Actueel

Wat een verschil met maart vorig jaar!

Kan je het weer van vorig jaar maart nog herinneren? Veel zon, heel veel zon! Amper regen en ook warmte. Het voorjaar draaide al vroeg op volle toeren. Het was de inleiding voor een lange, warme en droge zomer. Hoe anders is de maand maart dit jaar. In deze blog blikken we terug naar vorig jaar en kijken we hoe maart 2023 presteert.

Het beeld van maart 2022; veel zon en blauwe luchten. Foto van 16 maart 2022.

Het beeld van maart 2022; veel zon en blauwe luchten. Foto van 16 maart 2022.

Het 'normaal' in maart

Laten we eerst eens kijken wat het weer 'normaal' doet in de maand maart. Maart is echt een overgangsmaand. Het kan nog flink vriezen en sneeuwen, maar ook warme dagen van 20 graden of meer kunnen voorkomen. Uiteraard is de kans op een warme dag aan het einde van de maand groter dan aan het begin van de maand. Het vriest gemiddeld nog op 8 dagen en op 4 dagen spreken we van een lente dag (warmer dan 15 graden). De zon schijnt gemiddeld 139 uur (38% van de tijd) en er valt gemiddeld 58 mm neerslag verdeeld over een duur van 56 uur. De trend van maart is dat deze maand steeds warmer, zonniger en droger wordt.

Zonneschijn

Vandaag precies een jaar geleden schreven we een blog over de extreem zonnige maart van toen. Met nog 13 dagen te gaan op de kalender hadden we toen al meer zonneschijn gehad dan normaal de hele maand. Op onderstaande afbeelding van toen kunnen we dat zien. Het resulteerde uiteindelijk in de meest zonnige maart ooit gemeten. In de Bilt zou de teller stokken op 259 zonuren, bijna het dubbele van normaal!

Aantal uren zonneschijn.JPG

De zonneschijn van maart 2022 tot de 18e maart.

Dat het dit jaar anders is moge duidelijk zijn. Gevoelsmatig is het tot nu toe vaak grijs en snakken we steeds meer naar het lente zonnetje. Pakken we dezelfde tabel erbij voor maart dit jaar dan zien we het verschil ook uitgedrukt in de cijfers. Tot nu toe hebben we 74 zonuren minder gehad dan vorig jaar deze maand. De zon heeft dus dit jaar tot nu toe de helft minder geschenen in maart! Een flink verschil, maar wel weer normaal voor wat we van deze maand mogen verwachten. 

De hoeveelheid zonneschijn voor maart tot nu toe dit jaar.

Neerslag

Het grote verschil tussen beide jaren is ook goed zichtbaar in de neerslag. Vorig jaar maart was met 14 mm verdeeld over 56 uren in de Bilt veel te droog. Het is te danken aan de laatste dag waarop er veel regen/natte sneeuw viel, anders was de maand de droogste maart ooit geworden. Nu haalde maart 2022 uiteindelijk de 5e plaats van droogste maart maanden. Op sommige plekken in het land was het überhaupt pas de eerste neerslag van de hele maand!

KNMI - Maart 2022

Totale neerslag maart 2022. Bron KNMI.

De maand maart dit jaar heeft al bijna de normale maandsom neerslag voor de hele maand binnen. Dit met nog bijna een halve maand te gaan. Vergeleken met vorig jaar hebben we al 29 keer zoveel mm regen gehad. We kunnen met zekerheid concluderen dat maart dit jaar te nat gaat verlopen.  

De neerslag tot nu toe deze maart in 2023. Bron KNMI.

Vervolg maart 23'

Voorlopig gaat deze maand maart verder met het sombere en nattere weerbeeld vergeleken met maart'22. Elke dag is er wel kans op wat regen en veel bewolking. Vorig jaar hadden we het droge en zonnige weer te danken aan een recordsterk hogedrukgebied boven Europa. Voorlopig ontbreekt deze op de weerkaarten. Vanaf medio volgende week zullen er regelmatig fronten passeren met de bijbehorende regen en bewolking. Het blijft voorlopig iets te zacht voor de tijd van het jaar, maar echt warm lente weer zit niet in de verwachting. 

meerdaagse.png


18-03-2023 om 15:00 door Sebastiaan Aarts

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...