Actueel

Waar blijft die winter nou?

Jessie van Neer

Het is vandaag 15 graden, gecombineerd met de zon voelt het bijna lenteachtig aan. Redelijk uitzonderlijk zo halverwege november, maar in de toekomst zullen we dit mogelijk wel steeds vaker gaan ervaren.

Record
Morgen wordt waarschijnlijk de laatste dag in de dubbele cijfers. Vrijdag wordt het namelijk niet warmer dan tien graden. En daarmee is de langste reeks ooit aan dagen boven de tien graden in de Bilt tot een eind gekomen. De reeks begon op de eerste dag van april en duurt dus tot en met 19 november. Dat zijn 233 dagen, en daarmee verpulvert 2020 het oude record uit 2011 van 227 dagen.

korter.jpg
Langste reeks van maxima in de Bilt boven de 10 graden ooit.

Winter
Dat de winter steeds langer op zich laat wachten, is overigens niks nieuws. Sinds het begin van de metingen is de gemiddelde eerste vorstdag in het jaar steeds iets naar achter geschoven. Rond 1900 viel deze eerste dag gemiddeld op 21 oktober, momenteel valt die dag een stuk later in het jaar. Namelijk 8 november. De winter begint tegenwoordig dus zo'n 18 dagen later! 

later vorst.jpg
De eerste vorstdag valt steeds later in het jaar.

De lente 
Naast dat het steeds later koud wordt, wordt het in het voorjaar steeds eerder warm. Tot en met de jaren 70 van de vorige eeuw kwam het kwik steeds rond dag 100 boven de 15 graden uit. Dat is ongeveer half april. Sinds de jaren 80 kwam die dag steeds eerder op de kalender. Wat verder opvalt in onderstaande grafiek is dat het in de jaren 2002, 2004 en 2007 extreem vroeg in het jaar al warm was. Gemiddeld begint echter het lenteweer nu twee weken eerder dan een eeuw geleden.

lente.jpg
Het lenteweer komt steeds eerder.

Kortere winters
Het gaat natuurlijk allemaal om gemiddelden. Elk jaar is anders en zo nu en dan kunnen er dan ook flinke uitschieters tussen zitten, zowel naar onder als naar boven. Maar al met al kunnen we nu wel zeggen dat gemiddeld genomen de koude winterperiode een maand korter duurt dan 120 jaar geleden.

535f3ee9-1d3f-4fcb-950a-ec17989c079d.png
De winters zijn tegenwoordig een maand korter dan vroeger.

Wellicht dat in de pluim nog wat kou te vinden is.


18-11-2020 om 18:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...