Bij gebrek aan zon gaan we vandaag maar eens buiten de grenzen kijken. De Alpen lagen er vandaag fantastisch bij, met een vers pak sneeuw en volop zonneschijn. Een paar dagen terug waren er echter ook nog herfstkleuren in de Alpen. Het lijkt alsof de Alpen zich tussen herfst en winter bevinden. In deze blog lees je hoe het sneeuwseizoen tot dusver verloopt.
De Alpen tot dusver
Dit jaar waren er al verschillende periodes met significante sneeuwval in de noordelijke Alpen. Al vanaf begin november lag er van tijd tot tijd sneeuw boven de 1200 meter, om vervolgens tot drie keer toe weer weg te smelten in een zachtere fase. Terwijl er in Noord-Frankrijk extreem veel regen viel, viel er in de Franse en Zwitserse Alpen ook veel regen, in het hooggebergte viel dat als een dik pak sneeuw. Er viel in het hooggebergte zelfs zoveel sneeuw dat sommige wintersporttrainingen afgelast moesten worden. Afgelopen donderdag kwamen er ook zeer zware windstoten voor op de Alpentoppen, er werden windstoten tot 172 km/u gemeten. Gisteren viel er opnieuw een flinke portie sneeuw, de sneeuwgrens daalde even naar 700 meter. Momenteel ligt er in Duitsland en Oostenrijk op 1200 meter plaatselijk zo’n 45 cm sneeuw. De Italiaanse Alpen hebben aanzienlijk minder neerslag en sneeuw gekregen.
Sölden in Oostenrijk op 17 november.
In 2022 was het nog lang groen in november, pas vanaf 21 november 2022 lag er voor het eerst sneeuw boven de 1200 meter in de Oostenrijkse Alpen. Maar toen dooide alles weer weg vanaf 18 december. Het duurde vervolgens weer tot 9 januari 2023 voordat er op 1200 meter weer een gesloten sneeuwdek lag. Dat laat maar eens zien dat een extreem zachte periode in december tegenwoordig zelfs een flink pak sneeuw kan laten wegsmelten.
De alpen op 7 november 2023. Er zijn ook ruim voldoende zeer zonnige dagen geweest met het zogeheten "Kaiserwetter".
De Alpen de komende dagen
Waar de vorstgrens de afgelopen dagen rond of onder de 1000 meter lag, gaat deze flink stijgen. Morgen kan het tot 3000 meter gaan dooien. Een nieuwe zachte fase is op komst. Er is echter al wel een flink pak sneeuw gevallen, dus de sneeuw zal niet overal compleet wegsmelten.
De komende dagen kan het daarbij in de Duitse en Oostenrijkse Alpen ook flink gaan regenen. Terwijl het in Nederland vanaf maandag (tijdelijk) droger lijkt te worden door een hogedrukgebied boven Frankrijk en Groot-Brittannië, kiezen lagedrukgebieden vaker voor Duitsland. Via Duitsland trekken de neerslaggebieden vooral richting de Duitse en Oostenrijkse Alpen. In deze gebieden kan er binnen 24 uur opnieuw 30 tot plaatselijk 70 mm neerslag vallen, vooral regen.
In de komende anderhalve week berekend het Europese weermodel plaatselijk tot ruim 100 mm neerslag. Je ziet goed dat de luchtdruk boven Frankrijk hoger is, de Franse Alpen hebben aanzienlijk minder neerslag in de verwachting vergeleken met de Oostenrijkse Alpen.
Perfecte condities in Oostenrijk, maar zelfs op grote hoogte gaat het morgen enige tijd dooien. Deze foto is van vandaag (18 november).
De volgende sneeuwfase kondigt zich echter ook al aan, koude lucht zal in de loop van de dinsdag over de Alpen uitstromen.
Al dat water op weg naar Nederland?
In een doorsnee jaar begint het begin november te sneeuwen in de Alpen, gedurende de maand november daalt de sneeuwvalgrens steeds verder. Alles wat als sneeuw valt, blijft in de Alpen liggen, en stroomt niet als smeltwater naar rivieren zoals de Rijn.
Dit jaar viel er ook in de Zwitserse Alpen extreem veel neerslag, het grootste deel valt nu nog als regen, of was sneeuw maar smolt tijdens een zachte fase. Niet alleen in de Alpen viel veel neerslag in de vorm van zowel regen als sneeuw. Ook in het Zwarte Woud viel veel regen In 48 uur tussen 12 en 14 november viel er daar zelfs op grote schaal ruim 100 mm. Plaatselijk viel er 130 mm.
Dit leidt er nu toe dat de Rijn bij Kaub in Duitsland (tussen Frankfurt en Koblenz) rond deze tijd de laatste 17 jaar niet eerder zo hoog stond (sinds de metingen daar in 2006 begonnen). Ondanks dat record is er hoogstens sprake van een verhoogde waterstand, nog geen hoogwater. Hoogwater komt vaker voor rond het einde van de winter, als een enorme sneeuwmassa aan het smelten is. De enorme sneeuwmassa is in november nog niet gevallen.
De verhoogde waterstand zal her en der wel een kade of een lage uiterwaarde van de Rijn vol laten lopen, maar taferelen waarbij de hele uitwaarden vol met water lopen zullen voorlopig nog uitblijven. Ondanks dat het hoogwater nu en de komende dagen nog mee zal vallen, had de boot van Sinterklaas vandaag al wel her en der problemen om aan te meren.