Vanmorgen leek het even helemaal dicht te trekken met stapelwolken. En een uurtje later waren ze weer verdwenen. Wat gebeurde daar nou eigenlijk?
We waren er zelf ook even verbaasd over in de weerkamer bij Buienradar; Er ontstond vanmorgen in korte tijd redelijk wat bewolking. Behoorlijke stapelwolken zelfs -of cumulus mediocris zoals meteorologen dat noemen- Waar kwamen ze vandaan? En waarom waren ze een uurtje later weer verdwenen?
Om met het eerste te beginnen: ze ontstonden in redelijk vochtige lucht die met wind vanuit het noorden over de nog koele Noordzee naar ons toe kwam. Boven het warmere land steeg die lucht al snel op en vormde stapelwolken. Dit was in Wilsum rond tien uur vanmorgen.

Maar zo'n twee uur later waren alweer vrijwel verdwenen. Hoe kan dat? Dat heeft te maken met het feit dat we vlakbij een groot hogedrukgebied zitten. In zo'n hogedrukgebied is de lucht relatief droog en warm. Bij dit hogedrukgebied zit die warme droge lucht op ongeveer een kilometer hoogte. Dus toen de stapelwolken zo waren gegroeid dat ze de onderkant bereikten van de subsidentie-inversie -zoals meteorologen dat noemen-, konden ze niet verder groeien. De warme laag werkt als een soort deksel op de stapelwolken. Ze gaan dan een beetje 'uitsmeren' zoals je ziet in deze afbeelding.

Meer over dat uitsmeren in deze blog van afgelopen weekend: https://www.buienradar.nl/nederland/weerbericht/blog/uitsmerende-wolken-303bb7 Maar er gebeurde nog iets: Die subsidentie-inversie is ook heel erg droog. Dus de wolken die tegen die laag aanhangen, drogen aan de bovenkant sterk uit. En als al het vocht uit de wolken dan is opgenomen door die enorm droge lucht, dan zijn de wolken opgelost. En toen zag het er al snel zo uit.
