Actueel

Wind en kou

Den Helder, Ilse Kootkar

Het wordt de komende dagen gevoelig kouder. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 5. Maar morgen voelt het aan alsof het rond het vriespunt is. Doordat er veel wind staat, speelt de wind chill een rol. Maar wat is dat en hoe kun je die berekenen? 

Egmond aan Zee, Sjef Kenniphaas.jpg

Egmond aan Zee, Sjef Kenniphaas

Warme laag
Van nature vormt er zich rond je lichaam een soort warme laag. Deze laag verwarm je zelf met je eigen lichaamstemperatuur en wordt vooral vastgehouden door je kleding, maar in mindere mate bijvoorbeeld ook door lichaamsbeharing. Als er vervolgens weinig wind staat, zal die warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.

01gevoelstemperatuur eerste beeld.jpg

Als er geen wind staat, zal de warme laag netjes rond je lichaam blijven hangen.

Meer wind
Staat er vervolgens wel wind, dan zal die de warme laag rond je lichaam wegblazen. Je lichaam moet dan opnieuw beginnen met het verwarmen van die laag, die nu dus koud is geworden. Dat voel je! Hoe harder het waait, hoe kouder het dus zal aanvoelen.

Gevoelstemperatuur_veel_wind.PNG

Als er veel wind staat, waait die warme laag weg. Gevolg: het voelt daadwerkelijk kouder aan!

Gevoelstemperatuur
Meteorologen hebben een formule bedacht om te berekenen hoe koud het daadwerkelijk aanvoelt buiten. Dit gebeurt aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid; hoe harder het waait, hou kouder het aanvoelt.

Windchill_temp_03.jpg

De methode waarmee wij de gevoelstemperatuur berekenen heet de JAG/TI methode. Die berekening geldt voor temperaturen lager dan 10 graden Celsius. Het is een redelijk ingewikkelde formule, maar hieronder in de tabel kun je een idee krijgen van de gevoelstemperatuur bij bepaalde omstandigheden. 

Gevoelstemperatuur_07.jpg

De tabel waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Als voorbeeld nemen we een temperatuur van 0 graden met een windkracht 6. Gevolg: het voelt aan als -7 graden.

De actuele gevoelstemperatuur kun je gewoon op onze website checken! Daar vind je namelijk deze gevoelstemperatuurkaart Zonder de lastige formules, die worden namelijk automatisch voor je berekend.

Hoe zit dat de komende dagen?

Vooral morgen zal het heel koud aanvoelen. De temperatuur ligt rond de 5 graden en er staat behoorlijk wat wind. Aan zee zal het met een windkracht 7 aanvoelen als -2 graden. In het binnenland, bij een windkracht 4 of 5 zal het aanvoelen alsof het rond het vriespunt is. 

morgen (002).png

De dagen daarna is er weer minder wind, maar blijft het vrij koud. Vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer omhoog, maar dan neemt ook de wind weer toe. Daardoor zal het toch niet echt minder koud aanvoelen. 

meerdaagse.png

Tot slot: Wat is er te doen tegen het wind chill effect? Dat is eigenlijk vrij simpel: kleed je dik aan. Het liefst in meerdere lagen. Ook kleding waar de wind niet doorheen kan (windstoppers) werken goed. Want zo maak je meerdere warme lagen rond je lichaam, waar de wind minder vat op heeft. Want hoe slechter de wind door kan dringen tot die warme laag, hoe warmer je het uiteindelijk zult hebben


25-11-2021 om 13:30 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...