Elk jaar, zodra september begint, verschijnen er steeds meer weerfoto's waarop spinnen te zien zijn. Dit jaar zijn er wel erg veel. Maar waarom is dat zo? In deze blog leg ik het uit.
Een zachte winter
Een van de redenen is dat de winter van 2023/2024 erg mild was. Met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden was het ruim twee graden warmer dan normaal. Dit maakte het de op twee na zachtste winter sinds 1901. In De Bilt werden slechts 22 vorstdagen geregistreerd, terwijl het gemiddelde rond de 35 ligt. Ook was er deze winter geen enkele ijsdag, wat betekent dat het kwik geen enkele dag onder het vriespunt bleef. Door deze zachte winter hadden veel volwassen spinnen een betere overlevingskans.
Het was daarnaast ook nog eens erg vochtig. Dit is goed voor de insectenpopulatie. En meer insecten betekent meer voedsel voor spinnen. Zo begon 2024 dus al met een grotere populatie volwassen spinnen.
Foto: Jan Horde, Heukelum
September: de maand van de spinnen
Nederland kent ongeveer 700 verschillende spinnensoorten, waarvan geen enkele gevaarlijk is voor mensen. Tegen het einde van de zomer zijn de meeste spinnen volwassen, en daardoor groter en opvallender. Dit maakt het logisch dat ze in september meer in het oog springen. Wat echter ook meespeelt, is dat september de paartijd is voor veel spinnen. De mannetjes verlaten hun schuilplaatsen om op zoek te gaan naar een vrouwtje, wat betekent dat je ze vaker ziet. Kleinere spinnensoorten paren meestal in mei, maar de grotere soorten doen dit in september.
Seizoensinvloeden
Het seizoen speelt ook een rol in de zichtbaarheid van spinnen. In september worden de nachten langer en vochtiger, wat zorgt voor dauwdruppels op spinnenwebben. Deze dauw maakt de webben, die eerder misschien onzichtbaar waren, ineens goed zichtbaar. Dit kan de indruk wekken dat er meer spinnen zijn, terwijl ze er eigenlijk altijd waren.
Dauw maakt webben beter zichtbaar. Foto: Yvonne Eelman, Texel
Daarnaast begint het kouder te worden in september. Spinnen houden van warmte en trekken vaak naar binnen op zoek naar een comfortabele plek. Hierdoor vallen ze binnen in huis ook meer op en lijkt het alsof er een toename is van spinnen in september.
Opkomst van nieuwe soorten
Door de verandering van het klimaat zien we in Nederland ook steeds meer invasieve spinnensoorten uit het zuiden van Europa. Zo komt de giftige valse wolfspin steeds vaker voor, evenals de jachtkrabspin, die hier inmiddels goed gedijt. Deze spinnen zijn normaal te vinden in warmere, subtropische streken, maar met de opwarming van Nederland kunnen ze zich hier nu ook voortplanten. Hoewel ze groot en soms giftig zijn, vormen deze soorten doorgaans geen bedreiging voor mensen.
Wolfspin