Actueel

Dennis stelt niet veel voor

Ab Donker, Buurmalsen

Storm Dennis komt eraan! Maar vreemd genoeg stelt Dennis bij ons niet veel voor. Het is zelfs de vraag of de wind stormkracht gaat halen. Dennis is dus eigenlijk niets bijzonders. Gewoon een lagedrukgebied. Maar waarom krijgt dat lagedrukgebied dan een naam?   

Storm Ciara ligt nog vers in ons geheugen. Afgelopen weekend stond er in het noordwestelijk kustgebied windkracht 10, dat is een zware storm. Aan de westkant van Vlieland werd zelfs even windkracht 11 gemeten. Daar kwamen ook de zwaarste windstoten voor; tot bijna 130 kilometer per uur. De eerste schatting van de schade bedraagt 150 miljoen euro, en dat bedrag zal nog verder nog wel verder oplopen.

Sjef Kenniphaas, Egmond aan Zee
Sjef Kenniphaas, Egmond aan Zee

Na Ciara komt Dennis

En al snel kwamen er berichten dat na Ciara een nieuwe storm op weg is naar Nederland; Storm Dennis. Die naam kreeg de storm van de Ierse en Britse weerdiensten. Sinds september 2019 geven we ook in Nederland stormen een naam. Dat gebeurt via een schema, waarbij de Ierse, Britse en Nederlandse weerdiensten namen hebben mogen aandragen.

namen.jpg

De bedoeling van de stormnamen is dat mensen beter weten dat er een storm aan komt en zich dus kunnen voorbereiden. Maar in het eerste seizoen dat de namen gebruikt worden, lopen we al tegen een probleem aan: Wanneer krijgt een storm een naam? Het criterium lijkt eenvoudig: Een storm krijgt een naam als de weerdienst van Ierland, Groot-Brittannië of Nederland een code oranje afgeeft voor een storm. Maar in dit geval lijkt het er niet op dat Dennis als storm Nederland gaat bereiken. Dus zou je zeggen; geen naam. Maar in het noorden van Ierland en in Schotland komt Dennis wél als storm over. Dus daar heet de storm Dennis. Het verwarrende is dus dat er een storm Dennis is, terwijl wij in Nederland geen storm krijgen. Het KNMI zegt nu al dat we eigenlijk de naam Dennis niet moeten gebruiken, omdat bij ons de naam pas geldt als er voor Nederland een code oranje is afgegeven. En zo'n code oranje krijgen we zeer waarschijnlijk niet. Een goed punt voor de evaluatie van het eerste seizoen met stormnamen, die zeker gaat komen.

Sytze Jongma, Scheveningen
Sytze Jongma, Scheveningen

Geen Dennis, wat dan wel?    

We krijgen dus geen storm, maar het wordt wel onstuimig en vooral heel nat. Eerst de wind: de echte storm met windkracht 9 en misschien wel 10 (zware storm) trekt ten noorden van Schotland richting Noorwegen. Bij ons wordt het een harde tot stormachtige wind (kracht 7 of 8) aan de kust.

Ton de Brabander, Renkum
Ton de Brabander, Renkum

Maar we krijgen wel het regengebied wat bij Dennis hoort over ons heen. En goed ook. Waarschijnlijk regent het zondagochtend al, maar de meeste regen wordt zondagmiddag verwacht. Op sommige plekken zelfs bijna 20 millimeter. Dat is echt kletsnat. Dus geniet nog maar even van morgen, Valentijnsdag. Dat wordt een droge dag met af en toe een beetje zon en een graad of 10. Mooi weer voor een romantische wandeling. De eerstvolgende droge dag dan? Dat lijkt eigenlijk pas volgende week donderdag te worden... 


13-02-2020 om 14:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...