Actueel

Weinig mooi weer?

Dishoek

'Mooi weer' is een behoorlijk subjectief begrip. Toch heeft het KNMI een poging gedaan om 'mooi weer' in kaart te brengen. En wat blijkt: Het aantal 'mooi-weerdagen' dit jaar is tot nu toe zo slecht nog niet.

Wat is mooi weer?

Mooi weer is door het KNMI gedefinieerd als een dag met veel zon (minstens 50% van de tijd dat de zon kan schijnen), weinig tot geen neerslag (maximaal 0.2 mm in 24 uur) en een temperatuur boven normaal. Deze 'mooi weer'-dagen worden internationaal ook wel ADS-dagen genoemd (Above Average, Dry, Sunny). Gemiddeld over een jaar hebben we in Nederland zo'n 45 ADS-dagen, al kan het behoorlijk verschillen van jaar tot jaar. Zo stond het jaar 1947 met 82 van dit soort dagen lang bovenaan de lijstjes. Tot 2014 aanbrak en het aantal droge en zonnige dagen met bovengemiddelde temperaturen dat jaar steeg tot 79. En in 2018 kwam het aantal mooi-weerdagen zelfs uit op 90!

Strenge criteria

Toch zegt een ADS-dag ook nog niet alles. Een prima zonnige en zomerse dag wordt al niet meer als een mooi-weerdag geteld wanneer een klein buitje in de avond valt. En ook zonnige en droge dagen in de winter komen niet als ADS-dag in de boeken, omdat zonnig weer in de winter vaak gepaard gaat met een kouder weertype. Hierdoor zijn de meeste ADS-dagen te vinden in de lente- en zomermaanden, maar in de herfst en winter komen mooi-weerdagen ook nog af en toe voor.

Het gemiddeld aantal ADS-dagen per maand.

Het gemiddeld aantal ADS-dagen per maand volgens het klimaatgemiddelde 1981-2010. In het huidige klimaat (1991-2020) ligt het aantal mooi-weer-dagen met gemiddeld 53 dagen al een stuk hoger.

ADS-dagen in 2024

Hoe staat 2024 ervoor als het gaat om mooi weer? Tot nu toe zijn er, ondanks veel regenachtige dagen, 21 dagen geteld waarop aan de mooi-weer-voorwaarden van het KNMI wordt voldaan. Evenveel als in dezelfde periode in de jaren 2021 en 2023. Ook als we alleen naar de lentemaanden (maart, april, mei) kijken wist 2024 nog 18 dagen met mooi weer te noteren. Ten opzichte van het klimaatgemiddelde over de periode 1990-2020 is dit slechts een tekort van 2 dagen. In de zomermaanden liep het aantal ADS-dagen de afgelopen jaren flink op. De vraag is of 2024 met het huidige, regenachtige weertype bij kan benen.

Toekomst van ADS-dagen

Het klimaat in Nederland verandert. De afgelopen jaren ervaarden we het vooral in de zomermaanden aan den lijve. Het 'mooie weer' hield vaak dagenlang aan en zorgde ervoor dat binnenvaartschepen amper door te ondiep rivierwater nog hun vracht over rivieren kunnen vervoeren en boeren zien hun oogsten verpieteren door de aanhoudende droogte. Je kunt je dus afvragen hoe mooi mooi weer nog eigenlijk is. Het weer wordt door het wereldwijd verstoorde klimaat ook in de toekomst gemiddeld zonniger en warmer. Ook het aantal langdurige droge periodes neemt toe. De ingrediënten van een ADS-dag (hogere temperaturen, meer zon en minder regen) zijn in het huidige, en zeker in het toekomstige klimaat, ineens helemaal niet meer zo wenselijk en mooi meer. In een opgewarmd klimaat komt af en toe ook nog eens een iets minder warm en natter jaar voorbij, zoals het huidige jaar 2024 tot nu toe. Maar zelfs in een nat jaar als 2024, loopt het aantal mooi-weerdagen, mede door het opwarmende klimaat, toch nog aardig op!

Maurice meerdaagse.pngVoorlopig neemt het aantal mooi-weer-dagen niet toe. Iedere dag valt regen, de zon schijnt weinig en ook de temperatuur blijft flink achter.


11-06-2024 om 09:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...