Actueel

Wintersportweer in de Alpen

Hoe vergaat het onze wintersporters in de Alpen? Is het al mogelijk om tijdens de kerstdagen te skiën of hebben ze in de Alpen ook een groene kerst? In deze blog duiken we in het weer van de Alpen!

Het sneeuwseizoen tot dusver
Toen er ruim een week geleden in Nederland geschaatst werd, waren er in Alpen ook enkele zeer koude nachten. Er viel echter niet heel veel sneeuw. Een combinatie van zachte lucht, regen en föhn zorgden voor het smelten van de sneeuw, vooral in lagergelegen delen. De föhn is een wind die behoorlijk warm kan worden doordat lucht eerst moet stijgen om over de bergen heen te komen, en aan de achterkant van de bergen weer daalt. Bij het dalen warmt de lucht soms wel met 5 graden op. Hierdoor was er vooral in de dalen al veel sneeuw verdwenen, vlak voor de kerstdagen.

img6.pngNa 15 cm verse sneeuw kon je op 17 december in de noordelijke Alpen prima skiën!

Sneeuw op de noordhelling
Tijdens de kerst was het vrij zonnig in de Alpen. De zon en föhn zorgden voor papperige sneeuw op de piste. De temperaturen liepen op tot 5 tot 14 graden. In de dalen hadden we vandaag zogenaamde “hochnebel”. Dat is een begrip dat uit het Duits is komen overwaaien. Het wil zeggen dat het dal gevuld is met wolken, terwijl alle bergen er nog bovenuit steken. Het kan dan in het dal soms dagenlang grijs zijn, en zonovergoten op de bergen. Boven de 2000 meter hoogte vroor het, onder de 2000 meter lag de temperatuur boven nul. Wanneer je aan de noordzijde van een berg was, lag er nog redelijk wat sneeuw. Deze zijde van de berg ligt langer in de schaduw. De zuidzijde is onder de 2000 meter hoogte vrij vaak groen. Zeker in de Franse Alpen ligt onder 2000 meter hoogte soms weinig sneeuw.

Lawine Lech
Op vrijdag viel in de Alpen veel neerslag. Eerst viel er veel sneeuw, maar door zachte lucht kwam er op steeds meer plaatsen ook regen naar beneden. Hierdoor werd het sneeuwdek “natter” en zo ook zwaarder. Een zwaardere bovenkant van het sneeuwdek zorgt voor een instabiel sneeuwdek. In combinatie met een harde wind zorgde dit voor een verhoogd lawinegevaar. Er waren vrijdag inderdaad enkele lawines in Zwitserland en Oostenrijk. In Lech ontstond zondagmiddag een lawine, de sneeuw raasde de berg af en kwam op een piste terecht. Lech ligt in het westen van Oostenrijk. Eén wintersporter werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. 2 wintersporters waren nog vermist, maar zijn inmiddels gered. In Frankrijk veroorzaakte zware regenval modderstromen en aardverschuivingen. Eén aardverschuiving veroorzaakte ook schade aan de lift van het skigebied Châtel. De aardverschuiving werd veroorzaakt door de zware regenval op vrijdag. Wintersporters moeten hierdoor de komende tijd een stukje per bus, de lift vormde de verbinding tussen twee delen van het skigebied.

img5.pngOp 26 december lag er in de oostelijke Alpen alleen sneeuw op de noordhellingen.

Vooruitzichten tussen kerst en jaarwisseling
De komende nacht gaat het regenen, door de dalende sneeuwvalgrens valt op steeds meer plaatsen sneeuw. Uiteindelijk valt boven de 1200 meter hoogte plaatselijk 5 tot 30 cm sneeuw. Het meeste sneeuw valt in de Zwitserse Alpen. 

De komende week is het in het hele Alpengebied vrij droog. Dit komt doordat een hogedrukgebied boven de Alpen blijft liggen. Vooral in de Italiaanse Alpen is het vaak droog en vrij zonnig, er ligt weinig sneeuw. In de Franse en Zwitserse Alpen krijgen soms nog wat neerslag, sneeuw valt vooral boven de 1500 tot 2000 meter. In Oostenrijk veelal droog.

Op oudejaarsdag stijgt de vorstgrens naar 3500 meter. Het wordt vooral in de bergen extreem zacht. Pas in de eerste week van 2023 zou er heel misschien wat meer sneeuw kunnen komen.

mslp_20221226_00_144.jpg

De Alpen liggen de komende dagen vaak onder een hogedrukgebied. Hierdoor is het er overwegend droog. Bron: Wxcharts.com

accprecip_20221226_00_168.jpg

De komende week blijft het in Italië vrijwel droog, ook in Oostenrijk valt er weinig neerslag. In de Franse en Zwitserse Alpen valt op donderdag en vrijdag nog wel wat regen en hogerop ook sneeuw. Bron: Wxcharts.com 

Hogere sneeuwgrens zorgt voor droogte
De afgelopen 10 jaar is er vaker weinig sneeuw geweest in de alpen. Zeker in december ligt er niet altijd overal sneeuw. Uit onderzoek met satellietbeelden is gebleken dat de sneeuwgrens het afgelopen voorjaar in de Italiaanse Alpen 400 tot soms wel een kilometer hoger lag dan normaal. Mede door de hogere sneeuwgrens kampte Noord-Italië het één van de ergste neerslagtekorten van de afgelopen 70 jaar. Een tekort aan sneeuw leidt namelijk tot minder smeltwater, wat voor minder water in de rivieren zoals de Po zorgt. Onderzoekers hebben hiervoor 15.000 satellietbeelden bestudeerd uit de afgelopen 37 jaar. De onderzoekers willen zo eerder voor droogte kunnen waarschuwen. Zodra er minder sneeuw ligt, is dat al een reden om voorbereidingen te treffen voor een mogelijk komende droogte.


26-12-2022 om 18:30 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...