Actueel

Liveblog gesloten: code oranje afgeschaald!

Na alle hitterecords van de laatste tijd was het vandaag de beurt aan een flink uitdiepend laag om de boel flink op te schudden. Dit zorgde voor veel regen, in het oosten en noorden voor stevige onweersbuien en ook nog een stevige wind met windstoten die gevaarlijk kon zijn voor kampeerders en bomen die makkelijk om konden vallen. Inmiddels is code oranje afgeschaald!

- Bekijk hier de actuele radar.

- De onweersradar is voor vandaag ook zeer handig.

- De wind is ook goed om in de gaten te houden.

----------------------------------------------------------------------

23:40 - geen code oranje meer

Het KNMI heeft code oranje afgeschaald en is het meeste gevaar dus geweken. Er geldt nog wel code geel. Uiteindelijk viel het mee, maar een gewaarschuwd mens geldt voor twee. Beter waarschuwen en dat het uiteindelijk mee valt dan andersom.

Met het afschalen van code oranje sluiten we deze liveblog!

21:20 - ook voor Zuid-Holland en Flevoland Code Oranje voorbij

Ook in Zuid-Holland en Flevoland is Code Oranje beëindigd. Code Oranje geldt nu alleen nog voor Noord-Holland en Friesland.

CodeOranje.png
CodeOranje.png

20:20 - Code Oranje voor Zeeland voorbij

Code Oranje is inmiddels beëindigd in Zeeland. Voor de andere kustprovincies geldt nog wel code oranje.

19:40 - zwaarste onweersbuien voorbij

De zwaarste onweersbuien hebben inmiddels het noordoosten verlaten. Wel kan plaatselijk bij een bui nog een donderklap voorkomen, maar veel stelt dat niet meer voor. Verder vooral in de noordwestelijke en westelijke helft perioden met regen, en de komende uren vanuit het zuidwesten ook de zware windstoten.

Buienvoorbij.png

19:20 - windstoten in het zuiden nemen toe

De wind in het zuiden trekt steeds meer aan. In Eindhoven is al een windstoot van 77 km per uur geregistreerd. Ook Maastricht heeft al een windstoot van 78 km per uur te pakken.

Windstoten.png
Windstoten.png

17:30 - wind

De wind houdt zich momenteel nog rustig, maar daar gaat de komende uren wel geleidelijk verandering in komen. 

wind 9aug 1730.png

17:15 - Buien

Met name in het noordoosten komen nu stevige buien voor met daarbij ook flink wat onweer! 

noordoosten buien 9aug2018.png

16:00 - Code oranje pas vanavond!

Wie denkt dat het meevalt met de wind: dat klopt inderdaad! Code oranje is pas vanaf 18 uur geldig in Zeeland, vanaf 19 uur in ZH en de rest pas vanaf 20 uur, Friesland zelfs vanaf 21 uur. Hoogtepunt rond of net na middernacht in het NW-kustgebied. Lees er hier meer over!

code oranje_9aug.png

15:15 - Flinke buien

De buien leveren flinke wateroverlast op, maar voor de natuur is het welkome neerslag! Foto van Ben Saanen uit Budel.

4013980_source.jpeg

14:15 - Rara waar zit de warme lucht?

Met name in het noordoosten schijnt nog de zon en is het nog behoorlijk warm. Langzaam maar zeker zal het ook daar gaan regenen. In het regengebied zijn de temperaturen al wat gematigder.

rara waar zit de warme lucht_9aug.png

14:00 - Even wat afwisseling

Vanochtend vroeg werd deze prachtige drone-foto gemaakt in Drenthe door Aad Stikkelorum. Inmiddels hebben regen en buien de overhand.

