Actueel

Wat een spinnen

Foto: Jessie van Neer

Het gebeurt iedereen in de herfst wel eens. Je loopt buiten en boem, spinnenweb in je gezicht. September is bij uitstek de spinnenmaand maar is dat echt zo of zie je ze gewoon beter?

Zoveel spinnen?

In Nederland leven ongeveer 700 verschillende soorten spinnen, een behoorlijk aantal dus maar veelal ongevaarlijk al kunnen sommige spinnen een vervelende beet geven. De kruisspin komt het vaakst voor. Deze spin zie je dan ook veel in de herfst want dan is deze soort volwassen en gaat eitjes leggen. Niet alleen deze spin is dan volwassen maar de meest voorkomende spinnen in Nederland bereiken dan het volwassen stadium.

Spinnentelling

Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten houdt ieder jaar de nationale spinnentelling. Afgelopen weekend was het weer zover. Iedereen kan hieraan meedoen. Spinnen tellen in en om het huis. Ze verstoppen zich graag in alle hoeken en gaten. Ook de randen van deuren of kozijnen zijn favoriet. De meeste bevinden zich in de tuin en leverde dit jaar weer een top 3 op. De meest getelde spinnen zijn de kruisspin (Araneus diadematus), de grote trilspin en de venstersectorspin. Uit dit onderzoek bleek dat het gemiddeld aantal kruisspinnen per tuin iets lijkt af te nemen. Zet deze trend zich door of komt er vanwege de soms tamelijk natte zomer nog een opleving komende weken?

4133948_source.jpegKruisspin Foto: Elize van der Werf

Invloed winter

Niet alleen een vochtige en natte zomer heeft invloed op het aantal spinnen ook de voorgaande winter is van invloed. Met een gemiddelde temperatuur van 4,4 graden tegen 3,9 graden normaal was de winter van 2020/2021 iets zachter dan normaal. December was de relatief zachtste maand. De winter verliep nauwelijks winters behalve in februari waarin een flinke vorstweek zat en er sneeuw viel. Volwassen spinnen kunnen een zachte winter soms overleven maar februari zou wel eens roet in het eten gegooid kunnen hebben.

Grote spinnen in de herfst

Maar waarom zie je spinnen nu in grote aantallen? Omdat de meeste spinnen nu volwassen zijn en behoorlijk actief zijn. Ze gaan namelijk op jacht naar een vrouwtjesspin om mee te paren. Dit moet voordat de winter invalt gebeuren want dan gaan de meeste spinnen dood. Sommige kunnen een zachte winter wel overleven op een beschutte plek bijvoorbeeld in je huis. De eitjes die in de herfst gelegd worden komen pas in het voorjaar uit als de temperatuur weer gaat stijgen. Dan zie je de spinnetjes nog niet zo goed omdat ze zo klein zijn maar ze zijn er wel en in grote aantallen ook al verstoppen de kleintjes zich vaak om zich te beschermen. Een spin die groeit vervelt een aantal keer en dan zijn ze extra kwetsbaar voor belagers en verstoppen ze zich dus waardoor ze minder zichtbaar zijn.

6302958_source.jpgVolwassen spin in web. Foto: Jan Horde

Overal spinnenwebben

Een andere reden waarom spinnen in de herfst beter te zien zijn komt omdat de lucht vochtiger is. Zeker in dit jaargetijde komt nogal eens mist voor waardoor er overal vochtdruppels op spinnenwebben te zien zijn waardoor ze goed zichtbaar worden. Ook de komende dagen zijn de mistkansen vrij groot.

6308249_source.jpg

Veel vocht in de lucht zorgt ervoor dat spinnenwebben beter zichtbaar worden. Foto: Ton Wesselius

Ondanks dat we spinnen vaak een beetje griezelige beestjes vinden in huis zijn ze juist erg nuttig. In de herfst zijn er ook veel muggen en laten die nou net op het menu van de spin staan dus een spin in huis kan dan goed van pas komen. Hopelijk eet de spin de mug op voordat die de kans krijgt om te steken. Mocht je de spin wel uit huis willen hebben, sla het beestje dan niet dood maar zet er een glas overheen, schuif papier over het glas en zet de spin buiten, kan hij daar nog zijn werk doen.


15-09-2021 om 11:45 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...