Actueel

Van korte broek naar winterjas!

Deze week zien de vooruitzichten er goed uit voor liefhebbers van zon en warmte. Zaterdag komen we zelfs tussen de 20 en 25 graden uit! De dag erna kan het weerbeeld er echter heel anders uitzien en ruilen we de korte broek in voor de winterjas...

Zonnig en warm
Het kleine beetje regen wat vanochtend nog in het zuiden gevallen is, was voorlopig weer het laatste. Vanaf vandaag zijn we namelijk opnieuw begonnen aan een periode met zonnig en droog weer. Ook de temperatuur gaat weer oplopen: elke dag komt deze een klein beetje hoger uit. Zaterdag volgt het hoogtepunt, dan wordt het 20 tot lokaal 25 graden!

work_meerdaagse.jpg

Figuur 1: De meerdaagse verwachting. Tot zaterdag is het droog en zonnig weer met hoge temperaturen. Maar wat daarna gaat gebeuren....

Terug naar de winterjas!
Na zaterdag zou wel eens een spectaculaire weersomslag kunnen volgen! Verschillende berekeningen van weermodellen laten namelijk zien dat we vanaf zondag in koude polaire lucht terecht komen. Dit is lucht die recht vanaf de Noordpool onze kant op komt. De wind draait naar het noordwesten en vooral op grote hoogte is deze omslag goed te zien op de weerkaarten. Hieronder de temperatuur op 1,5 km hoogte (dus NIET de temperatuur aan de grond) aankomende maandagochtend. Hierin is duidelijk te zien dat op hoogte ijskoude lucht ons land binnen komt.

Koudeinval.gif

Figuur 2: De temperatuur maandagochtend op 1,5 km hoogte. De inval van koude polaire lucht start zaterdagavond en maandag zitten we dan helemaal in de polaire lucht. ©WXCHARTS.COM

Wat merken we daar dan van aan de grond? Het gaat in ieder geval een trui schelen, waarschijnlijk ook nog een jas. Waar het die zaterdag plaatselijk nog 25 graden kan worden, zou de maximumtemperatuur op zondag nog maar rond de 10 graden schommelen! Dat is een verschil van 15 graden op één dag... Ook neemt de wind iets toe en kan er een bui vallen, maar veel regen wordt er nog altijd niet verwacht. Het zal dus vooral een stuk frisser aanvoelen!

Pluim Maastricht goed 2.png

Figuur 3: De pluimverwachting voor het zuidoosten van Nederland. Op zaterdag halen we nog dik 20 graden, maar de zondag keldert de temperatuur flink. Maandag zouden we vervolgens nog maar maximaal 10 graden halen... Bekijk de pluim voor jouw regio hier!

Onzekerheid
We zien alleen ook in de bovenstaande pluim dat de onzekerheid nog erg groot is. De komende dagen is het grijze gebied tot en met zaterdag klein, we weten dus vrij zeker dat deze dagen redelijk warm gaan worden. Daarna neemt deze spreiding echter toe: we zien dat het grijze gebied op zondag ook nog de 20 graden aanraakt. Het gemiddelde zit echter rond de 12,5 graden en de oper (de "belangrijkste" berekening) zit daar zelfs nog onder! De kans is dus aanzienlijk dat we na zaterdag echt te maken krijgen met kouder weer.

14-daagse Zwolle.PNG

Figuur 4: De 14-daagse verwachting voor Zwolle. De daling in temperatuur is ook hier duidelijk te herkennen. De onzekerheid is echter nog groot, waardoor hier nog een temperatuur van 15 graden staat op de zondag. Grote kans dat de temperatuur nog iets lager uit gaat komen.

Sneeuw in de Alpen en misschien zelfs dichter bij huis?
Dat koude weer blijft vanzelfsprekend niet beperkt tot ons eigen landje. De polaire lucht lijkt volgens de laatste berekeningen helemaal tot de Alpen te komen en zou daar weer een pak sneeuw kunnen geven. In de dalen kan dan zomaar 30 cm kunnen vallen! Ook in Zuid-Duitsland (dat meer heuvels kent dan bergen) zou weer wat sneeuw kunnen vallen.

Sneeuw Alpen.PNG

Figuur 5: Het verwachte sneeuwdek volgens het europese weermodel ECMWF dinsdagmiddag 12 mei. De hoge waardes in de Alpen zijn niet heel spectaculair, er ligt altijd nog wel veel op de toppen, maar zelfs tot in de dalen en in Zuid-Duitsland wordt 30 cm sneeuw berekend!

Ook dichter bij huis heeft er af en toe wat sneeuw in de weerkaarten gestaan rond die periode, zoals in de Ardennen. Die kans is echter erg klein. Hou komend weekend dus even in de gaten wat betreft de weersverwachting! Laat je in ieder geval niet verrassen als je de zondag opnieuw met de korte broek het huis verlaat.


04-05-2020 om 16:00 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...