Actueel

Zachte winter

Bakkeveen, kerst 2009

We zitten bijna op de helft van de meteorologische winter. Morgen is het 15 januari, en meteorologen rekenen december, januari en februari als wintermaanden. En tot nu toe is het een zeer zachte winter.

Het heeft deze winter overdag nog geen enkele keer gevroren. Zelfs 's nachts nog maar een paar keer, en dan nog niet eens heel hard. En dus hebben we deze winter nog geen enkel Hellmannpunt verdiend. Want dat is de manier om te meten hoe streng de is; via Hellmannpunten. Maar hoe werkt dat?

Hellmanngetal

Het Hellmanngetal wordt bepaald door te kijken naar de gemiddelde etmaaltemperatuur en dan het minteken weg te laten. Even een voorbeeldje: is de gemiddelde etmaaltemperatuur -3 graden, dan laten we het minteken weg en komen er dus 3 punten bij voor het Hellmanngetal.

Hoeveel Hellmannpunten hebben we dan nodig voor bijvoorbeeld een koude winter of juist een zachte winter. Het KNMI hanteert de volgende richtlijnen:

- strenge winter = meer dan 300 Hellmannpunten

- zeer koud = meer dan 160 Hellmannpunten

- Koud = meer dan 100 Hellmannpunten

- Een normale winter = tussen de 40 en 100 Hellmannpunten

- Zachte winter = tussen de 20 en 40 Hellmannpunten

- Zeer zacht = tussen 10 en 20 Hellmannpunten

- Buitengewoon zacht = minder dan 10 Hellmannpunten

IJs- en IJskoud....

Voor die echt strenge winters moeten we terug in de tijd. En ver ook. De strengste was de winter van 1947. Toen kwamen we uit op maar liefst 348 Hellmannpunten. En op de tweede plek; De beruchte winter van 1963.

De Elfstedentocht van 1963

Foto: ANP

Juist ja, die van de buitengewoon barre Elfstedentocht bijgenaamd 'De hel van het noorden'  

Het kan nog wel..

Op dit moment hebben we dus nog geen enkel Hellmannpunt. En we zijn al halverwege de winter. Maar dat gebeurt wel vaker. Bijvoorbeeld in de winter van 2012. Pas eind januari konden de eerste Hellmannpunten worden bijgeschreven. Uiteindelijk duurde die koude periode tot half februari en in die weken werden ook alle punten van die winter gehaald. Met 88,4 punten was het overigens een hele 'normale' winter. En dat terwijl we toen bijna een Elfstedentocht beleefden en het in De Bilt 7 nachten streng vroor. In Lelystad werd het in de nacht van 3 op 4 februari zelfs -22,9 graden. Kijk, dat tikt dus wel lekker aan wat betreft Hellmannpunten. 

Ermelo
Ermelo, foto Rob van den Berg

Net zo zacht als 2014?

Maar het kan ook anders. De laatste jaren hebben we vooral te maken met zeer zachte tot buitengewoon zachte winters. De winter van 2014 spant wat dat betreft echt de kroon. Er was niet of nauwelijks sprake van winterweer en het Hellmanngetal bleef staan waar het aan het begin van de winter mee begon: 0 punten.

En dit jaar?

Dit jaar stelt de winter ook nog zeer weinig voor. Tot nu toe, want het kan nog alle kanten op. Maar kijkende naar de lange termijnmodellen lijkt er tot eind januari geen sprake van winterweer. Hooguit wat nachtvorst, maar waarschijnlijk niet genoeg om een Hellmannpunt op te leveren.


14-01-2020 om 14:00 door Marc de Jong


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...