Actueel

Windstoten op komst

Edwin keur, Zandvoort

Komend weekend waait het lekker door en er is kans op zware windstoten. Hoe die windstoten ontstaan en welke invloed de wind heeft op de gevoelstemperatuur kan je lezen in deze blog.

Windstoot
Hoe wind ontstaat, is beschreven in deze blog. Windstoten zijn eigenlijk een kortstondige verandering van de windsnelheid van deze wind. Deze windstoten worden ook wel windvlaag of rukwind genoemd en moeten korter zijn dan 20 seconden. Daarbij spreken we van een windstoot vanaf 50 km/uur. Vanaf 75 km/uur worden ze zware windstoten genoemd en vanaf 100 km/uur zijn het zeer zware windstoten.

Windschering
Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden voor het ontstaan van windstoten. Een daarvan is windschering. Windschering is een moeilijk woord voor het verschil in windkracht of windrichting op verschillende hoogtes. Wanneer er zo'n verschil is, dan neigt de snellere wind als het ware naar beneden te duiken met een windvlaag als gevolg. Bij windschering vindt ook vaak turbulentie plaats, waardoor het vliegverkeer hier hinder van kan ondervinden.

dd2c5859-ae5f-47c5-981e-ff8a70e49162.jpgWindstoten als gevolg van windschering.

Buien
Bij buien komt er niet alleen regen naar beneden, maar ook koude lucht. Koude lucht is zwaarder dan de warmere lucht boven de aarde. Hierdoor versnelt de vallende koude lucht richting het aardoppervlak, met een rukwind als gevolg. Deze wind wordt in extreme gevallen ook wel valwind genoemd en kan ernstige schade veroorzaken aan bijvoorbeeld bomen die nog in blad staan of schuttingen. Daarnaast kan het verkeer ook veel hinder ondervinden van valwinden. Denk aan gekantelde vrachtwagens of aanhangers.

2924d127-ca18-4020-9e79-1bda53d00144.jpegOmgevallen bomen door windstoten. Foto: Ben Saanen

Wrijving
Dan is er nog wrijving. Wanneer de wind over het land raast, ondervindt het wrijving van bijvoorbeeld begroeiing of bebouwing. Hierdoor remt de wind plots af vlak boven het aardoppervlak. Daarboven waait de wind iets harder en deze zal dan naar beneden duiken om het verschil op te heffen. Hierdoor ontstaan dan windvlagen, maar ook turbulentie tussen bijvoorbeeld gebouwen. 

9ae701d1-e11d-49a7-b7fb-b651cbff11f3.jpgWindstoten als gevolg van wrijving.

Momenteel
Liggen we onder invloed van een lagedrukgebied dat regelmatig storingen over het land stuurt. Daarnaast blijft ook met name geregeld een stevige wind doorstaan. Het wordt dus echt een herfstachtig weekend! Na het weekend neemt echter de wind wel geleidelijk in kracht af. Voor de huidige windkracht kunt u altijd hier terecht.

fronten_morgen.pngEen lagedrukgebied noordwest van Nederland zorgt voor een straffe wind.


Zwaar, zwaarder, zwaarst
Morgen hebben we te maken met windstoten van 75km/uur. Dan spreken we dus van zware windstoten. 

morgen.pngMorgen met name in het westen en noorden kans op zware windstoten tot 75km/uur.

Windchill
Gevoelstemperatuur, ook bekend als de windchill-factor, is een belangrijke meting die aangeeft hoe koud het werkelijk aanvoelt op de huid, in vergelijking met de daadwerkelijke luchttemperatuur. Het is een combinatie van verschillende meteorologische factoren, zoals windsnelheid, luchtvochtigheid en temperatuur, die gezamenlijk bepalen hoe warm of koud het voor een individu aanvoelt.

Factoren die de gevoelstemperatuur beïnvloeden:

  • Temperatuur: De werkelijke luchttemperatuur vormt de basis voor de gevoelstemperatuur. Hoe lager de temperatuur, des te kouder het zal aanvoelen. En met een temperatuur van 7 graden boven het vriespunt is het dus al koud dit weekend.
  • Windsnelheid: Wind verhoogt het warmteverlies van ons lichaam door convectie, waardoor de huid sneller afkoelt dan wanneer er geen wind is. Zelfs bij milde temperaturen kan een sterke wind het aanzienlijk kouder doen aanvoelen. Dit weekend hebben we te maken met een stevige wind.
  • Luchtvochtigheid: Hogere luchtvochtigheid kan het lastiger maken voor zweet op de huid om te verdampen, wat ons natuurlijke koelmechanisme belemmert. Dit kan resulteren in een versterkt gevoel van kou.

Het berekenen van de gevoelstemperatuur

Meteorologen gebruiken verschillende formules om de gevoelstemperatuur te berekenen, waarbij ze vaak de luchttemperatuur en windsnelheid combineren. Een bekende formule is de windchill-index, die aangeeft hoe koud het voelt bij bepaalde combinaties van temperatuur en wind. En die combinaties resulteren in onderstaand tabel.

3de6b155-6421-4a58-ae2e-fc36d6416a29.jpgBij 5 graden en windkracht 5 voelt het dus aan als 0 graden!


08-12-2023 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...