Aad Stikkelorum_Beilen_ochtendgloren_9aug.jpg

13:30 - stevige bui

In Noord-Brabant is nu een hele actieve onweersbui binnengetrokken en trekt verder richting Nijmegen en de Veluwe. Er zit flink wat onweer op. Houd het goed in de gaten mocht je op de route van de bui zitten.

pitige bui nb.png

12:20 - Code oranje voor (zeer) zware windstoten

Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgegeven voor de westelijke kustgebieden, het IJsselmeergebied en het Waddengebied voor (zeer) zware windstoten van 80 tot 110 km/uur. Ook in de rest van het land kunnen windstoten voorkomen van 60-75 km/uur. Volg de waarschuwingen goed, want het kan er best heftig aan toe gaan.

code oranje 9 aug.png

11:50 - Regionale hittegolf: 29 dagen!!

Even tussendoor: inmiddels is het in Hupsel alweer 25 graden geworden en dat betekent dat er nog een dag aan de regionale hittegolf wordt toegevoegd. De teller staat nu op 29(!) en dat is uitzonderlijk lang. Het is de langste regionale hittegolf ooit gemeten. Het is vandaag wel de laatste dag, want morgen zal de temperatuur niet meer boven de 25 graden uitkomen.

Hupsel opnieuw 25 graden.png

11:30 - Een eerste tussenstand

Inmiddels heeft de onweersbui in Limburg al aardig wat neerslag achtergelaten!

neerslag in Limburg_9aug 1120uur.png

11:00 - Stilte voor de storm?

In het noorden is er nog weinig aan de hand. Daar genieten ze nog van de rust, maar worden wel al maatregelen getroffen om te zorgen dat tenten goed stevig in de grond staan. Foto: Jannes Wiersema

4013282_source.jpg

10:30 - Zwaar noodweer boven Frankrijk

Boven Frankrijk gaat het goed los met veel regen en onweer! Langzaam trekt het neerslaggebied richting het noorden...

europaweer 9aug2018 1100uur.png

10:10 - Maastricht spoelt al weg

In Limburg trekt nu de eerste zware onweersbui binnen en dat levert al flink wat regen op, onder andere hier in Maastricht. Ook boven Noord-Frankrijk trekt nu een stevig regengebied richting het noorden wat ons land later vandaag ook gaat aandoen. Houd goed de actualiteit in de gaten!

Foto is van Frits Stempher uit Maastricht.

Regen in Maastricht_Frits Stempher_9aug.jpg

09:50 - Eerste onweersbui

Het zuidoosten van het land krijgt al te maken met een eerste pittige (onweers)bui. Later vandaag volgt er meer regen en buien!

onweersbui in limburg.png

09:30 - De uitgebreide weersverwachting

Vanochtend is het in eerste instantie nog mooi weer met flink wat zon en blijft het droog. Later op de ochtend neemt de bewolking vanuit het zuiden toe. Tegen het middaguur kunnen de eerste buien het  zuiden van het land bereiken. Er waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en oost. Aan het eind van de ochtend is de temperatuur opgelopen naar ongeveer 22 graden.

Vanmiddag trekken de buien naar het noorden waarbij er ook kans is op onweer. Regionaal kan het flink doorregenen en worden neerslaghoeveelheden berekend tot lokaal mogelijk 40 mm. Hierdoor bestaat er later vandaag kans op wateroverlast. De maximumtemperatuur komt uit tussen 22 graden langs de kust en 27 graden in het oosten van het land. De wind waait matig en komt uit een noordoostelijke richting. Eind van de middag draait de wind naar het noordwesten en neemt dan verder in kracht met kans op zware windstoten. 

Vanavond en vannacht is het bewolkt met (zware) buien en kans op onweer. De noordwestenwind waait matig tot vrij krachtig en aan zee krachtig of hard en mogelijk stormachtig, windkracht 4 tot 8. Er bestaat kans op zware windstoten tussen 75 en 90 km/u. In de loop van de nacht trekken de buien naar het noordoosten weg en wordt het droog. Ook de zware windstoten nemen dan geleidelijk vanuit het zuiden af. De temperatuur daalt naar een graad of 13. 


09-08-2018 om 09:00 door Maarten Stam

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...