Een langere periode met vorst is vaak het gevolg van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Die zorgt dan voor de aanvoer van koude lucht vanuit het oosten, maar hoe zit dat deze periode?
Strenge winter
Wanneer een hogedrukgebied voor langere tijd boven Scandinavië ligt, noemen we dat hogedrukgebied ook wel het Scandihoog. Daarnaast wordt zo'n hogedrukgebied ook wel een blokkade genoemd. Het blokkeert namelijk de meest voorkomende westelijke stroming. Bij die westelijke aanvoer komt de lucht over zee. Hierdoor zal deze niet heel erg kunnen afkoelen.
Het Scandihoog zorgt daarentegen voor een oostelijke stroming. De lucht komt dan uit het koude oosten en zal dan droog en erg koud zijn. Met soms dus strenge vorst tot gevolg.
Het Scandihoog zorgt voor een aanvoer vanuit het koude oosten.
Aanvoer over zee
De koude periode die we gaan krijgen komt ook door koude lucht uit het noorden, maar het sturende drukgebied ligt eigenlijk verkeerd voor die droge koude aanvoer. Het ligt namelijk boven het Verenigd Koninkrijk. Dan komt de lucht dus over zee en is vochtig en minder koud. De komende koude periode zal dus gepaard gaan met soms aardig wat bewolking en maxima van een graad of vijf boven het vriespunt. 's Nachts is lokaal vorst niet uitgesloten, maar voor langere tijd echt vriezen gaat het dus niet.
De verschillende luchtsoorten waar Nederland mee te maken kan krijgen.
Lang geleden
Voor de laatste echt koude winter moeten we overigens terug naar het einde van de vorige eeuw. 1997 kende voor het laatst een koude winter en dus ook de (voorlopig?) laatste Elfstedentocht. De winter daarvoor was statistisch gezien ook een koude winter. De hel van 1963 was echter de laatste strenge winter die Nederland gekend heeft.
Foto: Bram Sieders Paterswolde
Zomers
In de zomer heeft het Scandihoog trouwens ook invloed op het weer. Dan zorgt het namelijk juist voor de aanvoer van warme en droge lucht, terwijl het vaak zonovergoten is. Het mag dan ook wel echt een hogedrukgebied van extremen genoemd worden.
Foto: John Dalhuijsen Zandvoort
Vooruitzichten
De komende dagen wordt het dus wel wat kouder, maar een echte vorstperiode zit er momenteel dus nog niet echt in.
Komende tijd wat kouder weer
Ook in de pluim zit wel wat kou, maar na het weekend zit er zoveel spreiding in dat er nog niet heel veel over te vertellen is.
Pluimverwachting