Actueel

Weekverwachting: Storm, kou en (natte) sneeuw!

Het zal je vast niet ontgaan zijn, er zit een spectaculaire weersverandering aan te komen. Waar vandaag nog een voornamelijk grijs weertype kent, met vanmiddag op enkele plaatsen iets meer zon, is het weer vanaf morgen een stuk veranderlijker. Storm, sneeuw, vorst, het zou komende week allemaal kunnen gebeuren. We loodsen je dag voor dag door het weer van de komende week heen in deze blog!

De situatie
Een hogedrukgebied west van Groot Brittannië en een lagedrukgebied boven Scandinavië zorgen ervoor dat de wind de komende dagen uit de noordwesthoek gaat waaien. Daarmee wordt arctische lucht onze kant op gevoerd. In die koude omstandigheden ontstaan talrijke winterse buien. Kleine storingen kunnen tot en met woensdag langere perioden met winterse neerslag brengen. Donderdag en vrijdag komt een hogedrukgebied zuidelijk van ons land te liggen en komen we even in rustiger vaarwater terecht. De temperaturen lopen dan iets op en de neerslagkansen nemen af, toch blijft het te koud voor de tijd van het jaar.

04_04 blog situatie.JPG
Koude lucht komt helemaal vanuit de Poolstreken over ons land heen stromen morgen. 

Vannacht
Vannacht zijn er in de zuidoostelijke helft eerst nog opklaringen te vinden. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe. Tegen het einde van de nacht trekt een koufront vanuit het noordwesten over het land en gaat het regenen. Achter het koufront stroomt koude lucht, afkomstig van de noordpool, over ons land uit. De wind trekt vannacht ook aan met windkracht 7 op de Wadden, in het binnenland is het nog rustiger met windkracht 2. Windstoten kunnen in de vroege ochtend mogelijk al 75 km/u bereiken op de Wadden. De temperaturen liggen tussen 3 en 5 graden.

04_04 vannacht blog.jpg
Vannacht vanuit het noordwesten regenen, op de Wadden al een kans op zware windstoten. 

Morgen
Morgenochtend trekt het neerslaggebied dat bij het koufront hoort weg richting het zuidoosten. Daarachter krijgen we een open weertype waarin de zon af en toe te zien is. Rond het middaguur lijkt de buienactiviteit toe te nemen en vallen er winterse buien door het hele land. Deze buien kunnen hagel of natte sneeuw bevatten en, met name in het noorden, is er ook kans op een klap onweer. Tijdens buien kunnen zware windstoten tot zo’n 75 kilometer per uur voorkomen, ook in het binnenland. Tussen de buien door warmt het een beetje op in de aprilzon, dan wordt het een graad of 6, tijdens neerslag koelt het af naar temperaturen iets boven het vriespunt.  Morgenavond bereikt een kleine storing het noorden van ons land. Bij die storing hoort een klein, maar venijnig windveld. Op de Wadden kan dan zelfs even stormkracht 9 komen te staan, daar komen dan ook zeer zware windstoten van 100 km/u met zeer lokale uitschieters tot 110 kilometer per uur voor. Langs de rest van de kust staat windkracht 7 of 8, in het binnenland is het met windkracht 3 tot 5 iets rustiger.

04_04 blog morgen.jpg
Morgen winterse neerslag, afgewisseld met zon en een stevige wind. 's Avonds op de Wadden zelfs kans op storm. 

Dinsdag
In de nacht naar dinsdag koelt het af naar 1 tot 3 graden boven nul. Verder vallen er nog steeds winterse buien. Op plekken waar de stevigste winterse buien zijn overgetrokken is het mogelijk dat het dinsdagochtend vroeg even wit is. Zodra de zon er overdag weer even aan te pas komt is de sneeuwlaag echter heel snel weer weg. Dinsdag overdag vallen er nog meer buien dan op maandag. De lucht op hoogte is ook nog een fractie kouder, dus het aantal buien met alleen winterse neerslag zal groter zijn dan op maandag. Hagel en (natte) sneeuw zijn de meest voorkomende neerslagvormen dinsdag, ook kan er nog steeds wat onweer bij de buien zitten. Er bestaat een kans op zogenaamde ‘buienstraten’, stroken waar bui na bui overtrekt, op die plekken kunnen landschappen lokaal ook tijdelijk besneeuwd raken. De maximumtemperaturen liggen rond 5 graden, maar door de matige tot harde noordwestenwind liggen de gevoelstemperaturen (ruim) onder nul. Zware windstoten lijken minder waarschijnlijk dan op maandag.

04_04 blog glad.jpg
Tijdens hagelbuien kan het lokaal eventjes glad worden.

Woensdag
In de nacht naar woensdag dalen de temperaturen nog iets verder en komt het in het oosten tot lichte vorst. Een nieuwe storing lijkt noordoost van ons land langs te trekken, hier moet wel bij vermeld worden dat de exacte koers nog onduidelijk is en vrij grote gevolgen kan hebben voor de verwachting voor de nacht van dinsdag naar woensdag. Het neerslaggebied dat bij de storing hoort lijkt op dit moment het noordoosten van Nederland een dun sneeuwdekje te bezorgen. De kans is dus aanwezig dat de Noordoosterlingen onder ons woensdag in een witte wereld wakker worden. Als de koers iets wijzigt kan dit ten gevolg hebben dat er of geen sneeuw valt, of dat een groter deel van Nederland een dun sneeuwdek kan verwachten, we houden het voor jullie in de gaten. Woensdag overdag vallen er opnieuw buien door de noordwestelijke stroming. Op enige hoogte warmt de lucht echter iets op, buien zullen dus niet alleen maar winterse neerslag maar ook gewoon regen bevatten. De maximumtemperaturen liggen rond 7 graden maar opnieuw is het voor het gevoel een stuk kouder. De noordwestenwind waait aan de kust nog hard, kracht 7, in het binnenland staat windkracht 4 of 5.

04_04 blog bui.jpg
Prachtige buienluchten als deze zullen we maandag, dinsdag en woensdag voorgeschoteld krijgen!

Donderdag
In de nacht naar donderdag komt de atmosfeer meer tot rust en kan het in opklaringen een graadje vriezen. Donderdag draait de wind meer richting het westen en daarmee wordt zachtere lucht naar onze omgeving aangevoerd. De maximumtemperaturen zullen rond 9 graden uitkomen, dat is nog steeds 3 graden te koud voor de tijd van het jaar. Er valt lokaal nog een spatje regen maar op de meeste plaatsen blijft het donderdag waarschijnlijk droog. De zon piept af en toe door de bewolking heen en de wind waait zwak tot matig, aan zee eerst nog vrij krachtig.

04_04 blog meerdaagse.JPG
We hebben een paar zeer gure dagen voor de boeg. 

De dagen erna
Op vrijdag gaan we waarschijnlijk voor het eerst in een week weer 10 graden noteren. Op zaterdag en zondag lijkt het kwik echter alweer iets onder de dubbele cijfers uit te komen. Neerslagkansen zijn er vooral op vrijdag en zaterdag, zondag lijkt het iets droger te zijn. De meeste zonuren zijn voor de zondag weggelegd. In de nachten kan het kwik, als het opklaart, rond of onder het vriespunt uitkomen. Variatie genoeg dus komende week! 


04-04-2021 om 12:45 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...