Actueel

Weekendweer: regen, zon, storm of rustig?!

Tot nu toe is de winter erg zacht, alsnog vrij rustig. Maar vorig weekend is dat weerbeeld wat verandert met storm Ciara die overtrok. Dit weekend krijgen we mogelijk met nog een storm te maken. Maar dat is pas na alle romantische uitjes...

Dit jaar ziet het weerbeeld tijdens Valentijnsdag helemaal anders uit als vorig jaar. Valentijnsdag van 2019 en 2018 begon veel kouder en was in de loop van de dag de zon vaker te zien. Kijk maar:

3577570_source.jpg
Foto: Ab Donker (Buurmalsen), 14 februari 2018

20190214_Edwin Keur_Zandvoort.jpeg
Foto: Edwin Keur (Zandvoort), 14 februari 2019

Dit jaar begon de dag op veel plaatsen grijs. Vanuit het zuidwesten wordt het zonniger. Dat is echter van korte duur, want snel slibt het weer dicht. Dus als je wat romantisch op de agenda hebt staan voor vanavond, houd er mee rekening dat het geen sterrenkijken-avond wordt! Verder trekt de wind wat aan en komt er langs de kust zelfs een krachtige wind te staan. 

20200214_NL vanavond winter.jpg

Blijf je tijdens je romantische avond wat later wakker, kun je in het noorden en het noordwesten zelfs nog een beetje regen tegenkomen. In de rest van het land blijft het droog, maar wel bewolkt. Het koelt nauwelijks af.

20200214_NL vannacht.jpg

Morgenochtend start grijs met in het noorden nog een spatje regen. In de loop van de dag wordt het overal droog en maakt het zuidoosten zelfs kans op een glimp van de zon. Verder is het erg zacht met maxima rond 13 graden. 

In de loop van de dag gaat het harder waaien. Aan de kust komt namelijk een harde zuiden- tot zuidwestenwind te staan, windkracht 7. Daarnaast zijn zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. Ook gaat het in de loop van de avond in het noorden en het westen af en toe wat licht regenen.

20200214_NL morgen.jpg

Zondag wordt een onstuimige dag vanwege een sterk lagedrukgebied dat ons land schampt. Op de Britse Eilanden zijn er al waarschuwingen van kracht en daar heet dit lagedrukgebied dan Dennis. Bij ons is het nog niet helemaal zeker of het wel of niet tot storm komt. Momenteel lijkt dat wel het geval te kunnen zijn in het Waddengebied, maar als er een kleine verandering in het traject van Dennis komt, kan het zomaar zijn dat er geen windkracht 9 op de Wadden wordt gemeten.

Frontenkaart_20200214.jpg

In de rest van het land gaat het ook stevig waaien. In de nacht van zaterdag op zondag trekt de zuiden- tot zuidwestenwind verder aan naar windkracht 4 tot 6 boven land, aan de kust tot windkracht 7 à 8. Zondagochtend, tijdens het passage van het koufront, is de wind op zijn krachtigst. Daarnaast zijn ook zeer zware windstoten mogelijk, langs de kust misschien zelfs tot 120 km/uur. Ook gaat het flink regenen met op veel plaatsen kans op zo'n 15 mm regen. 

20200214_overmorgen.jpg

Verder is het erg zacht. De minimumtemperatuur is zondagnacht twee keer de normale maximumtemperatuur! Overdag wordt het ongeveer 15 graden, lokaal zelfs 18 graden. Dat wordt zeker een nieuw dagrecord. En als in De Bilt de 15 graden wordt gehaald, wordt het ook officieel een lentedag. Al wordt het geen officiële lentedag, voelt het uit de wind zeker als de lente aan, al dan bij veel wind en regen!

Maandag hebben we nog met veel wind en soms (zware) windstoten te maken. Dan is het wel een stuk zonniger en droger. De temperatuur doet zelfs een stapje terug. De dagen daarna wordt het rustiger met de temperatuur enkele graden boven de normale waarden en soms wat regen of een bui.

20200214_NL meerdaagse.jpg

Blijf op de hoogte hier met het actuele weerbericht en weerkaarten dit weekend.


14-02-2020 om 15:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...