Vandaag hebben we te maken met een warmtefront wat over ons land trekt. In de meteorologie is dat een bekende term, maar misschien zegt het jou nog niet zoveel. In deze blog leggen we uit wat het precies is! Het zorgt in ieder geval ervoor dat we vandaag een druilerige en sombere dag hebben...
Somber weerbeeld
Als je vandaag buiten kijkt valt het je waarschijnlijk meteen op: het is een beetje somber buiten. Er is veel bewolking en af en toe valt er wat (mot)regen. Dit is allemaal het gevolg van het warmtefront wat momenteel boven Nederland ligt!
Figuur 1 + 2: Het radarbeeld en satellietbeeld van vanochtend. Het warmtefront is duidelijk te herkennen als regengebied.
Deze bewolking en regen hoort allemaal bij een warmtefront wat momenteel van noordoost naar zuidwest over Nederland trekt. Maar wat is een warmtefront eigenlijk? En zitten er ook positieve kanten aan?
Allereerst: wat is een front precies?
Een front is een grens tussen verschillende typen lucht. Vaak is er dan sprake van een verschil in temperatuur. Aan de ene kant van het front is het dus warmer of kouder dan aan de andere kant! We onderscheiden drie typen fronten: occlusie-, kou- en dus warmtefronten. Op de weerkaarten op televisie kun je een koufront herkennen aan een blauwe lijn, een warmtefront aan een rode lijn en een occlusiefront aan een paarse lijn. Op de weerkaart van vandaag is het warmtefront waar we mee te maken hebben duidelijk te zien.
Figuur 3: Het warmtefront vanuit het oosten is ook op onze weerkaart van vandaag goed te zien.
Fronten zijn echte regenbrengers
Waarom zijn deze fronten nou zo belangrijk in de meteorologie? Nou, omdat dit de echte regenbrengers zijn. Bijna altijd is het bewolkt en regent het op de grens tussen koude en warme lucht. Dit komt doordat de warme en koude lucht "botsen" tegen elkaar, waardoor de lucht gaat stijgen. De lucht wordt dus eigenlijk opgetild en gedwongen om te stijgen. Zie het maar als lucht die bijvoorbeeld tegen een berg aan botst. Daar moet de lucht ook stijgen op zo'n moment. Als lucht opstijgt, ontstaan de wolken en regen waar fronten zo om bekend staan.
Figuur 4: Als warme en koude lucht botsen, stijgt de lucht op en ontstaan wolken en regen.
Warmtefront ook voor zomerliefhebber gunstig
Waar we vandaag mee te maken hadden was dus een warmtefront. Naast dat dit druilerig en somber weer oplevert, gloort er ook voor zomerliefhebbers hoop als er een warmtefront over trekt. Achter dit front zit namelijk warme lucht, vandaar de naam! Op de dag dat het front recht over Nederland ligt merk je er niet veel van, maar als je in die warme lucht blijft zitten en de zon gaat schijnen de volgende dag, wordt het meteen een stuk warmer. Dat zie je ook terug in de verwachting voor de komende dagen.
Figuur 5: Morgen is het warmtefront doorgetrokken, maar zitten we wel nog in de warme lucht! Dit levert iets hogere temperaturen op dan we de afgelopen dagen gehad hebben. Het is helaas maar van korte duur, de dagen erna zakt de temperatuur weer een beetje.
Je hebt naast warmtefronten ook koufronten, daarachter zit juist koude lucht. Als laatste heb je ook nog een occlussiefront, maar dit is iets ingewikkelder om uit te leggen. Wil je hier meer over weten? In deze blog leggen we het ontstaan van fronten, hoe je ze kunt herkennen, wat ze bijzonder maakt en welk weer ze brengen haarfijn uit!
Fronten beter te verwachten dan "popcornbuien"
Dan als laatste nog even dit: op de Buienradar zijn fronten goed te volgen en herkenbaar aan grote regengebieden! Omdat het over zulke grote gebieden gaat, is qua timing en verwachting vrij goed te zeggen wanneer het gaat regenen en het weer droog wordt. De +3 uur functie van Buienradar was vandaag dus goed te gebruiken! Bij de losse buien die plots tot ontwikkeling komen is dat een ander verhaal. Herover schreven we al eerder in de blog ‘Buien als popcorn’.
Figuur 6: Precies op de scheiding tussen de warmere en koudere lucht regende het vandaag. Het regengebied was via de +3 uur radar goed te volgen, dit in tegenstelling tot popcornbuien.