Actueel

Supermaan

Vanavond hebben we te maken met een heuse supermaan. Dit jaar krijgen we vier keer een supermaan, waarvan vanavond de tweede is. De maan lijkt 14% groter en schijnt 30% helderder dan normaal. Helaas lijkt bewolking ervoor te gaan zorgen dat we de maan niet gaan zien vanavond. 

Supermaan.jpgSupermaan groter en feller

Maanstanden
In iets minder dan 30 dagen draait de maan om de aarde. De maan geeft zelf geen licht, maar wordt beschenen door de zon. De kant die dan beschenen wordt, is te zien vanaf de aarde. Overigens is de maan niet altijd te zien. De cyclus van de maan begint namelijk bij nieuwe maan. De niet zichtbare kant van de  maan wordt dan beschenen. Vanaf de aarde is de maan dan dus niet zichtbaar.

Maanfases_02.jpg
Nieuwe maan

De maan draait verder en na ongeveer een dag of 7 is er een halve maan zichtbaar, ook wel eerste kwartier genoemd. Vervolgens is het na 14 of 15 dagen volle maan. De zon beschijnt dan de kant van de maan die wel zichtbaar is vanaf de aarde.

Maanfases_06.jpg
Eerste kwartier en volle maan

Wanneer de maan verder draait, is na ongeveer 21 à 22 dagen weer een halve maan zichtbaar, ook wel laatste kwartier genoemd. Dit is overigens wel de andere helft van de maan dan die van het eerste kwartier. En na ongeveer 29,5 dag is de cyclus rond.

Maanfases_09.jpg

Laatste kwartier

Supermaan
De maan maakt een elliptische baan rond de aarde en daarbij staat de maan gemiddeld 384.450 km van de aarde. Omdat de baan elliptisch is, kan de maan dus ook dichterbij of juist verder weg staan. De kortste afstand tussen de maan en aarde is ruim 356.000 km en de langste bijna 407.000 km. Hierdoor lijkt de maan verschillend in grootte. Als de maan dichtbij staat, lijkt de maan groter en als er dan ook nog eens sprake is van volle maan, wordt dit supermaan genoemd.

Supermaan_aangepast 2019.jpgSupermaan

Slapen
Onderzoek in Basel (Zwitserland) heeft aangetoond dat tijdens nachten met volle maan er ongeveer 20 minuten korter geslapen wordt. Door volle maan is er veel meer licht tijdens de avond en dit zorgt ervoor dat het menselijk lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit is de stof die ervoor zorgt dat wij mensen slaperig worden.

Zichtbaar
De maan is het best zichtbaar tussen 18:15 en 20:15 uur vanavond. Helaas neemt vandaag vanuit het westen de bewolking toe en zal de supermaan mogelijk alleen in het oosten van Nederland te zien zijn. Maar wees vooral niet teleurgesteld als je hem niet kan zien, want 8 april en 7 mei komt de supermaan weer tevoorschijn.


09-03-2020 om 13:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...