Actueel

Warmste 2 juni ooit gemeten! Vannacht onweer, daarna koeler

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit! Op veel plekken in het binnenland wordt de 30 graden gehaald en de stranden zijn ontzettend druk. Het tropische weer is echter een eendagsvlieg, want morgen gaat de temperatuur flink naar beneden. Vannacht kan dat ook nog wat onweer opleveren!

Recordwarm
Het was vandaag recordwarm: in De Bilt steeg de temperatuur vanmiddag rond 14.30 boven de 29,5 graden, wat het oude datumrecord was (2 juni 1947). Daardoor is het vandaag de warmste 2 juni ooit gemeten! Even na 15:55 kwam het kwik uiteindelijk ook boven de 30 graden uit. Het tropische weer is echter van korte duur, want morgen is het een stuk koeler.

Vannacht onweer
We zijn het in Nederland wel gewend: een warme dag die afgestraft wordt met stevig onweer! Vanavond en vannacht ligt het echter iets ingewikkelder, want het onweer gaat laat in de avond of misschien zelfs pas vannacht ontstaan! Hoe kan dat?

Op het randje
Allereerst is de lucht vandaag op enige hoogte ontzettend droog, waardoor het vandaag overdag niet tot onweer kwam. Vanuit het westen verbeteren de condities echter iets, waardoor alles toch net op zijn plek kan vallen en er enkele onweersbuien kunnen ontstaan. Alle puzzelstukjes moeten dus op hun plek vallen. 

Convergentielijn
Het onweer moet in ieder geval gaan ontstaan op een zogenaamde “convergentielijn”. Dit is een plek waar de windrichting ineens veranderd, in dit geval van zuidwest naar west. Op onderstaande afbeelding is deze windsprong goed te zien.

Zeewind.PNG

Figuur 1: De convergentielijn is hier duidelijk te zien, ten westen van de rode lijn waait de wind uit het westen, ten oosten uit het zuidwesten. Dit is de situatie om 20.00 vanavond. Eventuele buien zouden zich dus ook dan op deze lijn moeten bevinden. Hou hier in de gaten waar de windsprong nu ligt!

Op de plek waar dit gebeurd, komt lucht bij elkaar geperst en wordt deze gedwongen om op te stijgen. Juist deze stijgende lucht kan het laatste zetje geven voor een onweersbui om deze te laten ontstaan!

Waar is de kans het grootst?
De zuidelijke helft van het land heeft de beste papieren voor wat nachtelijk onweer. Op dit moment ligt de lijn waarop het allemaal moet gebeuren nabij het Franse Lille. Op de satellietbeelden zien we hier al de eerste stapelwolken ontstaan:SatVisual.png

Figuur 2: In het rode vierkantje de bewuste convergentielijn, daar ontstaan op dit moment stapelwolken. Hou de satelliet in de gaten om te kijken of deze uitgroeien tot grotere stapelwolken en uiteindelijk zelfs buien!

Mochten deze uitgroeien tot buien het komende uur, lijkt het erop dat het Franse model Arome gelijk gaat krijgen. Dit is namelijk de situatie om 16.00 volgens dit model:Regen Lille.PNG

Figuur 3: Het Franse model Arome laat de eerste buien nabij Lille op de convergentielijn ontstaan rond 16.00. Gaat dit ook gebeuren?

Hoe loopt dit dan af? Het model laat een buienlijn ontstaan die tot de Nederlandse westkust reikt, waarnaar de buien daarna het meest actief over de zuidelijke helft naar het oosten trekken:Regen Oosten.PNG

Figuur 4: Dit is vervolgens hetzelfde model, maar dan om 22.00 's avonds. De buien liggen dan tegen de oostgrens aan.

In de gaten houden dus, die stapelwolken daar! Mochten deze buien uitblijven, lijkt het erop dat vooral het uiterste (zuid)oosten later vannacht nog kans maakt op onweersbuien. Meerdere modellen laten namelijk na middernacht in die regio enkele onweersbuien ontstaan, die ook gepaard kunnen gaan met windstoten. Voor de enthousiasteling dus, die het ervoor over heeft om er midden in de nacht voor op te staan (of er van wakker wordt).Regen oosten vannacht.PNG

Figuur 5: Een ander model laat rond 03.00 vannacht een stevige onweersbui over de oostelijke helft van het land trekken! 

Tropische eendagsvlieg
Achter deze mogelijke onweersbuien trekt morgenochtend een koufront over, met daarachter flink koelere lucht. Morgen is het zo’n 10 graden kouder met maxima tussen de 17 en 22 graden! De zon laat zich een lange tijd nauwelijks zien, pas halverwege de middag komt ze vanuit het westen weer tevoorschijn.work_nl_morgen.jpg

Figuur 6: De verwachting voor morgen, een stuk koeler dan vandaag!

Dagen erna vaker onweerskansen!
De dagen erna worden pas echt interessant qua onweer: dinsdag is opnieuw nog een warme dag, die afgestraft gaat worden door felle regen en onweersbuien. Ook woensdag is dan de kans opnieuw groot op onweer. Kortom, voor de onweersliefhebbers dus dagen om in de gaten te houden! work_meerdaagse.jpg

Figuur 7: De meerdaagse, vooral dinsdag en woensdag zijn er opnieuw kansen op flink wat onweer.


02-06-2019 om 16:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...