Actueel

Uitgeteld orkaanseizoen

Het huidige Atlantische orkaanseizoen van 2020 lijkt een gedenkwaardig orkaanseizoen te worden. Vooral vanwege het aantal orkanen en tropische stormen die zijn gevormd. In totaal zijn dit jaar al 20 orkanen en tropische stormen tot ontwikkeling gekomen. Allen hebben ze een naam gekregen. Toch lijkt de lijst aan stormnamen eindig en het seizoen is nog niet voorbij.

Naamgeving orkanen

Tropische stormen en orkanen rondom de Atlantische oceaan krijgen namen die worden bepaald door de wereld meteorologische organisatie (WMO). Jaren geleden begon de naamgeving, omdat werd aangenomen dat namen van gevaarlijke stormen makkelijker te onthouden waren dan nummers of andere technische termen.

De lijst van namen wordt elk jaar opgesteld met een reeks namen op alfabetische volgorde. Daarnaast worden zowel mannelijke als vrouwelijk namen gebruikt. Zo start het ene jaar met een mannelijke stormnaam met een A, terwijl het opvolgende jaar met een vrouwelijk stormnaam begint. Niet alle 26 letters van het alfabet worden overigens gebruikt. De letters Q, U, X en Y worden niet gebruikt, omdat hiermee niet voldoende namen kunnen worden gevormd. Dit jaar ziet de lijst er als volgt uit.

Namenlijst 2020 voor orkanen en tropische stormen. Bron: NOAANamenlijst 2020 voor orkanen en tropische stormen. Bron: NOAA

Namentekort

Inmiddels zijn we aanbeland bij de laatste orkaannamen uit de lijst. Sally trekt morgen aan land ten oosten van New Orleans als een categorie 2 orkaan. Ondertussen zijn boven de Atlantische oceaan nog aan aantal orkanen en tropische stormen gevormd. (Zie satellietfoto) Gisteren kreeg Vicky haar naam. Het is wachten op de volgende tropische storm welke de naam Wilfred krijgt. Hoe moet het daarna verder met de naamgeving, aangezien de lijst dit jaar bijna afgewerkt is?

Maandag waren er 5 stormen actief op de Atlantische Oceaan

Maandag waren er 5 stormen actief op de Atlantische Oceaan. Bron: NASA

Op z'n Grieks

Voor het tekort aan namen is een alternatieve lijst in het leven geroepen, die van het Griekse alfabet. Het is tot nu toe één keer eerder voorgekomen dat deze lijst uit de kast gehaald moest worden voor het Atlantische orkaanseizoen. In 2005 kwam de naamgeving zelfs tot en met Zeta.

Alternatieve lijst voor stormnamen: het Griekse alfabet. (Bron: NOAA)

Verwachting

De kans is groot dat na Wilfred nog meer tropische stormen tot ontwikkeling komen dit seizoen. De piek van het orkaanseizoen ligt rond 10 september, maar zelfs in oktober en november kunnen nog tropische stormen of zelfs orkanen voorkomen. Gedurende een gemiddeld seizoen krijgen in september 3 stormen een naam, in oktober 2 en in november 1. Dat betekent dat in een normaal orkaanseizoen nog stormen namen krijgen. Dit seizoen is nu al buitengewoon actief met in totaal 20 stormen met een naam, terwijl 12 het gemiddelde is. Daarnaast is de verwachting van National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) dat in totaal 25 stormen een naam krijgen dit jaar.

Het aantal orkanen en tropische stormen per 100 jaar. Bron: NOAA

Het aantal orkanen en tropische stormen per 100 jaar. Bron: NOAA


15-09-2020 om 12:15 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...