Actueel

Tegelwippen voor het klimaat

NK Tegelwippen

Vandaag is de start van het NK Tegelwippen. Deze duurt tot 31 oktober en is bedoelt om tegels in te ruilen voor groen. Dit alles om de verstening tegen te gaan en het klimaat een handje te helpen.

Klimaatverandering

Het klimaat wordt steeds extremer met een grotere kans op nattere zachtere winters, soms lange periodes van droogte in de zomer maar ook kans op hoosbuien met veel regen in korte tijd. Hittestress en wateroverlast treden dus veel vaker op omdat onze leefomgeving behoorlijk is versteend.  Nederlandse tuinen zijn goed voor in totaal 6600 hectare grond waarbij maar liefst 60% is betegeld. Niet echt klimaatproof dus. Tijd dus om de tegels eruit te wippen en de tuin te vergroenen.

Tegelwippen

Veel tuinen worden tegenwoordig volgepropt met tegels maar dat is nou niet echt klimaatproof. Uit onderzoek is gebleken dat het verstandig is om tenminste 70% van de tuin te laten bestaan uit groen en 30% door bestrating. Van die 70% is het belangrijk dat de bodem beschermt wordt tegen uitdroging dus bodembedekkers zijn daar prima geschikt voor. Ook schors of een ander organisch bodembedekkingsmateriaal zorgt ervoor dat er minder water verdampt en geeft als bijkomend voordeel dat hieronder het bodemleven floreert. De keuze van de 30% aan bestrating heeft ook invloed op de waterhuishouding in de tuin. Zo laten schelpen, kiezelstenen en grind meer water door en voorkomen uitdroging. Grote tegels kunnen het water tijdens hoosbuien slecht afvoeren en zo komt het water in het riool terecht en niet in de tuin. Verder zorgt een totaal betegelde tuin ook voor hittestress, de tuin warmt veel verder op. Meer tuintips vind je hier.

download (5).png
Vele handen maken licht werk. Samen met buren kunnen een boel tegels gewipt worden. Foto: NK Tegelwippen

Waarom meer groen in de tuin

Een groene tuin is niet alleen klimaatbestendiger maar is ook nog eens heel aantrekkelijk voor bijvoorbeeld vogels, vlinders en bijen. Daarnaast heeft al dat groen een positief effect op de mentale gezondheid. Dus, tegels eruit en groen erin. Zo voorkom je wateroverlast bij hoosbuien, het verkoelt bij warm weer, houdt water vast bij droogte en dieren zijn je dankbaar voor al dat groen. Verder is het veel leuker om naar te kijken en heeft groen ook een positief effect op de mind. Ook een moestuin is naast klimaatproof ook goed voor de stressvermindering.

Wim Jiskoot, Rijpwetering.jpgHommels en bijen houden van een groene tuin. Foto: Wim Jiskoot, Rijpwetering

Tips voor plantensoorten

Voor iedere tuin zijn geschikte plantensoorten en kom je er niet uit dan kun je altijd nog advies vragen aan een hovenier. Zo gedijt zonnehoed, vrouwenmantel en kattenkruid in een tuin met veel zon en in schaduwtuinen zijn varens, dikkemanskruid, smeerwortel en het vergeet-mij-nietje uitermate geschikt. 

download (4).pngDat ziet er toch een stuk leuker uit! Foto: NK Tegelwippen.

Wat leverde 2022 op?

Vorig jaar deden 135 gemeenten mee en wipten 40 voetbalvelden aan tegels! Effectief werden in den Haag voor de tweede keer achter elkaar de meeste tegels gewipt met een totaal van iets meer dan 300.000. Den Haag won daarmee de Gouden Tegel. Breda won de Gouden Schep in de categorie groot, Almelo in midden en Hollands Kroon won de prijs in de categorie klein. Momenteel staat vandaag de teller op 1600 gewipte tegels, er valt dus nog genoeg te doen. En mocht je nou geen tuin hebben. Je kunt altijd nog meedoen met andere gemeente initiatieven of je balkon of tuindak vergroenen.


21-03-2023 om 12:30 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...