Tot nu toe heeft de winter 2022/2023 een paar winterse plaagstootjes uitgedeeld. De huidige winter kan zich tot op heden bij lange na niet meten met de strenge winters van weleer. Het aantal Hellmannpunten bewijst dat.
Hellmann koudegetal
Om te bepalen hoe streng (of juist zacht) een winter is gebruikt men in Nederland het zogenaamde Hellmann koudegetal. Dit getal wordt berekend door de gemiddelde temperatuur van een dag te noteren. Is de gemiddelde temperatuur van een etmaal negatief, dan worden er Hellmann punten 'verdiend'. Als de gemiddelde etmaaltemperatuur (in De Bilt) bijvoorbeeld -1,4 graden Celsius is worden er 1,4 Hellmann punten genoteerd. Is de gemidddelde etmaaltemperatuur positief (boven nul) dan zijn er geen Hellmann punten te tellen.
De periode waarin de punten worden geteld loopt van 1 november tot en met 31 maart, dus ook in het late najaar en vroege voorjaar. De som van alle Hellmann punten die in deze 5 maanden genoteerd zijn is het definitieve Hellmann koudegetal van een winter en geldt als een goede graadmeter om te zien hoe de winter is verlopen.
Classificatie winter
Na 31 maart maken meteorologen de balans van de winter op en wordt het totale Hellmann getal berekend. Als dit getal bekend is wordt gekeken in welke klasse de winter onderverdeeld kan worden. De verschillende klassen winters zijn in de afbeelding hieronder te zien. We zien dat een normale winter in Nederland tussen de 40 en 100 Hellmann punten moet scoren.
De Hellmann classificatie voor winters in Nederland.
De top 3
Sinds de metingen zijn gestart in 1901 is een lijst te maken met de top 3 van de meest strenge winters volgens de Hellmann classificatie. Op 1 staat de winter van 1947. De meest buitengewoon zachte winter is die van 2014 met 0 punten (!). De meest recente winter die de classificatie koud (meer dan 100 punten) draagt is de winter van 1996/1997: De winter van de laatste Elfstedentocht
De top 3 koudste en top 3 zachtste winters volgens Hellmann
Winter 2022/2023
Op het moment van schrijven is de stand van de huidige winter 20,1 Hellmannpunten. Deze punten zijn vooral bij elkaar gesprokkeld in de koudere (schaats)periode begin december. Daarna lag de temperatuur een maand gemiddeld 5 graden(!) boven gemiddeld voor de tijd van het jaar, en werden geen nieuwe punten genoteerd. De winter 2022/2023 is tot nu toe dus zeer zacht, maar we hebben nog een kleine drie maanden te gaan. Zo lijkt het komende dagen wat kouder te worden met licht winters weer. Al is het nog maar de vraag of de gemiddelde etmaaltemperatuur onder het vriespunt komt te liggen en nieuwe Hellmannpunten kunnen worden bijgeschreven.
De weersverwachting voor de komende laat licht winters weer zien, maar Hellmannpunten scoren lijkt lastig.