijn op grotere afstand goed zichtbaar (foto: Ben Saanen)

Verlichting
Als het schemert of het donker wordt zet je je verlichting van je fiets of voertuig aan, met als doel om je zichtbaarheid te vergoten. Misschien is voorgaande voor veel mensen een meer dan logische (en overbodige) zin, maar verlichting wordt nog wel eens vergeten. En het belang (veiligheid) van van zichtbaarheid wordt wel eens onderschat. Advies: verlichting aan bij schemer, in het donker en bij omstandigheden met matig of slecht zicht. En check de werking van de verlichting.

Niet alleen bij mist, ook bij regenval is het zaak zichtbaar te zijn in het verkeer (foto: Nico Vink)Niet alleen bij mist, ook bij regenval is het zaak zichtbaar te zijn in het verkeer (foto: Nico Vink)

Dagrijverlichting
Bij de wat oudere auto's moet je de verlichting veelal met een knop bedienen. De moderne auto's hebben tegenwoordig vaak dag-rijverlichting, waarbij aan de voorzijde verlichting brandt (geen dimlicht), maar aan de achterzijde niet. Het dimlicht wordt middels lichtsensoren aangestuurd. Wanneer het donker wordt, worden alle lampen geactiveerd. Maar pas op: wanneer het overdag (bij daglicht) mistig is gaan deze lampen niet aan. Zet het dimlicht dan ook handmatig aan. Zo ben je zowel van voor als van achter goed zichtbaar.

Mistig overdag? Denk aan je verlichting!Matig of slecht zicht overdag? Denk aan je verlichting!

Mistlampen
En hoe zit ’t ook alweer met de mistverlichting? De mistlampen aan de voorkant van de auto mogen bij slecht zicht door mist, regen of sneeuw worden aangezet. Er is geen duidelijke grens in zicht van wanneer dit wel of niet mag, maar meestal wordt een zicht van minder dan 200 meter aangehouden. De mistlichten aan de achterzijde hebben wel een duidelijke grens voor gebruik. Alleen bij een zicht van minder dan 50 meter tijdens sneeuwval of mist (geen regen, dus!) mogen de mistachterlichten aangezet worden. Het gebruik van het mistachterlicht bij beter zicht is hinderlijk voor achteropkomend verkeer. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of het zicht ook minder dan 50 meter is, maar het kan dan handig zijn om herkenningspunten te gebruiken zoals hectometerpaaltjes (100 m).

Gerbuik het mistachterlicht pas bij een horizontaal zicht van minder dan 50 meter (foto: Joost Mooij)Gebruik het mistachterlicht pas bij een horizontaal zicht van minder dan 50 meter (foto: Joost Mooij).

Verwachting
De komende dagen verlopen veelal grijs en grauw. Daarnaast is de kans op nevel en mist in de donkere uurtjes, maar ook in de ochtend vrij groot. Ook vanavond en komende nacht wordt het zicht regionaal matig tot slecht door mist. Hoe het zicht actueel is kun je vinden op de zichtkaart van Buienradar en op de waarschuwingspagina zijn de waarschuwingen te vinden die van kracht zijn.


28-11-2022 om 15:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...