Morgen trekt een (rand)storing over het land, met als gevolg stevige regen. Na het weekend neemt de kans op een bui ook weer toe, Wat het verschil is tussen regen en buien? En wat is precies een randstoring? Je leest het in deze blog.
Regen
Regen, regengebieden of neerslagzones. In principe bedoelen we hetzelfde met deze termen. Vaak gaat het hier over een (groot) gebied van regen en dus niet kleine plukjes regen. Zo'n groot gebied wordt altijd veroorzaakt door de aanwezigheid van een storing. Bij een storing hoort een zogeheten front en zo'n front duwt eigenlijk de lucht op grote schaal omhoog. Als die lucht dan maar hoog genoeg komt, condenseert het en ontstaat er een groot gebied van bewolking. Is die bewolking dik genoeg, dan worden de wolkendruppels groot genoeg om naar de grond te vallen, met als gevolg: regen (of een regengebied, of een neerslagzone)!
Een schets van een doorsnede van fronten.
Laten we even naar de schets hierboven kijken. Hierbij beweegt het geheel van links naar naar rechts. Aan de rechterkant ligt dan een warmtefront dat langzaam de lucht omhoog duwt, met uiteindelijk regen tot gevolg. Links ligt een koufront dat vaak wat sterker de lucht omhoog duwt. Dan is de regen vaak wat heftiger. Tussen de fronten ligt een gebiedje met warme lucht. Dit heet de warme sector.
Dan is er ook nog een occlusiefront. Een occlusie is een combinatie van een kou- en warmfront. Een koufront beweegt relatief sneller en haalt zo het warmtefront in. Hierdoor raakt de warme lucht van de warme sector de grond niet meer. De minder koude lucht (rechts) wordt dan opgetild door de koude lucht (links). Als dit gebeurt, noemen we dat occlusie, met als gevolg dus een occlusiefront.
Occlusiefront
Iedere dag presenteren we op TV een animatie met daarin alle fronten boven Europa. Dit gebruiken we vaak om zulke regengebieden aan te geven. Morgen hebben we ook te maken met een regengebied, zijnde een randstoring. Op de "frontenkaart" zien we deze terug. Een randstoring is een storing die zich op flinke afstand van de depressiekern bevindt en er als het ware omheen draait. Randstoringen zijn vaak actief en kunnen gepaard gaan met veel neerslag en wind.
Zomerstorm Poly op 5 juli dit jaar is ook ontstaan uit een randstoring. Zo heftig als toen wordt het morgen gelukkig niet.De frontenkaart voor morgen. Een warmtefront is een rode lijn, een koufront is een blauwe lijn en een occlusiefront is een paarse lijn. De randstoring ligt met zijn kern pal boven Nederland.
Buien
Buien kunnen door allerlei dingen ontstaan. Soms kan een front buien laten ontstaan, maar meestal ontstaan ze voornamelijk door temperatuurverschillen tussen lage en hoge luchtlagen. Zoals de meeste mensen wel weten, is warme lucht lichter dan koude lucht. Als een pakket warme lucht aan de grond warmer is dan zijn omgeving, stijgt deze dus omhoog. Vervolgens passen we weer het verhaal toe: uiteindelijk condenseert en en kan er regen uit vallen. Gebeurt dit vanzelf? Nee, vaak niet! Vaak zulke luchtpakketjes een extra zetje omhoog nodig. Ook dat kan weer verscheidene oorzaken hebben, zoals het tegen een heuvel/berg aanbotsen, maar daar daar gaan we voor nu even niet op in. Bij hogedrukgebieden is het moeilijk voor buien om te ontstaan, want de dalende luchtbewegingen die bij hogedrukgebieden hoort duwt dan als het ware de lucht naar beneden, waardoor die stijgende pakketjes lucht niet verder meer kunnen stijgen.
Ontstaan van buien: door grote temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en de bovenlucht, stijgen pakketjes warme lucht en ontstaan er eerst stapelwolken die uitgroeien tot buien.
Onweer
Van tijd tot tijd groeit een bui zo groot, of komt een dusdanig actieve buienstoring het land binnen, dat de buien gepaard kunnen gaan met onweer of hagel. Hoe die onweer ontstaan kan je lezen in dit artikel. En wist je dat je onweer kan voelen aankomen? Meer daarover lees je in deze blog. De komende week hebben we regelmatig kans op buien en regengebieden. Goed de Buienradar in de gaten houden dus!
Komende week wordt het wisselvallig weer.