Het afgelopen weekend heeft storm Bora regionaal wateroverlast veroorzaakt. Door extreme regenval was er sprake van overstromingen en door het noodweer zijn twee mensen omgekomen.
Verwoeste brug op Rhodos (bron: ANP)
Hevige regenval en overstromingen door Storm Bora beschadigde op het eiland Rhodos dit weekend meerdere wegen, bruggen en huizen. Tientallen mensen werden geëvacueerd. De brandweer op Rhodos heeft meer dan 650 verzoeken binnengekregen om water weg te pompen uit gebouwen. In de straten liggen auto's en puin opgestapeld Op het Griekse eiland Lemnos zijn twee mensen om het leven gekomen door het extreme weer. Op Lemnos zijn huizen onder water komen te staan en op veel plekken is de stroom uitgevallen
Ravage in de straten op Rhodos na de overstromingen door Bora (bron: ANP)
Extreme hoeveelheden regen
In vrijwel geheel Griekenland kwam het dit weekend tot regen van betekenis. Regionaal op het vasteland en op enkele eilanden was er zelfs sprake van zware regenval. Zo viel er op de laatste dag van november op Limnos 113 mm, in Kandanos op Kreta 121 mm, op Thasos 158 mm en in stad Rhodos op het gelijknamige eiland zelfs 171 mm regen. Dit zijn enorme hoeveelheden in in een dag tijd! De grootste hoeveelheid werd opgevangen in het bergdorp Neochori in de regio Chalkidiki. Daar kreeg de regenmeter maar liefst 208 mm te verstouwen. De totale regenhoeveelheid dit weekeinde is in Rhodos-stad uitgekomen op 337 mm, in Neochori viel in totaal 403 mm. (bron: janvissersweer.nl)
Weerkaart van vandaag, Bora tolt nog steeds boven Griekenland.
Bora, familie van Conall
De veroorzaker van het extreme weer in Griekenland is dus storm Bora. In feite is storm niet de juiste benaming, aangezien de wind in deze geen stormkracht heeft bereikt. Lagedrukgebied is de meteorologische zin de juiste benaming voor Bora. Dat het lagedrukgebied een naam heeft gekregen heeft Bora te danken aan de risico’s op hevige regenval.
Bora heeft overigens een link met storm Conall, die vorige week over ons land trok. Conall trok na ons land gepasseerd te hebben verder naar het oosten van Europa. Eenmaal op vrijdag Roemenië te hebben bereikt was er van Conall weinig meer over, dan een bel met koude lucht. Een deel hiervan wist de (nog warme) Middellandse Zee te bereiken, waarna een nieuw lagedrukgebied ontstond. De depressie diepte vlot uit en door het nog warme zeewater (21 graden) ontwikkelden de buien zich tot zeer actieve en waterrijke exemplaren. Daarbij ontstonden zogenaamde buienstraten, parallelle aan de stromingsrichting. Dit resulteerde voor sommige plekken aanhoudende en intensieve regenval.
Stuwing
De orografie, de vorm van het landschap speelt hierin overigens ook een rol. Het bergachtige landschap zorgt voor extra stuwing van de lucht. Dit draagt ook nog eens bij aan het extra activeren van de al zware buien. Vervolgens stroomt de overvloedige regen weer bergafwaarts en komt allemaal op het laagste punt samen – met overstromingen tot gevolg.
Gevaar nog niet geweken
Griekenland is nog niet van Bora af en de kans op hevige regenval blijft aanwezig. Waarschuwingen voor de regenval staan uit voor het vaste land, waaronder Thessaloniki en ook voor de eilanden in de Egeïsche Zee. Wat het vasteland betreft is er ook risico voor de stad Larissa. De stad en de regio werden vorig jaar september nog zwaar getroffen door storm Daniel.
Lokaal nog veel regen
Lagedrukgebied Bora bevindt zich vandaag boven Griekenland. De komende dagen trekt Bora langzaam oostwaarts, via Rhodos en komt op woensdag bij Cyprus aan. Daarna volgt vanuit het westen weer een volgend lagedrukgebied met de bijbehorende regenzones en buien. Het blijft voorlopig zeer wisselvallig in Griekenland, Turkije en op de Balkan. Tot en met het weekend kan er regionaal maar zo eens 100-150 mm regen bijvallen. Lokaal misschien wel meer, dus het risico op overstromingen is voorlopig nog niet geweken.
Neerslagverwachting accumulatief tot en met zondag (bron: ECMWF)
Extreme regenval neemt toe
Er is een trend zichtbaar in de toename van extreme regenval in het Middellandse Zeegebied. Niet zo gek overigens, want met het opwarmen van de aarde warmt ook het zeewater op. Ook de Middellandse Zee is onderhevig aan opwarming, met als resultaat heviger buien/regenval.