Actueel

Nederland onder hoge druk!

Brian Versteegh

Hogedrukgebieden worden vaak geassocieerd met mooi weer, blauwe luchten een overdosis vitamine D en (in de zomer) ook hoge temperaturen. Toch staat hogedruk zeker niet garant voor lekker weer, de laatste tijd hebben we immers ook vaak te maken gehad met hoge drukwaarden, en of dat nu zo lekker was... De komende dagen blijven we dit grijze hogedrukweer nog even houden, wanneer gaat de bezem door de atmosfeer? Dat lees je in deze blog!

Hogedruk
Bij een hogedrukgebied is er sprake van dalende luchtbewegingen. Deze lucht droogt op weg naar beneden uit en warmt dan ook op. Rond een meter of 1000 tot 1500 boven het aardoppervlak stopt de lucht echter vaak met dalen. Boven die hoogte is het onbewolkt, hoe kan het dan dat we op een dag als vandaag dan toch tegen die grijze wolkenluchten aankijken? Op de plek waar de lucht stopt met dalen vormt een laag met warme lucht. Daar wordt het uiteindelijk zelfs warmer dan aan de grond. Normaliter stijgt warme lucht op, maar doordat die warme luchtlaag op hoogte aanwezig is kan lucht vanaf het oppervlakte niet ver opstijgen. Er zit dus als het ware een deksel op de atmosfeer. In situaties zoals de huidige is er flink wat vocht opgehoopt in de onderste luchtlaag. Dat vocht kan door de ‘deksel’ van warme lucht niet weg en vormt dan een wolkendek. Als het verder afkoelt is het in dit soort situaties vormt mist zich ook heel makkelijk.

Huidige situatie
Op het moment licht er een hogedrukgebied pal boven ons hoofd. Langzaam trekt de hogedruk richting het oosten. Toch blijft de invloed de komende dagen nog heel erg duidelijk merkbaar. Helaas voor de zonliefhebbers zit er dus behoorlijk wat vocht gevangen onder de ‘hogedrukdeksel’. Op heel veel zonuren hoeven we de komende dagen niet te rekenen. Vanaf donderdag maakt de passage van een lagedrukgebied ten noorden van ons een (tijdelijk) einde aan de dominantie van hogedruk.

synop.png
Morgen ligt de kern van hogedruk ten oosten van ons land. 

Morgen
Aan het begin van de maandag is het op veel plaatsen waarschijnlijk een klein wereldje. Afkoeling tot waardes rond of iets onder het vriespunt in de nacht van zondag op maandag zal leiden tot de vorming van mist. Met name in het zuiden en midden kan de mist behoorlijk dicht zijn, met zichtwaardes die tot onder 200 meter teruglopen.
Bij gebrek aan wind en de nog zwakke januarizon kan het best een tijd duren voordat de mist is opgelost. Het is zelfs niet helemaal uitgesloten dat het plaatselijk de hele dag nevelig blijft. In het zuiden maakt de zon na het optrekken van de mist nog een kans en kunnen met wat geluk enkele zonuren bijgetekend worden. Gemiddeld wordt het een graad of 5, in het zuiden kan de zon het kwik nog naar 7 graden krikken, op plekken waar het de hele dag nevelig blijft stokt de thermometer bij 3 graden.

maandag.png
Morgen in het zuiden nog wat kans op zon, in de rest van het land grijs, maar wel droog!

Dinsdag
In de nacht naar dinsdag flirten de temperaturen weer met het vriespunt. Ook is er opnieuw op uitgebreide schaal kans op mist. ’s Ochtends kan de mist wederom hardnekkig zijn en veel plaatsen in het grijs hullen. ’s Middags stijgt de mist iets en wordt het zicht beter. Wel blijft het compleet bewolkt, neerslag wordt niet verwacht. De temperatuur doet nog een klein stapje terug en komt gemiddeld uit op 4 graden. De wind is nog steeds geen belangrijke factor in het weerbeeld en blaast met 0 tot 3 beaufort. Gedurende dinsdagavond kan er opnieuw mist ontstaan.

mist anna zuidema.jpeg
Dinsdag nog op veel plekken mist. Foto: Anna Zuidema.

Woensdag
De mist die dinsdagavond ontstaan is kan zich aan het begin van de nacht nog wat uitbreiden. Vanuit het noorden trekt de wind echter aan en dat zal de mist in de loop van de nacht op veel plekken de das omdoen. Minimumtemperaturen liggen rond 2 graden. Overdag blijft het zwaar bewolkt, eigenlijk is de zon vrijwel kansloos, enkel de Wadden zouden een streepje zon kunnen zien. Het blijft wel droog en de westenwind trekt door de dag heen langzaam aan. Het kwik werkt zich woensdagmiddag op tot 6 graden.

Donderdag
Donderdag markeert een behoorlijke verandering in het weerbeeld. Het rustige, grijze weerbeeld verdwijnt dan en wordt voor een wisselvallig weertype ingewisseld. Deze wissel gaat niet onopgemerkt voorbij, de kans op neerslag neemt flink toe. Na de regen en buien, die vooral in de ochtend vallen, laat de zon weer eens zijn gezicht zien. Vooral bewoners van de noordelijke provincies zullen in de loop van de middag van het opgeklaarde weer kunnen genieten. De temperatuur kan donderdag tot zo’n 9 graden stijgen. Er staat wel een stevige bries, de windkracht ligt rond 3 beaufort in het binnenland en op 6 of 7 beaufort aan de kust.

wisselvallig Tom Wester.jpg
Op donderdag af en toe ruimte voor de zon, maar meestal bewolking en wat neerslag. Foto: Tom Wester

Het weekend
De wind blijft in het weekend uit richtingen tussen west en noordwest waaien. Daarmee blijft het weer dynamiek. Elke dag is er kans op regen, al is die op vrijdag wel kleiner dan op zaterdag en zondag. Op vrijdag en zondag schijnt de zon vaker dan op zaterdag. Thermometers zullen duidelijk hogere waarden dan aan het begin van de week aanwijzen. Op een enkele plek in het land zullen we zaterdag misschien wel dubbele cijfers zien. Van winterweer ontbreekt op het moment nog haast ieder spoor. 

meerd.png
Zo ziet het weerbeeld er de komende dagen uit. 


23-01-2022 om 15:00 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...