Actueel

We gaan zomerse dagen tegemoet!

Dagenlang slecht weer in Nederland, dat is al heel erg lang geleden! De lente verloopt tot nog toe heerlijk zonnig. Toch is er qua temperaturen nog niet veel spectaculairs gebeurd. We hebben lokaal een paar keer 25 graden gehaald in het zuidoosten, maar op de landelijke eerste zomerse dag wachten we nog. Niet lang meer, want morgen is het waarschijnlijk zover!

Morgen een stranddag
Morgen is het dan zover, als alles loopt zoals het lijkt tenminste. De Bilt zal dan voor het eerst in 2022 25 graden noteren. De eerste landelijke zomerse dag is dan een feit. Klimatologisch gezien valt deze dag half mei, dus dit jaar zit precies op schema! Niet overal kunnen we overigens 25 graden verwachten. De zeeën zijn rond deze tijd van het jaar nog behoorlijk koud. Dat tempert de temperatuur vooral rond de Wadden, daar is het met 17 graden wel gebeurd. In Noord-Nederland wordt het een graad of 22 en ook direct aan de stranden van de westkust kunnen we zo’n kwikstand verwachten. In het midden van het land wordt het 24 tot 26 graden. De thermometers in het zuiden van Nederland wijzen met zo’n 28 graden de hoogste temperatuur aan.
Naast deze hoge temperaturen zullen we ook nog eens een heel aardig weerbeeld zien. De dag start zonnig, maar langzaam zal de hoeveelheid sluierbewolking uit het zuidwesten toenemen. De zon lijkt daar gelukkig niet veel last van te hebben en het blijft ’s middags ook droog. De wind waait zwak tot matig uit oostelijke richting. Het noordoostelijk Waddengebied heeft kans op wat lage bewolking of mist dat van zee net de kust kan bereiken. Een prima dag om er lekker op uit te trekken dus, naar het bos of het water. Let wel op; de (zee)watertemperaturen liggen nog laag, echt zwemmen kan dus nog behoorlijk link zijn. Morgenavond neemt in het zuidwesten de kans op een bui toe.

morgen.png
Morgen zon en sluierwolken, maar wel met lekker hoge temperaturen. 

Maandag onweer
Op maandag zit er veel meer vocht in de atmosfeer dan op zondag. Dit zorgt voor een typisch ‘drukkende’ warmte, die veel mensen wel zullen kennen van zomerdagen waar vaak onweer op volgt. Ook maandag zullen we een paar onweersklappen zien in Nederland. ’s Ochtends trekt een bandje met bewolking en (onweers)buien van zuidwest naar noordoost over het land. Daarachter klaart het op, gaat de zon nog even schijnen en warmt het ook lekker op. De temperaturen komen uit tussen 20 graden aan de westkust en 26 graden in het oosten van het land. De wind waait uit zuidwestelijke richting en is zwak tot matig van kracht. ’s Middags maakt vooral de oostelijke helft van Nederland kans op een paar onweersbuien. Echt zwaar onweer lijkt uit te blijven, maar de paar millimeters die kunnen vallen zijn goed voor de tuin.

onweer.png
Maandag kan een onweersbui vallen. 

Dinsdag weer meer zon
Op dinsdag gaat de zon zich weer vaker laten zien dan op maandag. De wind waait eerst uit het westen maar draait via het noorden helemaal naar het zuiden. Het blijft droog en de temperaturen komen opnieuw boven de twintig graden uit. In het noorden mag men op 21 à 22 graden rekenen. Het midden van het land krijgt te maken met maxima rond 23 graden en in het zuiden kan het opnieuw een zomerse dag worden: 25 of 26 graden.

Woensdag de warmste dag
De dag die de week in twee verdeelt is deze week waarschijnlijk de warmste. Gemiddeld kan het zomaar eens 27 graden worden. Langs de noord- en westkust moeten we daar een paar graden vanaf trekken maar is 24 graden nog zeker een mogelijkheid. Het zuiden krijgt opnieuw de hoogste maximumtemperaturen. Op dit moment verwachten we 29 graden, maar het schurkt hier en daar tegen de 30 graden aan. Daarmee zou het dan de eerste lokale tropische dag van het jaar worden. De komende dagen houden we uiteraard goed in de gaten of dat hem gaat worden. Het is overigens ook erg zonnig op woensdag en de zuidoostenwind is in het binnenland zwak. Het blijft ook nog eens droog, hoogstwaarschijnlijk dan, want de lucht is de komende week licht onstabiel en een onweersbui is dan snel gevormd. Hiermee heeft de woensdag alle ingrediënten om ’s avonds nog lekker even in de tuin te zitten en bijvoorbeeld te barbecueën.

strand.png
Ook woensdag zal het buiten prima vertoeven zijn. 

De dagen daarna toenemende neerslagkansen
Donderdag lijkt nog steeds warm te worden met op grote schaal 25 graden en ook op vrijdag doet het kwik nog een gooi om halverwege de twintigers uit te komen. De lucht bevat die dagen echter ook een boel vocht. Dat betekent dat de zon het iets moeilijker krijgt, stapelwolken vormen zich makkelijker. Ook nemen de neerslagkansen toe, vooral op vrijdag kan best een slok water vallen. De neerslag zal waarschijnlijk vallen in de vorm van (onweers)buien. In het weekend daalt de temperatuur richting waardes rond de 20 graden maar wordt het wel weer droger met een afwisseling van zon en wolken.

meerdaagse.png
De temperaturen liggen de komende dagen constant boven het klimaatgemiddelde. 


14-05-2022 om 14:15 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...