In het voorjaar kan het flink opwarmen, zo ook deze dagen. De temperatuur in het binnenland kan oplopen naar waarden van 25 graden of meer. Ook aan zee begint het voorzichtig aan een beetje te zomeren, maar pas op. Het voorjaar staat er namelijk om bekend dat de wind op de stranden ineens kan draaien, het koud wordt en het zomergevoel lijkt te zijn vervlogen. Hoe kan dat toch?
Temperatuurverschillen
Het verschijnsel van een plotselinge draaiing van de wind en sterke afkoeling wordt zeewind genoemd. Zeewind doet zich voor langs de overgang van grote wateroppervlakten en land. En dit voornamelijk in het voorjaar en in de zomer, omdat het (zee)water nog relatief koud is. Het land kan bij voldoende instraling van de zon al flink opwarmen. Er ontstaat dan een groot temperatuurverschil tussen land- en wateroppervlak. Dit grote temperatuurverschil is nodig om een wind van zee te laten opsteken. Er moet minimaal een graad of 10 verschil zijn tussen het zeewater en het land.
Om grote temperatuurverschillen te laten ontstaan is het van belang dat het vrijwel onbewolkt is en de zon maximaal kan instralen. De zon kan het aardoppervlak goed opwarmen en morgen wordt het aan de kust ook al gauw 22-23 graden. Zeewater warmt echter maar langzaam op. Op dit moment is het zeewater langs de kust een graad of 11-12. En pas in augustus en september wordt een zeewatertemperatuur van 18-20 graden bereikt.

Heersende wind
Met een verschil in temperatuur tussen zee en land zijn we er overigens nog niet. Een andere vereiste is namelijk een zwakke, bij voorkeur aflandige, wind (wind die waait van land richting zee). Bij een te sterke aflandige wind treedt geen zeewind op of is zo gering dat deze niet wordt opgemerkt. Bij een aanlandige wind, dus wind van zee richting land zal deze ook niet worden opgemerkt.
Ontstaan zeewind
Zeewind ontstaat doordat de warme lucht boven land opstijgt (thermiek). Boven land ontstaat een “tekort” aan lucht. Er ontstaat een zogeheten thermisch lagedrukgebiedje. Dat tekort aan lucht moet worden aangevuld. Er komt hierdoor een luchtstroming opgang van zee richting land, zeewind. Over het algemeen is zeewind aan de kust merkbaar vanaf het einde van de ochtend en dringt ze aan het einde van de middag onder ideale omstandigheden zo’n 10 tot 20 kilometer het land in, in zeldzaam extreme gevallen zelfs 40 tot 60 kilometer.


Weer bij zeewind
Zodra de wind de wind van zee opsteekt wordt het direct koeler langs de kust en op de stranden. Op een zomerdag is die verkoeling vaak heerlijk maar in het voorjaar kan het van aangenaam weer ineens naar een kil weertype omslaan.
Daarnaast kan zeewind ook een ander weerbeeld met zich meebrengen. De wind van zee is vochtig en kan als 'brandstof' dienen voor de aanmaak van wolken. Hierdoor ontstaan boven land stapelwolken. Vaak ontstaan die wolken op de plek waar de zeewind en de aflandige wind samen komen. Er ontstaat een soort van wolkenlijn evenwijdig aan de kust. Dit proces kan soms zo sterk zijn dat de stapelwolken uitgroeien tot heuse buien. Op Buienradar is dan een buienlijn zichtbaar die vrijwel op een plek blijft hangen.
In het voorjaar ligt met enige regelmaat een mistveld op de Noordzee. Bij een aflandige wind blijft dat mistveld op de Noordzee en hebben we daar op het vaste land geen last van. Maar wanneer er een zeewind opsteekt wordt dat een ander verhaal. De stranden en de kustgebieden kunnen dan ineens in mist worden gehuld. Ook dan maakt de temperatuur ene vrije val en wordt het kil en grijs. Dit fenomeen wordt ook wel zeevlam genoemd.


Kans op zeewind?
De komende dagen staat er veelal een oostenwind, ofwel een aflandige wind. Zowel vandaag als morgen is kans op zeewind. Omdat de doorstaande wind of achtergrondstroming nog vrij sterk is lijkt de draaiing van de wind aan de westkust iets mee te vallen. Desalniettemin komt 's middags tijdelijk een stevige noordenwind te staan. In het binnenland blijft de wind uit de oosthoek waaien. De mistvelden op de Noordzee lijken de komende dagen ten noorden van Nederland te blijven en op de stranden blijft het dan vrij zonnig. De noordenwind zorgt wel voor wat afkoeling.
Check altijd ons weerbericht of de wind en temperatuur op onze website.