De afgelopen dagen hebben we er al vaak mee te maken gekregen: stralingsmist. Met het lengen van de nachten en onder een heldere hemel wordt de kans op mist groter. En hoe langer de nachten, hoe langer het duurt voor de mist in de ochtend oplost. Maar wat is stralingsmist eigenlijk? En hoe zat het ook alweer met mistverlichting?
Stralingsmist kan ontstaan tijdens heldere nachten met weinig wind. Op dit moment hebben we dit rustige weer te danken aan een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië, met een uitloper tot aan Nederland. Tijdens heldere nachten kan de bodem zijn warmte flink uitstralen, de atmosfeer mist namelijk het 'warme dekentje' van een wolkendek. De lucht direct boven de grond koelt door de uitstraling af.
Onder een heldere hemel kan het aardoppervlak flink afkoelen.
Hoe verder de lucht afkoelt, hoe minder waterdamp de lucht kan bevatten. Op een gegeven moment is de lucht zover afgekoeld, dat de lucht verzadigd raakt: er ontstaan mistdruppeltjes!
Hoe lager de luchttemperatuur, hoe minder waterdamp de lucht kan bevatten. De waterdamp zal bij een lagere temperatuur dus eerder gaan condenseren.
Voorwaarde voor de vorming van een (dikke) mistlaag is trouwens dat er niet te veel wind staat, maar helemaal windstil mag het ook weer niet zijn. Bij te veel wind wordt de koude, verzadigde luchtlaag boven de grond vermengd met warmere en drogere lucht van bovenaf. Door deze vermenging is de lucht niet meer verzadigd en vormt zich dus ook geen mist. Toch heeft de mist een (zwakke) wind nodig om te groeien. Als het helemaal windstil is kan de mist niet naar boven uitgroeien en ontstaat er slechts wat dauw aan de grond.
De mist heeft een zwakke wind nodig om te groeien.
Hoe langer de nachten, hoe meer tijd de mistlaag heeft om te groeien. Daarbij komt nog eens dat verder in de herfst en in de winter de zon minder krachtig is. De zon heeft dan steeds meer moeite de mistlaag weg te branden. Met een beetje pech blijft het zelfs de hele dag grijs!
Maar hoe zit het ook alweer met mistverlichting? Bij slecht zicht (ongeveer <200 m) mag je de mistlampen voor aanzetten. Pas bij zeer dichte mist (zicht <50m) mogen ook de mistlampen achter aan.
Pas bij zeer dichte mist mag je het mistlicht achter aanzetten!
Gelukkig komt vandaag op de meeste plaatsen de zon nog wel tevoorschijn! Lees er meer over in het weerbericht!