Actueel

"Storm" Corrie op komst! Maandag windstoten >100 km/h

Sinds afgelopen donderdag is de bezem door de atmosfeer gegaan: we zijn verlost van het grijze, grauwe en sombere hogedrukweer waar we een groot deel van januari mee te maken hebben gehad. Daarvoor in de plaats hebben we nu echter een heel ander weertype: wisselvallig & onstuimig! Aankomende maandag gaat het echter nog harder waaien, als vermoedelijk de eerste winterstorm van dit seizoen richting ons land komt. “Storm” Corrie is in aantocht!

Zaterdag al veel wind door “Malik”

Niet alleen maandag staat er veel wind in Nederland, ook zaterdag is dat het geval. Dan vooral in de noordelijke helft, waar windkracht 8 wordt gemeten en windstoten tussen de 75 en 90 km/h voorkomen. Dat komt door storm Malik, waarvan de kern boven Scandinavië hangt.

Frontenanalyse II.png

Figuur 1: Storm Malik met zijn kern boven Scandinavië. Hierdoor hebben wij zaterdag ook te maken met veel wind.

202201291730__600x722_True_False_False_0_0_0_0_c.png

Figuur 2: De maximale windkracht en windstoot op zaterdag 29 januari 2022.

Waarom heet dit lagedrukgebied eigenlijk “Malik”? 

“Die naam stond toch niet op de lijst van eerder gepubliceerde stormnamen die we in Nederland zouden gebruiken?” Bovendien werken we in Nederland qua stormnamen netjes van A t/m Z, waardoor het niet logisch zou zijn als storm Corrie de volgende zou zijn. Dat klopt, wie de lijst nagaat, zal ontdekken dat Malik niet voorkomt als mogelijke stormnaam. 

Storm_namen_graphic_2021_2022_NL.jpg

Figuur 3: De verschillende namen voor stormen die door het KNMI zijn gepubliceerd. ©KNMI

Drie verschillende groepen voor stormnamen

Hoe het dan toch kan dat dit lagedrukgebied de naam Malik heeft gekregen? Dat heeft alles te maken met de manier waarop men in Europa namen toekent aan stormen en lagedrukgebieden. Hierin zijn 3 groepen te onderscheiden die samenwerken en met elkaar vaste namen bedacht hebben:

1) De “Zuidwest-groep” met daarin Spanje, Portugal, Frankrijk & onze zuiderburen België.

2) De “Noord-groep” met daarin Denemarken, Zweden & Noorwegen.

3) De “West-groep” met daarin Ierland, het VK & Nederland.

european_storm_naming-01.png

Figuur 4: De verschillende groepen die samenwerken met betrekking tot het namen geven aan stormen. ©Met Office

Land met meeste impact geeft naam

De groep van het land waarin de storm als eerste aan land komt, of waar hij de meeste impact gaat hebben, besluit uiteindelijk de storm of het lagedrukgebied een naam te geven. Hier zijn niet echt vaste regels voor, maar meestal is het zo dat elk lagedrukgebied bij een van deze 3 groepen sowieso als eerste aankomt of ergens een impact heeft, zelden gebeurt dit tegelijkertijd in 2 verschillende groepen. Ook is het gebruikelijk dat er in het geval van naamgeving aan een depressie, ook minstens een code geel wordt uitgegeven vanwege de impact. Het KNMI heeft zelf als standaard dat een storm sowieso bij code oranje of rood een naam krijgt, maar in bepaalde gevallen doet zij dit ook al vanaf code geel. 

België zit in andere groep

Frappant is dat onze zuiderburen niet in dezelfde groep zitten als wij wat betreft naamgeving van stormen! Dat levert soms situaties op, waarbij de storm door België al een naam heeft gekregen, aangezien hij daar als eerste aankomt, maar wij hier in Nederland er ook last van gaan hebben. In dat geval nemen wij de naam van deze “Zuidwest-groep” over en krijgt de storm dus geen nieuwe Nederlandse naam. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij storm Odette, die in Nederland voor een code geel zorgde.

KNMI storm Odette.JPG

Figuur 5: Een tweet van het KNMI waarin aangegeven wordt dat de Belgen al een naam hebben gegeven aan het desbetreffende laag, waardoor wij die naam overnemen en er geen nieuwe naam van onze lijst wordt gebruikt. ©KNMI

Denemarken geeft lagedrukgebied naam Malik

In het geval van de wind zaterdag, die dus veroorzaakt wordt door storm Malik, gaat deze een serieuze impact hebben op Denemarken. Daar worden op grote schaal windstoten boven de 100 km/h verwacht, ook landinwaarts. Daarom hebben zij ervoor gekozen het lagedrukgebied een naam te geven. Dit land behoort niet tot onze groep, maar tot de “Noord-groep”, die weer hun eigen namensysteem hebben. Zo is storm Malik geboren! Als het daardoor bij ons ook gaat waaien, nemen wij deze naam, net zoals bij België zou gebeuren, over. Zo kan het voorkomen dat er namen gebruikt worden die niet in ons schema zitten.

Stormkaart III.JPG

Figuur 6: Een kaart met de verwachte windstoten in Denemarken zondagavond. Denemarken is hier zwart omcirkeld en zoals je kunt zien, hebben de paarse, roze en grijze kleuren de overhand. Hierbij gaat het volgens de schaalverdeling om windstoten rond de 100 km/h. ©WXCHARTS.COM

Zondag nog rustig en vriendelijk weer

Na de wind op zaterdag, krijgen we in Nederland op zondag juist te maken met een vriendelijk en rustig weerbeeld. Vooral 's ochtends is het zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan op steeds meer plekken stapelwolken en krijgt de zon het lastig. Een prima dag dus om er nog even op uit te gaan!

