Actueel

Mysterieus blauw licht

Als je de laatste dagen tijdens de donkere uurtjes over het strand liep, kon het maar zo zijn dat je een mysterieus blauw licht op het water zag. Dit bijzonder fenomeen is geen raar chemisch goedje, maar zogenaamde zeevonk! In de blog leggen we je meer uit over deze algensoort.

2020-05-20 11_25_07-Greenshot capture form.png

Plant of dier?
Zeevonk is een algensoort en algen is de verzamelnaam voor een een grote, diverse groep organismen. Zeevonk is een vrij grote eencellige organisme, waarvan eigenlijk nog niet bekend is of het een plant of een dier is. Doordat de alg geen bladgroen heeft, kan het niet zijn eigen voedsel maken met behulp van licht. Daarom moet zeevonk andere organismen eten om te overleven. Dat maakt dat Zeevonk een dierlijk kenmerk heeft. Ze eten onder andere kleinere planktonplantjes. Als je Zeevonk onder de microscoop bekijkt, zie je ze als een doorzichtig ballonnetje met aan de achterkant een kleine staart.  Zeevonk komt zowel in koele als subtropische wateren/omstandigheden voor. Ook in Nederland zijn ze te vinden. Zeevonk komt meestal in het voorjaar en zomer voor, wanneer het wat warmer is.

 3951370_source.jpeg

Foto: Gijs de Reijke

Blauwe licht
Maar waar komt dat blauwe licht vandaan? De alg geeft licht zodra het heftig wordt bewogen. Dit kan zijn door gewone golfslag, of wanneer je door het water loopt. Dit gebeurt veelal in warm, ondiep water. De algen lichten overigens op om vijanden af te schrikken. Het blauwe licht van de Zeevonk wordt gevormd doordat een pigment en enzym in de alg in aanraking komt met zuurstof. Een chemische reactie zorgt dan voor dat licht. Vaak is dit in de vorm van een blauwe kleur, maar het kan ook rood of groen zijn. Wanneer Zeevonk massaal in bloei raakt kleurt het water overdag oranje/rood. Tijdens deze bloei geeft Zeevonk 's nachts geen licht meer.

Zeevonk is overigens niet de enige soort die licht kan geven. Twee andere soorten algen geven ook licht; de lichtende kwal Pelagia Perla en verschillende soorten bacteriën geven soms ook licht. Een specifieke bacterie kan er ook voor zorgen dat rottende haringen licht geven...

Raymond Kamstra Terschelling

Foto: Raymond Kamstra, Terschelling

Gevaarlijk of niet
Zeevonk is op zich redelijk onschuldig, maar kan toch irritatie veroorzaken. Is Zeevonk massaal aanwezig, kan er op grote schaal ophoping van ammoniak voorkomen. Dit kan irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken, zeker als je gaat zwemmen. Om deze reden werd in augustus 2015, bij Scheveningen geadviseerd niet te zwemmen vanwege de aanwezige Zeevonk. Dit geldt dus alleen wel als de alg in grote getale in het water zit. Valt dit wel mee, dan kan het geen kwaad om even door het water te rennen. Sterker nog, dat is juist extra leuk! Het kan alleen nooit kwaad je na afloop even af te spoelen met zoet water.


20-05-2020 om 10:30 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...