Weer en klimaat. Hoewel ze nauw aan elkaar verwant zijn, zijn klimaat en weer niet hetzelfde. Weer en klimaat zijn beide veranderingen in de atmosfeer maar er is een verschil tussen beide als het gaat om de tijdsmaat.
Het weer
Het weer is de toestand van de atmosfeer gedurende een korte tijd en deze kan veranderen van minuut tot minuut, van uur tot uur, van dag tot dag, van maand tot maand of zelfs van seizoen tot seizoen. Het weer omvat elementen zoals zonneschijn, bewolking, neerslag, luchtdruk, wind en temperatuur.
Het weer is wat je voor een bepaalde dag in de nabije toekomst kunt verwachten. Bij Buienradar kijken we zo’n 5 dagen vooruit maar soms is het ook wel mogelijk nog iets langer vooruit te kijken, denk daarbij aan de pluim. Hoe verder je vooruit kijkt des te groter de onzekerheid.
Het klimaat
Klimaat is een beschrijving van een lange termijn patroon van het weer in een bepaald gebied. Bij het onderzoeken van het klimaat worde n gemiddelden van neerslag, temperatuur, zonneschijn, wind en andere weersvariabelen genomen, en dan meestal over een periode van 30 jaar. Er zijn ook klimaatvariaties op kortere termijn, zoals El Niño en La Niña.
Klimaattypes
Op de aarde kan er onderscheid gemaakt worden in verschillende klimaattypes, van erg warm (de subtropische klimaten) tot erg koud (poolklimaten).
Tussen deze twee extremen bestaan er tal van tussensituaties, die in de eerste plaats beïnvloed worden door de breedteligging (en dus door de hellingsgraad ten opzichte van de zon), maar ook door tal van factoren, zoals het reliëf, de aanwezigheid van de zee of van bergketens, de atmosferische circulatie, enz. Een bekende indeling van het klimaat is die van Kӧppen.
Bron Wikipedia: klimaat van Kӧppen.
Overgang
Weer kan ook overgaan in klimaat als een typische korte termijn gebeurtenis, zoals hevige regen, over een langere periode plaatsvindt. Maar extreem zware neerslag gedurende een relatief korte tijd (een paar uren of een paar dagen) kan ook als weer worden geclassificeerd. Als het continu meer regent dan wat er gewoonlijk in maanden, jaren of decennia valt, verandert dit het weerpatroon op de lange termijn en dus het algehele klimaat van een gebied. Over het algemeen kan je wel zeggen dat door het veranderende klimaat er meer (in korte tijd) neerslag valt. Warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten dan koude lucht. Een temperatuurstijging van 1 graad kan voor ongeveer 15% meer neerslag zorgen.
Marij Bouwers, Nijswiller
Het zelfde geldt ook voor droogte. Als er dagen, weken en maanden extreem droge weersomstandigheden optreden, kunnen die als kortdurende droogte worden geclassificeerd. Als het jaren aanhoudt of jaarlijks terugkeert is het onderdeel van het veranderende klimaat.
Erica van Leeuwen-de Bruijn, Kloetinge
Rendementen uit het verleden…
Het klimaat kan ons vertellen wat er zou kunnen gebeuren op basis van eerdere trends, zoals wanneer de meeste of juist de minste regen valt, wanneer we de hoogste temperaturen kunnen verwachten of juist de laagste. Dit helpt ons bij het plannen van bijvoorbeeld vakanties of het aanleggen van je tuin. Deze gegevens helpen agrariërs bij het kiezen en planten van hun gewassen.
Het klimaat geeft echter geen specifieke details over wat het weer op een bepaalde dag zal zijn. Daarvoor hebben we Buienradar. Bij ons op de website kun je verschillende soorten verwachtingen vinden zoals weervideo’s, geschreven weerberichten en modeldata. Allemaal voor de korte termijn, het weer. In onze blogs proberen we juist regelmatig wat meer duiding te geven over de lange termijn, het klimaat.