Morgen.png

Figuur 7: De verwachting voor zondag.

Schotland: windstoten tot 140 km/h

Dan nu waar het eigenlijk om draait: een depressie genaamd Corrie! Zoals je uit de namenlijst kunt afleiden, is deze wel door onze eigen “west-groep” benoemd. Dit komt omdat hij als eerste Schotland een flinke veeg uit de pan gaat geven! Zondagmiddag ligt de kern namelijk boven het uiterste noorden van het VK en worden daar windstoten verwacht tot 110 km/h landinwaarts en tot wel 140 km/h (!) op windgevoelige plaatsen direct langs de kust! Het VK is, zoals eerder vermeld, lid van dezelfde groep als Nederland wat betreft het geven van namen aan depressies.

IMG-20220129-WA0010.jpg

Figuur 8: Storm Corrie is officieel aangekondigd door het Met Office van het VK! ©Met Office

Maandag veel wind in eigen land door Corrie

In de loop van zondag en in de nacht naar maandag gaat Corrie aan de wandel richting ons land. Verwacht wordt op dit moment dat de kern precies over het noordoosten van Nederland gaat trekken, waardoor vooral het (zuid)westen van Nederland te maken krijgt met (zeer) zware windstoten en mogelijk zelfs stormkracht, windkracht 9! Het zal de eerste depressie met een naam zijn in bijna een jaar tijd, die ons land aandoet. De laatste keer dat dat gebeurde was (sneeuw)storm Darcy, waarvoor op 7 februari 2021 een code rood gold voor heel het land.

frontenkaart.png

Figuur 9: Storm Corrie ligt zondagmiddag nog nabij Schotland, maar daalt daarna snel af richting Nederland!

Windstoten van >100 km/h

Zowel het Europese weermodel ECMWF als het Duitse model ICON komen met serieuze windstoten op de proppen voor maandagochtend. Zoals hieronder te zien is, worden op uitgebreide schaal boven zee windstoten verwacht van >120 km/h (het grijze gebied). De 100 km/h grens zijn de roze kleuren, waar een groot deel van de kustregio mee te maken gaat krijgen. 100 km/h is ook de grens om iets zeer zware windstoten te mogen noemen. 

Stormkaart I.JPG

Figuur 10: De verwachte windstoten volgens het Duitse model ICON om 10.00u maandagochtend. ©WXCHARTS.COM

Stormkaart II.JPG

Figuur 11: De verwachte windstoten volgens het Europese weermodel ECMWF maandagochtend. ©WXCHARTS.COM

Maar ook landinwaarts worden fikse windstoten berekend van >90 km/h in de kustprovincies en >75 km/h nog dieper landinwaarts. Vanaf 75 km/h spreekt men van zware windstoten. Het noordoosten, waaronder de provincie Groningen, lijkt op dit moment juist de dans te ontspringen qua wind! Daar merken ze waarschijnlijk nauwelijks wat van de mogelijke winterstorm. Dit is echter hoe de weerkaarten er zaterdagavond bij liggen, hou de meest recente weerberichten in de gaten!

Pas officieel “Storm Corrie” bij uur lang windkracht 9

Pas als het een uur lang waait met windkracht 9, kunnen we officieel spreken van storm Corrie. De verwachting is nu dat dit gehaald gaat worden in een smalle strook langs de westkust, maar de koers van het laag is alles bepalend. Gaat het laag iets zuidelijker, dan krijgt juist België de volle laag en krijgen wij er veel minder van mee! Gaat de depressie noordelijker langs, dan blijft het windveld mogelijk op zee. Vandaar dat “Storm” nog tussen aanhalingstekens staat.

Eerste vrouwelijke meteoroloog KNMI

Storm Corrie heeft trouwens sowieso al een flink Nederlands tintje, of het nu een grote impact gaat hebben op ons weer of niet: deze naam heeft het KNMI namelijk zelf op de lijst van stormnamen gezet dit jaar. Hiermee eren ze Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI, die in 1964 in dienst trad. Ook namen als Herman en Tineke zijn door het KNMI ingebracht. 

Storm_namen_graphic_2021_2022_NL.jpg

Figuur 12: Ook de namen Herman, Tineke, Eunice & Franklin zijn aangedragen door het KNMI. ©KNMI

Houd het weerbericht goed in de gaten!

Als Corrie aankomende maandag over ons land trekt, zou dat dus wel eens met flink wat gevolgen kunnen gaan. Tot dit soort stormen komt het wel vaker, dus paniek is niet nodig, maar waakzaamheid is op z'n minst geboden! Zeker als men activiteiten buiten op de planning heeft of van plan is deel te nemen aan het verkeer. Voor de meest actuele verwachting lees je natuurlijk ons uitgebreide weerbericht of bekijk je onze weervideo’s! Na maandag lijkt de rust weer voorzichtig terug te keren, maar de vraag is natuurlijk voor hoe lang. De lijst met stormnamen voor dit jaar is immers nog goed gevuld…

meerdaagse.png

Figuur 13: De meerdaagse voor komende week. Vooral maandag lijkt nog onstuimig te worden met in het oosten zelfs kans op wat winterse neerslag! Een echte sneeuwlaag hoef je echter niet te verwachten, het zal bij wat natte sneeuw blijven. 


29-01-2022 om 19:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...