Actueel

Storm namen

De meeste mensen weten ondertussen wel dat stormen die orkaankracht bereiken een naam krijgen. Sinds kort heeft het KNMI samen met de Engels en Ierse weerdienst bepaald dat ook stormen bij ons een naam krijgen. Zit jou naam ertussen?

Orkanen

Van orkanen is het allang bekend dat deze een naam krijgen. Zodra een storm orkaankracht bereikt krijgt de orkaan een naam. Er wordt elk jaar een andere lijst van namen op alfabetische volgorde afgewerkt. De Duitse weerdienst doet dit ook al voor stormen in Europa en nu hebben wij dus ook (samen met de Britten en de Ieren) een lijst van storm namen. 

Stormen

Alle stormen waar door het KNMI een code oranje of rood wat afgegeven krijgen een naam. Het doel is om op die manier het bewustzijn van gevaarlijke weersomstandigheden te vergroten. In de lijst staan onder andere de volgende Nederlandse namen; Gerda, Jan en Piet. In Groot-Brittannië en Ierland konden mensen zelf namen insturen en daaruit werden de meest populaire gekozen. Hier in Nederland heeft het KNMI een aantal namen bedacht. De naam Jan komt van Jan Pelleboer; de eerste weerpresentator op radio en tv. De afbeelding hieronder laat alle namen zien. 

Stormnamen - WEER.jpg

Slechts een paar stormen per jaar

In Nederland komen per jaar hooguit een aantal stormen voor die een code oranje of rood krijgen. Hier zullen we dus niet vaak te maken krijgen met stormen die een naam hebben. Met name in Groot-Brittannië en Ierland zullen er vaker bekende namen voorbij razen. Daar komen gemiddeld 10 stormen per jaar voor die 'naam waardig' zijn. 


08-09-2019 om 10:15 door Ed Aldus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...