Actueel

Storm Domingos koerst af op Europa

De volgende storm is alweer op de weerkaarten verschenen: Storm Domingos! Deze storm is benoemd door de Spaanse meteorologische dienst en zal vooral Spanje (logisch) en Frankrijk aandoen dit weekend. Toch krijgen ook wij zondag mogelijk een staartje mee van deze storm… 

Storm Ciarán is pas net ons land uit… 

En de volgende ligt alweer klaar! In het kielzog van (ondertussen Ex-) storm Ciarán is namelijk weer een nieuw omvangrijk lagedrukgebied ontstaan: Domingos. Hier draaien opnieuw veel storingen met de nodige regen omheen. 

Frontenanalyse_blog.png

Afbeelding 1: (Ex-)storm Ciarán en de nieuwe storm Domingos op de frontenkaart van zaterdagmiddag 12.00u.

Vooral veel wind voor Spanje en Frankrijk

Storm Domingos gaat echter vooral in Spanje en Frankrijk veel wind zorgen. Dat komt omdat het windveld bij deze storm aan de zuidkant zit, zoals te zien is op onderstaande afbeelding.

Lagedrukgebied BR.JPG

Figuur 2: Het windveld van storm Domingos op de weerkaart. Deze weerkaarten kun je zelf hier bekijken. 

Dit betekent in de praktijk dat de windkracht in de Golf van Biskaje toeneemt tot ongeveer 9 of 10 beaufort met windstoten die tussen de 120 en 150 km/u liggen. Boven land ligt dit allemaal net iets lager, maar kan de wind nog steeds flink uitpakken. 

Code rood en oranje in veel landen

Diverse weerdiensten in het buitenland hebben al code oranje of rood uitgegeven om storm Domingos. In Spanje en Portugal staat bijvoorbeeld een code rood uit voor extreem hoge golven aan de kust. Die kunnen namelijk wel tot 10 meter hoog worden! Dit heeft te maken met de grote afstand die de wind kan afleggen over zee, waardoor zeer veel water richting de kust gestuwd kan worden, ook weer goed te zien op de weerkaart hierboven.

Verder geldt dit weekend in ontzettend veel landen een code oranje voor wind als gevolg van deze storm. Voorbeelden zijn de zuidwestkust van Frankrijk en de noordkust van Spanje, maar ook Italië heeft code oranje uitstaan en zelfs de Balkan krijgt een veeg van dit windveld mee. Kroatië heeft bijvoorbeeld ook een code oranje uitstaan vanwege de wind. 

Meteoalarm.JPG

Figuur 3: Op deze kaart zijn alle regio's te zien waar dit weekend een code oranje of rood geldt. Dat kan om uiteenlopende redenen zijn, maar in Frankrijk en Spanje is het vooral vanwege storm Domingos. De reden dat Duitsland overigens zoveel code oranje heeft langs de Nederlandse grens, is omdat zij niet 3, maar 4 waarschuwingsniveaus tellen. In Duitsland heb je ook nog code paars. Dit staat gelijk aan onze code rood. Alle kleurcodes in heel Europa kun je op deze website bekijken. ©Meteoalarm.org

Saillant detail is trouwens dat in de Italiaanse regio Toscane ook een code rood uitstaat, maar dan voor neerslag. Daar valt door een klein nieuw lagedrukgebied ontzettend veel regen. 

Waarom heet deze storm “Domingos” en niet “Debi”?

Wie een beetje op de hoogte is van de stormnamen die we gebruiken in 2023/2024, weet dat Domingos helemaal niet op onze namenlijst staat. Bij ons staat op de plek van de letter “D” namelijk Debi! Hoe kan dit?

