Actueel

Teken

Martha kivits, Waalwijk

Nederlandse bossen en natuurgebieden zijn prachtig om te verkennen, vooral tijdens de warme maanden. Maar deze avonturen brengen een klein, maar potentieel gevaarlijk risico met zich mee: de teek. Tekenbeten kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder de ziekte van Lyme.

Wat is een teek?

Een teek is een klein, spinachtig beestje dat zich vastbijt in de huid van mensen en dieren om bloed te zuigen. Ze zijn vooral actief van maart tot november en komen voor in grasrijke gebieden, bossen en zelfs tuinen. Teken kunnen dragers zijn van verschillende ziekteverwekkers, waaronder de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

c3e87fb7-2f54-47de-8034-f8f712a0a667.jpg
Een teek.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende door teken overgebrachte ziekte in Nederland. De eerste symptomen zijn vaak een rode, ringvormige uitslag rond de beet, maar dit is niet altijd het geval. Andere symptomen kunnen zijn:

- Koorts

- Hoofdpijn

- Spier- en gewrichtspijn

- Vermoeidheid

56b9f452-3d98-48ce-9a10-6566bf726af9.jpg
Rode cirkel om de beet betekent een kans op Lyme.

Indien niet behandeld, kan de ziekte van Lyme leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals gewrichtsontstekingen, neurologische aandoeningen en hartproblemen.

Rol van het RIVM

Het RIVM heeft een centrale rol in de preventie en voorlichting rondom teken en de ziekte van Lyme. Enkele belangrijke initiatieven van het RIVM zijn:

1. Monitoring en Onderzoek:
Het RIVM houdt bij hoeveel mensen jaarlijks door teken worden gebeten en hoeveel gevallen van de ziekte van Lyme er zijn. Deze data helpen om trends te identificeren en preventiecampagnes te optimaliseren.

2. Voorlichting:
Het RIVM biedt uitgebreide informatie over hoe je tekenbeten kunt voorkomen, wat je moet doen als je gebeten bent en welke symptomen je in de gaten moet houden. Deze informatie is beschikbaar op hun website en via folders en campagnes.

3. Tekenradar:
Samen met de Universiteit van Wageningen heeft het RIVM de website Tekenradar.nl opgezet. Hier kunnen mensen tekenbeten melden en informatie vinden over de actuele tekendichtheid in verschillende regio’s. Dit helpt niet alleen bij het verhogen van het bewustzijn, maar ook bij wetenschappelijk onderzoek naar teken en tekenbeten.

4. Ondersteuning van Gezondheidszorgprofessionals:
Het RIVM voorziet artsen en andere gezondheidszorgprofessionals van de laatste kennis en richtlijnen rondom de diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme en andere door teken overgedragen ziekten.

Wat Kun Je Zelf Doen?

Hoewel het RIVM een schat aan informatie en ondersteuning biedt, zijn er ook stappen die je zelf kunt nemen om tekenbeten te voorkomen:

- Draag lange mouwen en lange broeken als je door grasrijke gebieden loopt.

- Gebruik een insectenwerend middel dat DEET bevat.

- Controleer jezelf en je kinderen grondig op teken na een bezoek aan een bos of park.

- Verwijder teken zo snel mogelijk met een tekenpincet. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op ziekteoverdracht.

7bb8ab79-70d5-4b05-9049-3093d5f53a7c.jpgTekenbeten loop je niet alleen in het bos of grasvelden op. Ongeveer 1 op de 5 beten vindt plaats in stedelijk gebied (denk aan je achtertuin!)

Klimaat

Dat het aantal teken de afgelopen tientallen jaren flink is toegenomen heeft te maken met het veranderen van ons klimaat. De teken zijn al actief vanaf een graad of 8. In het verleden zag je voornamelijk het aantal tekenbeten toenemen in de lente en zomer. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de mens met warmer weer naar buiten gaat, de natuur in. Tijdens koude winters zijn teken niet actief, maar nu de winters in Nederland alsmaar zachter verlopen wordt de teek ook in deze periode waargenomen. De periode waarin er kans is op een tekenbeet is dus langer geworden  door het veranderen van het klimaat,

Teken zijn kleine beestjes met een groot potentieel gevaar voor onze gezondheid. 

Blijf veilig en geniet van de natuur, met de juiste voorzorgsmaatregelen! 


15-05-2024 om 07:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...