Actueel

Zachte decemberweek voor de boeg

Het frisse decemberweer van de afgelopen tijd maakt plaats voor een wisselvallig weertype met hogere temperaturen. Winterweer lijkt er dus nog eventjes niet in te zitten. Krijgen we wel de zon te zien? En op welke dagen moet de paraplu klaarliggen? Dat lees je in de weekverwachting in deze blog!

Vanavond en vannacht
Een uitgebreid lagedrukgebied ligt ten noordwesten van Ierland. Het warmtefront dat bij dit lagedrukgebied hoort trekt vanavond en vannacht over ons land. De bewolking die daarbij hoort is inmiddels al aan het toenemen en in de tweede helft van de middag begint het in Zeeland licht te regenen. Het gebied met (mot)regen trekt richting het noordoosten en wordt later vannacht opgevolgd door een koufront. Deze storing brengt iets meer regen, de meeste neerslag wordt langs de kust verwacht. Onder de bewolking wordt het niet erg koud, de temperaturen liggen gemiddeld rond een graad of 6. Langs de kust staat een krachtige wind die in het noordwesten misschien zelfs even tot hard aantrekt. Ook in het binnenland waait het door, daar staat windkracht 4.

12_13 vannacht.jpg
De meeste neerslag valt vannacht langs de kust.

Morgen
Maandagochtend is het bijna overal nog bewolkt. Er valt nog steeds wat lichte regen, al wordt het van het zuidwesten uit iets droger. In de kustgebieden komen wat opklaringen binnendrijven. Naarmate de dag vordert breiden die opklaringen zich iets uit en kan de noordwestelijke helft van het land af en toe van de zon genieten. Het koufront dat ’s nachts over trok blijft over het zuidoosten van het land slepen. Dat betekent dat het in Limburg nog best een tijd kan regenen, in de hele zuidoostelijke helft van Nederland blijft de bewolking ook wat hardnekkiger. De maximumtemperaturen liggen erg hoog. Op grote schaal wordt het 11 à 12 graden. Lokaal kan er zelfs een warmterecord gebroken worden, in Ell (Limburg) staat het record namelijk op 11.5 graden. Er waait een zuidenwind met kracht 2 in het binnenland en windkracht 6 aan de kust. ’s Avonds neemt de kans op neerslag vanuit het zuiden opnieuw toe.

12_13 blog morgen.jpg
Morgen regent het eerst op veel plekken, later breekt de zon met name in de kustprovincies af en toe door. 

Dinsdag
Dinsdag lijkt de natste dag van de week te worden. Het begint in de nacht naar dinsdag al te regenen, dan wordt het niet kouder dan zo’n 8 graden. Dinsdagochtend regent het in praktisch heel het land behoorlijk door. Pas tegen het einde van de middag wordt het langzaamaan droog. Mogelijk weet een zwak zonnetje dan nog heel even door te breken in Zeeland, maar veel zal dit zeker niet voorstellen. Al met al valt er op grote schaal 5 tot 10 millimeter regen en is het dus een ronduit natte dag. Met een temperatuur die in de middag rond de 10 graden ligt is het te warm voor de tijd van het jaar. De wind waait uit het westzuidwesten met windkracht 2 tot 5.

12_13 blog druppels.jpg
Dinsdag wordt een erg natte dag de Buienradar zal dan zeker van pas komen!

Woensdag
Na die natte dinsdag knapt het weer op woensdag flink op! Zeker ’s ochtends laat de zon zich goed zien. In de middag neemt de bewolking toe op nadering van een koufront dat bij alweer een nieuwe depressie boven de Atlantische oceaan hoort. Dat mag de pret niet drukken, het blijft namelijk wel de hele dag droog. De maxima komen uit op 8 graden op de Wadden en 10 graden in het zuiden van het land. Dat is zo’n 3 graden te warm voor de tijd van het jaar. De wind waait meest matig uit zuidelijke richting. De woensdag lijkt de beste dag van de (werk)week te worden.

12_13 zon.jpg
Woensdag wordt de beste dag van de week voor zonliefhebbers. 

Donderdag
In de nacht van woensdag op donderdag trekt het eerder genoemde koufront over Nederland. Dat gaat gepaard met regen, maar de meeste neerslag zal dus ’s nachts vallen. De minima liggen op een graad of 7, nachtvorst is dus in geen velden of wegen te bekennen. Donderdag overdag wisselen zon en wolken elkaar af en valt lokaal nog een bui. De zuidzuidwesten wind blijft zachte lucht aanvoeren en opnieuw komen de middagtemperaturen met een graad of 10 in de dubbele cijfers uit.

12_13 blog zacht.jpg
De temperatuur komt de komende week regelmatig in de dubbele cijfers terecht. 

De dagen daarna
Gedurende de werkweek heeft enige vorm van winterweer dus geen schijn van kans in ons land. Hoe zit dat in het weekend? Om maar met de deur in huis te vallen, we blijven onder invloed van oceaanstoringen die vrij zacht weer met zich meebrengen. Op vrijdag, zaterdag en zondag liggen de temperaturen rond 10 graden. Op vrijdag blijft het grotendeels droog en laat de zon zich af en toe zien. Zaterdag verloopt natter en ook op zondag blijft het waarschijnlijk niet helemaal droog. In het weekend is een knipoog van de zon af en toe wel mogelijk. Een wisselvallige, warme decemberweek dus. Zou koning winter nog voor de kerst iets uit kunnen richten? We houden het voor je in de gaten!

12_13 meerdaagse.jpg
We mogen ons opmaken voor een wisselvallige, warme decemberweek. 


13-12-2020 om 15:00 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...