Actueel

Wanneer krijgen we weer regen?

De droogte is al een aantal weken het gesprek van de dag. De laatste dagen is er hier en daar wat neerslag gevallen, maar dat betekent zeker geen einde aan het neerslagtekort. We kijken even vooruit naar de komende week of er al een verandering aanstaande is.

Neerslagtekort

We weten inmiddels allemaal hoe de droogte is ontstaan. Er is al ruim een maand nauwelijks neerslag gevallen en dankzij de warmte en de zon is er wel sprake van flinke verdamping. Dat betekent dus dat het neerslagtekort flink is opgelopen. Met name in het oosten is op een aantal plaatsen al een tekort ontstaan van ruim 250 mm! Zeker de hoger gelegen gebieden, denk bijvoorbeeld aan de zandgronden, ondervinden nu echt veel problemen. Lager gelegen delen hebben het voordeel van onder andere rivieren en het IJsselmeer waardoor daar de overlast nog enigszins beperkt blijft.

doorlopend potentieel neerslagtekort_11juli2018.JPG

Het oosten en midden hebben een groot neerslagtekort. In het noordoosten is de overlast het minste. Daar ligt het neerslagtekort zo rond de 100 mm.

Sinds anderhalve week bevinden we ons ook in de 5% droogste jaren en dat is toch wel zorgelijk. Het neerslagtekort wordt gemeten tijdens het groeiseizoen van 1 april t/m 30 september. Eigenlijk hebben we dan altijd wel sprake van een neerslagtekort aangezien de verdamping dan heel erg hoog is met de instralende zon. Dat is te zien aan de blauwe lijn hieronder, dat is het gemiddelde van alle jaren. Het huidige jaar zit daar al lange tijd ruim boven en zeker de afgelopen is het erg hard gegaan. De piek ligt normaal gesproken rond eind augustus, dus in dat geval hebben we nog even te gaan voordat de droogte echt minder wordt. En beetje bij beetje kruipen we inmiddels richting het record droge jaar 1976. Gaan we daar ook echt in de buurt komen?

Neerslagtekort Nederland_ tm 11 juli 2018.jpg

Hittegolf

We hebben even een dipje in het weer gehad de afgelopen dagen, maar de komende dagen wordt het echt weer zomers met veel zon en hoge temperaturen. En zeker die dip was wel even wennen, want in Arcen beleefde men zelfs een hittegolf die 13 dagen duurde: van 27 juni t/m 9 juli. Op al deze dagen lag de maximumtemperatuur boven de 25 graden en op drie dagen kwam de temperatuur zelfs boven de 30 graden. De langste hittegolf sinds 2006. Overigens is het wel een regionale hittegolf en geen landelijke. Daarvoor had het in De Bilt minimaal vijf dagen 25 graden of meer moeten zijn waarvan drie boven de 30 graden. Die 25 is wel gelukt, de 30 niet.

Regen in aantocht?

Om te kijken of de droogte nog langer aanhoudt pakken we voor het gemak de pluim er maar weer even bij. Zoals we kunnen zien loopt de temperatuur de komende dagen op naar zomerse waarden, lokaal is het niet uitgesloten dat we zelfs weer even de 30 graden aantikken (met name in het zuidoosten). Tot en met maandag is het ook nog eens erg droog, maar vanaf dinsdag lijkt er zich toch een weersverandering aan te dienen. De neerslagkansen nemen toe en daarmee wordt het neerslagtekort in ieder geval niet groter. Het zal voorlopig niet genoeg zijn om de droogte helemaal op te lossen, maar de ergste overlast lijkt daarmee toch wel eventjes voorbij!

pluimverwachting 12 juli 2018-bewerkt.JPG

pluimverwachting neerslag 12 juli 2018.JPG

Foto voorpagina: Jessie van Neer (Beesel)


12-07-2018 om 11:00 door Maarten Stam


 
Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...