Het waait weer eens stevig door en vanavond trekt de wind nog eens verder aan. Dat komt door storm Dudley - een lagedrukgebied dat vanavond zijn pad in onze omgeving weet te vinden. Overmorgen trekt alweer de volgende storm langs en ook die heeft een naam gekregen, namelijk Eunice. Laten we dieper duiken op de materie van stormnamen.
Wat is een storm?
Een storm is een zeer harde wind binnen een grootschalig weersysteem, zoals een lagedrukgebied. Als de wind over een tijdsbestek van tien minuten een gemiddelde snelheid heeft van tenminste 75 km/uur is er sprake van een storm. Op de schaal van Beaufort is dat tenminste 9 Bft. De termen "zware storm" staat gelijk met windkracht 10, oftewel een gemiddelde snelheid van 89 km/uur of meer per 10 minuten, en die van "zeer zware storm" met windkracht 11.
Wanneer krijgen stormen namen?
Hier zijn niet echt vaste regels voor, maar het is gebruikelijk dat in het geval van naamgeving aan een depressie, ook minstens een code geel wordt uitgegeven vanwege de impact. Het KNMI heeft zelf als standaard dat een storm sowieso bij code oranje of rood een naam krijgt, maar in bepaalde gevallen doet zij dit ook al vanaf code geel.
De stormnamen van dit seizoen. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt. De reden ervoor is om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen.
Waarom krijgen stormen namen?
Uit onderzoek blijkt dat de naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat men de nodige maatregelen neemt om schade en letsel te voorkomen. Ook geeft het een consistente boodschap aan het publiek en helpt het met de communicatie van naderend gevaarlijk weer.
Wie geven de stormen hun namen?
Er zijn verschillende groepen landen die stormen namen geven. Dat kan soms verwarrend zijn, want dezelfde depressie kan bijvoorbeeld in Nederland een andere naam krijgen dan in Duitsland. De groep van het land waarin de storm als eerste aan land komt, of waar hij/zij de meeste impact gaat hebben, besluit uiteindelijk of de storm een naam krijgt.
Sinds 2019 werkt het KNMI samen met de Met Office (van het Verenigd Koninkrijk) en Met Éireann (van Ierland) met de naamgeving van stormen. Ieder jaar op 1 september stellen ze de lijst met stormnamen van dat seizoen bekend.
Nog leuke weetjes
Wanneer twee stormen zo kort op elkaar volgen, worden ze ook wel "tweelingstormen" genoemd. Dit gebeurt waarschijnlijk als de straalstroom (een brede band met veel wind op zo'n 10 kilometer hoogte) in de omgeving van ons land ligt.
Maandag lijkt er ook weer een storm in de maak. Als die depressie ook dermate invloed heeft op ons gebied, dan krijgt die storm de naam Franklin (vernoemd naar oud-meteoroloog Frank Krooneberg) en is er sprake van een drielingstorm.
De storm Eunice is vernoemd naar Eunice Newton Foote, één van de ontdekkers van het broeikasteffect.
De naam Dudley is één van de tienduizenden namen die werden ingestuurd naar de Met Office om als stormnamen benoemd te worden. De criteria om een naam in te sturen voor de selectie door de Met Office is: "populaire namen en namen die de diversiteit van Groot-Brittanie, Ierland en Nederland weerspiegelen".