Actueel

Winterperiode: een kijkje naar de pluim

Het is al koud, maar op zondag doet de temperatuur nog een stap terug! Dat komt door een hogedrukgebied boven Scandinavië dat koude, droge lucht onze kant opstuurt. Om precies te zien hoe koud het wordt en hoeveel onzekerheid in de weersverwachting zit, gebruiken meteorologen de temperatuurpluim.

Wat is een pluim?

Een pluim bestaat uit verschillende lijnen. Deze stellen verschillende verwachtingen, oftewel berekeningen, voor van een weermodel. In dit geval het Europese weermodel ECMWF. Een weermodel is een grote computer die continu berekeningen maakt van het weer. Allereerst wordt één hoofdberekening gedaan, de operationele run. Daarna volgt de controle run die iets grover wordt berekend. Vervolgens wordt deze 51 keer herhaald, maar met kleine verstoringen, waardoor de uitkomsten anders kunnen uitpakken. 

De kou van de komende dagen

Uit de pluim hierboven van De Bilt is het duidelijk dat het de komende dagen iets kouder wordt. Ook is er niet zo'n grote spreiding in de modellen: het grijze gebied rond de witte lijn is maar dun! Dat betekent dat de verwachtingen redelijk zeker is tot en met volgende week dinsdag. Vanaf woensdag wordt het grijze gebied groter. Dat duidt erop dat de verwachting niet meer zo zeker is. De trend is wel duidelijk dat het geleidelijk iets minder koud wordt. Natuurlijk is het te verwachten met een weersverwachting, want hoe verder vooruit een verwachting, hoe minder accuraat het is. Dat komt omdat er heel veel factoren een rol spelen in het berekenen van de weersverwachting, zoals atmosferische druk, luchtvochtigheid, windsnelheden op verschillende hoogte en in verschillende richtingen en natuurlijk de luchttemperatuur! Kortom: de atmosfeer is een chaotisch systeem! Gelukkig worden weersverwachtingen steeds beter met de vooruitgang van technologie.

Uit de pluim van De Bilt blijkt het dat vanaf zondag de temperatuur overdag nauwelijks boven het vriespunt uitkomt. 's Nachts vriest het matig (tussen -5 en -9 graden). Later kan het 's nachts zelfs streng vriezen (kouder dan -10 graden)! Maar dan is er wel een mate van onzekerheid in de verwachtingen van de weermodellen. Lagere temperaturen als deze zijn heel goed voor de ijsgroei.

Schaatskoorts

Met een koude periode in het verschiet, loopt de schaatskoorts heel snel hoog op! Ook de komende dagen wordt de kans om op natuurijs te schaatsen groter. Weerman Dennis Wilt legt uit hoe het de komende dagen zit met het ijs: 


23-02-2018 om 14:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...