Actueel

Wintertijd

Janneke Middendorp, Westland

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Om 3 uur 's nachts zetten we de klok één uur terug. Dit betekent dat we 's ochtends wat langer van het daglicht kunnen genieten.

Waarom zetten we de klok terug?

Wintertijd is eigenlijk onze standaardtijd. In de zomermaanden verzetten we de klok vooruit om meer te profiteren van het daglicht. Zonder zomertijd zou de zon opkomen wanneer de meeste mensen nog slapen. Door de tijd te verschuiven, lijkt het alsof de zon later opkomt, en is het 's avonds een uur langer licht. Dit sluit beter aan bij het dagelijks ritme van veel mensen.

2a558d20-26ed-4326-a6e1-98923a05aeff.jpg

Oorsprong van zomertijd

In 1895 stelde de Britse entomoloog en astronoom John Hudson, toen woonachtig in Nieuw-Zeeland, voor om de klok te verzetten. Hij wilde profiteren van het extra daglicht om langer insecten te kunnen verzamelen. Pas in 1916 werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog besloot het Duitse Keizerrijk op 30 april 1916 de zomertijd in te voeren om energie te besparen. Nederland volgde een dag later, en het Verenigd Koninkrijk op 21 mei. Deze eerste zomertijd eindigde op 1 oktober dat jaar.

Men dacht destijds dat het verzetten van de klok naast meer daglicht ook zou leiden tot minder energieverbruik, omdat verlichting minder lang nodig zou zijn.

Landen met zomer- en wintertijd

Ongeveer 70 landen wereldwijd gebruiken nog zomer- en wintertijd, ook wel "Daylight Saving Time" genoemd. Landen rond de evenaar, waar het verschil tussen zomer en winter klein is, doen hier niet aan mee. Veel landen die ooit zomer- en wintertijd hanteerden, hebben het systeem inmiddels afgeschaft. In Nederland komt elk jaar de discussie op of we de klok nog steeds moeten blijven verzetten.

33dc9072-a7ca-4400-bdb7-aa406276d95f.jpg
Blauwe landen hebben wintertijd, rode landen niet. De gele landen, hadden het ooit, maar hebben het afgeschaft.

Aanpassing aan de tijd

Niet iedereen past zich even makkelijk aan de wisseling van zomer- naar wintertijd aan. Veel mensen hebben de eerste dagen last van hun biologische klok, waardoor ze 's avonds moeilijker in slaap komen en 's ochtends moeite hebben met opstaan. Daarnaast blijkt uit onderzoek van de SWOV dat het risico op verkeersongelukken toeneemt, omdat de avondspits in het donker valt, wat voor veel weggebruikers wennen is.

Wordt het ook winter met de wintertijd?

Hoewel de wintertijd ingaat, blijft het weer voorlopig zacht. Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog met geregeld zonneschijn. In het noordoosten kan in de ochtend nog wat bewolking hangen en lokaal een bui vallen, maar in de middag zal de zon in het hele land doorbreken. De temperatuur loopt op tot 17 graden in het noorden en lokaal 20 graden in het zuiden, met een zwakke tot matige wind uit het zuiden.

De dagen erna blijft het rustig en overwegend droog met een mix van zon en bewolking. In de nacht en ochtend kan er soms mist ontstaan, en lokaal is er kans op een bui op zondag of maandag. De temperaturen blijven bovengemiddeld voor de tijd van het jaar, met zaterdag rond de 19 graden en begin volgende week zo'n 15 à 16 graden. Winterse kou is voorlopig nog niet in zicht.

verwachting.jpg

De winter laat nog even op zich wachten!


24-10-2024 om 06:30 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...