Stormnamen.png

Figuur 4: De stormnamen die het KNMI samen met de Ierse en Britse meteorologische dienst aan begin van dit stormseizoen heeft gepresenteerd. ©KNMI

Dit heeft alles te maken met de weerdienst die de storm een naam geeft. In het geval van Ciarán was dit namelijk de Britse weerdienst, omdat hij daar als eerste voor veel overlast ging zorgen. De Britse weerdienst zit, samen met de Ierse en onze eigen Nederlandse weerdienst het KNMI, in één groep voor het uitgeven van stormnamen. Dit is de Westgroep. Wij zijn in deze groep aangesloten, omdat onze stormen meestal vanuit het westen komen.

Spanje zit in een andere groep

De Spaanse weerdienst daarentegen zit in een andere groep, namelijk de Zuidwestgroep. Hierin zitten ook Portugal, Frankrijk en de andere twee Benelux-landen: België en Luxemburg! 

Groups.png

Figuur 5: Drie verschillende groepen binnen het Europese stormnaamgevingssysteem. Je ziet de Zuidwestgroep (Paars), Westgroep (Groen) en de Noordgroep (Grijs). Op dit moment bestaan er ook nog een Centraal Mediterraanse groep (met o.a. Italië en Kroatië) en een zuidoostgroep (met o.a. Griekenland en Cyprus). ©EUMETNET

Dat betekent ook dat deze groep hun eigen namenlijstje heeft. Voor de zuidwestgroep, waartoe Spanje dus behoort, heeft de volgende lijst:

Namenlijst zuidwestgroep.JPG

Figuur 6: De stormnamen die de zuidwestgroep gebruikt. Op dit moment zijn zij dus ook aanbeland bij de letter "D"! Vandaar dat deze storm Domingos heet.

Vandaar dat deze storm dus Domingos heet en niet Debi. Internationaal is afgesproken dat de andere weerdiensten de naam overnemen van de weerdienst die als eerste de storm een naam heeft gegeven. Wij noemen deze storm dus ook gewoon Domingos! De eerstvolgende storm die wij (Ierland, Het Verenigd Koninkrijk of Nederland) weer een naam geven, gaat Debi heten. 

Duitsland doet alles anders

Mocht je nu toch nog ergens een andere naam voor deze (of toekomstige) stormen voorbij horen komen, is dat waarschijnlijk de schuld van de Duitsers. Deze zitten namelijk niet bij een van deze groepen en geven ELK hoge- en lagedrukgebied een naam. Dus ook de lagedrukgebieden die een storm veroorzaken. Om de verwarring compleet te maken, houden zij vast aan hun zelf gekozen namen. Zo stond storm Ciarán bij onze oosterburen bekend als storm “Emir” en heet storm Domingos daar storm “Fred”. 

image.jpg

Figuur 7: Een voorbeeld van hoe Duitsland de lagedrukgebieden noemt. Als de storm internationaal bekend is onder een andere naam, zetten ze die naam er soms wel nog bij. ©Wetter.de

Krijgen wij nog last van storm Domingos?

Zo heftig als Ciarán gaat het absoluut niet worden en ook het hoogtepunt van storm Domingos zal ons nooit bereiken. Er is echter wel een heel klein staartje wat wij zondag gaan meekrijgen! Dan ligt dit lagedrukgebied namelijk boven de Noordzee, waardoor wij mogelijk ook met een flink windveld te maken gaan krijgen.

Frontenanalyse_blog_2.png

Figuur 8: De frontenkaart voor zondag 14.00u. Storm Domingos ligt dan boven de Noordzee, maar is al behoorlijk afgezwakt ten opzichte van de kracht die hij boven Spanje en Frankrijk had. 

Dit zou zondagmiddag kunnen resulteren in een windkracht 8 (stormachtig) langs de (noord)westkust met zware windstoten tot misschien wel 100 km/u. Ook in het binnenland, en dan vooral in het midden van Nederland, kan de windkracht toenemen naar 6 of lokaal 7 met windstoten tot 75 km/u. De onzekerheid hierover is momenteel echter nog best groot, waardoor details moeilijk te geven zijn. Hou vooral ons actuele weerbericht goed in de gaten voor de laatste updates! 


04-11-2023 om 14:45 door Philippe Schambergen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...