Actueel

Vergeet je niet te smeren?

Buurmalsen

De zomer loopt op haar einde en veel mensen hebben al een kleurtje gekregen maar toch is het belangrijk om te blijven smeren je kan namelijk binnen 15-25 minuten verbranden als je jezelf niet beschermt. Het warme zonlicht op je huid is genieten, levert vitamine D, maar kan dus ook gevaarlijk zijn. In deze blog wat meer uitleg over zonkracht, de verschillende soorten UV straling, vitamine D en hoe je jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke UV straling.

Zonkracht 
Zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de grond op aarde bereikt. Hoe hoger de zonkracht, hoe sterker de UV-straling en hoe groter het risico op huidschade. De zonkracht hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid wolken.

Hoe hoger de zonkracht is, hoe groter de gevolgen zijn voor onze gezondheid. Er is dus een verschil in zonkracht door het jaar heen. In de zomer staat de zon dichterbij en straalt bijna loodrecht op ons deel van de aarde. In de winter staat de zon verder weg en beschijnt Nederland nog wel maar de zonnestalen zijn minder intensief zoals je op onderstaande plaatjes kunt zien.

Slide2.jpg

Slide1.jpg

De maximale zonkracht in Nederland is ongeveer 8. Deze maximale waarde heeft te maken met de stand van de zon. Hoe kleiner de afstand tussen jou en de zon is, hoe hoger de maximale zonkracht kan zijn. Rondom de evenaar kan dit oplopen tot een waarde van 15. 

Niet alleen de gebieden rondom de evenaar hebben te maken met een hoge UV-index. Ook als je in de bergen bent, neemt de zonkracht toe. De afstand tussen jou en de zon is dan weer kleiner en dus neemt de zonkracht toe. Ook hoog in de bergen kan de zonkracht hierdoor tot ruim boven de 10 uit komen.

Soorten UV-straling
Een deel van de zonnestraling bestaat uit UV-straling, en dat kan schadelijk zijn voor ons. We maken onderscheid tussen 3 verschillende soorten UV-straling:

UVA straling is de straling die door het hele jaar heen het meest aanwezig is. Dit type straling dringt diep in de huid door en straalt ook dwars door wolken of glas heen. We voelen dat niet, maar hoge doseringen kunnen wel effect hebben op je gezondheid.

UVB straling is het type waar we bruin van worden. Deze straling gaat niet door glas e.d. heen en dringt ook minder diep in je huid door. Vooral in de zomer zorgt dit type straling voor problemen omdat er dan hoge doses van op aarde neerkomen. Hoe oppervlakkig deze straling ook op je huid komt, bij teveel verbrand je en is de kans op huidkanker aanwezig.

Dan hebben we nog UVC straling. Deze soort is niet erg belangrijk voor ons dagelijks leven. De ozonlaag houdt namelijk alle UVC straling tegen. Dat is overigens maar goed ook, want dit type straling is wel het gevaarlijkst mocht het met je huid in aanraking komen.

UV-straling.jpg
Vitamine D

Vitamine D kun je via voedsel binnen krijgen maar je lichaam kan zonlicht ook omzetten in vitamine D. De zon levert vitamine D doordat de UV-B stralen van de zon de huid stimuleren om vitamine D aan te maken.  Het zorgt goed voor sterke botten, tanden én het is belangrijke voor je weerstand. Bij zonkracht 3 of meer kan de huid al vitamine D aanmaken. Voor de meeste mensen met een lichte huid is het voldoende om dagelijks 15 - 30 minuten onbeschermd in de zon te zijn met de handen en het gezicht. Langer zorgt niet voor meer vitamine D. Het is belangrijk om niet te lang in de zon te blijven en jezelf goed te beschermen tegen de zon om huidkanker te voorkomen 

Huidtypes
Hoe voorzichtig je in de zon moet zijn is afhankelijk van je huidtype.
Er zijn 6 huidtypes te onderscheiden:

  1. Heel lichte huid, vaak met sproeten, rossig of licht blond en lichte ogen. Dit type kan maar kort onbeschermd in de zon, verbrandt altijd en wordt niet bruin.
  2. Lichte huid, blond haar, lichte ogen. Dit type kan iets langer onbeschermd in de zon maar verbrandt snel en wordt maar moeilijk bruin. 
  3. Licht getinte huid, donker blode tot bruine haren en vaak donkere ogen. Dit type kan weer iets langer onbeschermd in de zon, verbrand minder snel en wordt makkelijk bruin.
  4. Getinte huid, donkere haren en ogen. Kan weer wat langer in de zon, verbrandt bijna nooit en bruint heel goed.
  5. Donker getinte huid, verbrandt zelden en bruint intensief.
  6. Heeft een zeer donkere of zwarte huis en verbrand nooit.

Beschermen doe je zo.
Hoe snel je verbrand en hoeveel bescherming je nodig hebt is dus afhankelijk van he huidtype en de mate van UV straling. Hoe lichter je huid en hoe sterker de UV straling, hoe meer je je dus moet beschermen. Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen UV-straling. Hieronder staan enkele tips:

  • Blijf uit de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur wanneer de zon het sterkst is.
  • Draag beschermende kleding zoals een hoed of pet en een shirt met lange mouwen.
  • Draag een zonnebril die 100% van de UV-straling tegenhoudt.
  • Smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
  • Zonnebrandcrème werkt door het blokkeren van de UV-straling van de zon

    Theo Westra.jpgFoto: Theo Westra, Noordwijk.

De verwachting
De komende dagen schijnt de zon uitbundig. De gemiddelde zonkracht is dan rond de 5 á 6. Wil je de meest recente verwachting van zonkracht weten check dan onze website. Hier kun  je ook een korte video bekijken met uitleg over zonnekracht en UV-straling.


04-09-2023 om 12:00 door Nicolien Kroon

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...