Actueel

Vliegtuigen en het weer

De meeste mensen hebben wel eens gevlogen met het vliegtuig. Sommigen doen dat zelfs regelmatig. Vliegen is erg afhankelijk van het weer. In deze blog vertellen we je meer over de gevaren van het (slechte) weer tijdens het vliegen!

De wind

De wind is een van de belangrijkste factoren voor het vliegen. Voornamelijk bij het landen en opstijgen kunnen vliegtuigen veel overlast ervaren. Soms is er zelfs sprake van zware turbulentie. In dat geval zijn er verschillende windsnelheden in een relatief korte periode, waardoor er in principe aan het toestel wordt getrokken en geduwd. Onstabiele lucht kan ook een oorzaak zijn. Door stijgende luchtbewegingen gaat een vliegtuig soms ook even hard omhoog of omlaag. Soms is het zelfs zo erg, dat je een raar gevoel in je buik ervaart. Turbulentie is in principe niet gevaarlijk. Vliegtuigen zijn namelijk zo gebouwd dat ze tegen turbulentie kunnen.

Natuurlijk heb je ook nog de gewone zijwind. De piloten moeten dan tijdens het landen hun vliegtuig met de neus wat tegen de windrichting in sturen, om zo met een rechte lijn naar de landingsbaan te komen. Dat is soms een uitdaging en in een enkel geval is een doorstart vereist.

Een "downburst"

Een downburst is een berucht fenomeen bij piloten. Een downburst, ook wel bekend als een valwind, is een bel van koude lucht dat uit een fikse bui komt. Deze valt met een enorm hoge snelheid omlaag. Als deze de grond raakt, schiet de lucht alle kanten op. Aan de grond zorgt dit al voor enorm harde winden die ruim boven die 100 km/h uit kan komen. Piloten (en vliegtuigen) worden erg misleid door valwinden. Eerst krijgen ze een harde wind tegen, waardoor de vleugels extra opwaartse kracht (lift) leveren. Hierdoor minderen de piloten gas, want anders stijgen ze te hard. Zodra ze aan de andere kant van de valwind komen, hebben ze opeens een harde wind in de rug. De motoren draaien al minder hard, maar nu verliest het toestel ook nog eens plots veel lift, waardoor het vliegtuig naar beneden knalt. Dit heeft al meerdere malen voor ongelukken gezorgd. Een voorbeeld van zo'n ongeluk was nog vrij recent. Aeromexico vlucht 2431 (31 juli, 2018) steeg op met een valwind aan het einde van de baan. Hierdoor knalde het toestel weer naar beneden en crashte hij. Er waren veel gewonden, maar gelukkig geen doden. 

Valvind_02.JPG

De kern van een onweersbui

Een flinke onweersbui is het laatste waar een piloot terecht in wil komen. Als ze in zo'n cumulonimbuswolk vliegen, kunnen ze veel verschillende problemen tegenkomen. Naast natuurlijk enorm veel turbulentie, is hagel een groot gevaar. Op grote hoogte, waar ook de vliegtuigen vliegen, kan zo'n wolk ook komen. Daar zijn soms (zeer) grote hagelstenen aanwezig in de lucht. Als een vliegtuig door die hagelstenen vliegt, kan er veel mis gaan. De neus raakt helemaal beschadigd. Daar is het materiaal namelijk extra dun om golven van de radar door te laten. De ramen van de piloten raken ook beschadigd. Ze gaan niet kapot, maar er komen veel deuken in, waardoor het onmogelijk is om nog naar buiten te kijken. De piloten moeten vervolgens landen met alleen instrumenten. Daar zijn ze gelukkig wel voor getraind. Tot slot kunnen de motoren beschadigd raken.

Vliegtuigen hebben vaak een radar aan boord. Daar zien ze heel goed op of ergens buien zijn of niet. Als ze een bui zien waar ze niet in moeten vliegen, ontwijken ze die gewoon. Soms zorgt dat wel voor vertraging, maar dat weegt niet op tegen het risico.

hagelschade.jpghagelschade aan een vliegtuig die door een onweersbui is gevlogen.

Moet ik nu bang zijn voor het vliegen?

Het antwoord op deze vraag is gewoonweg nee! Vliegtuigen zijn een van de veiligste vervoersmiddelen die er zijn. Piloten worden goed getraind om al deze risico's met het weer te herkennen en te ontwijken, waardoor jij veilig van A naar B kunt komen. De kans om te verongelukken tijdens het autorijden is nog altijd groter dan de kans om om te komen bij een vliegtuigcrash.


07-10-2018 om 12:00 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...