Actueel

Zeevonk

De laatste paar dagen en ook vannacht waren ze weer te zien: lichtgevende algen genaamd zeevonk! In deze blog vertellen we je alles over dit prachtige fenomeen!

Wat is het?

Zeevonk is een eencellige algensoort. Vergeleken met andere eencelligen, is het een vrij grote als je ze onder de microscoop zou bekijken. Ver ingezoomd, zien ze er uit als een soort van doorzichtig ballonnetje met aan de achterkant een kleine staart. De meeste algen die we kennen kleuren groen vanwege hun bladgroen. Zeevonk heeft dit bladgroen niet en kan daardoor ook niet leven op fotosynthese. Zeevonk heeft dus een andere voedselbron nodig. Wat ze eten, is bijvoorbeeld kleine plankton.

Zeevonk.jpgSommigen gingen er vannacht nog laat op uit om de zeevonk te kunnen fotograferen.

Lichtshow

Als de algen aan de kust aanwezig zijn en je door het water heen rent, geven de algen licht. Vaak is dit in de vorm van een blauwe kleur, maar het kan ook rood of groen zijn. In principe is het gewoon een natuurlijke lichtshow. De alg geeft namelijk licht zodra het in beweging komt. Dit kan zijn doordat je door het water loopt, maar een gewone golf kan ook al genoeg zijn. Het licht ontstaat dan doordat een pigment en enzym in de alg in aanraking komt met zuurstof. Het gevolg is een chemische reactie dat dan voor licht zorgt. Dit noemen we ook wel bioluminescentie. Dit proces gebeurt vaak in warm en ondiep water.

Zeevonk 3.jpg
Deze foto is wel heel bijzonder. Niet alleen de lichtshow van de algen is zichtbaar, maar er zijn ook lichtende nachtwolken zichtbaar. Een echt totaalplaatje, dus!

Is zeevonk gevaarlijk?

Zeevonk ziet er op het eerste oog eigenlijk hartstikke onschuldig uit, maar dit is niet altijd het geval. Als zeevonk massaal aanwezig is, kan er op grote schaal ophoping van ammoniak voorkomen. Dit gebeurt zeer zelden, maar als het gebeurt, dan kan het irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken als je er in zwemt. Bij Scheveningen werd vanwege deze reden in augustus 2015 bijvoorbeeld geadviseerd niet te gaan zwemmen, doordat de zeevonk daar in grote getale aanwezig was.

Dit betekent niet dat zeevonk altijd problemen veroorzaakt. In principe kan deze alg geen kwaad, want zeevonk is niet giftig. Sterker nog, het is hartstikke leuk om even door het water te rennen om het op te laten lichten!

Wanneer kun je zeevonk zien?

Zeevonk kan zowel in koele als subtropische omstandigheden voorkomen. Bij warm en rustig zomerweer zoals we de laatste dagen hebben gehad, zijn ze ook in Nederland te zien. Of we de komende nachten er nog een glimp van gaan opvangen is nog even afwachten, maar mocht je het gaan opzoeken: lees hier of je een jas mee moet nemen!


30-06-2019 om 12:30 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...