Actueel

Statisch geladen

Met deze droge en koude dagen komt het steeds vaker voor. Een vervelende schok bij het openen van de deur als gevolg van opgebouwde statische elektriciteit. Maar gelukkig is er wat tegen te doen! Waarom het vaker in de winter voorkomt en hoe je het kan voorkomen, lees je in deze blog.

Droge lucht
In de lucht bevinden zich geladen deeltjes. Zeker wanneer de lucht droog is, is de kans op zo'n vervelende schok groter. Bij een hogere luchtvochtigheid vloeit de elektriciteit als het ware af uit de lucht. Bij het warm stoken in huis, wordt de lucht nog droger, aangezien warme lucht meer vocht kan bevatten. Hierdoor kan de luchtvochtigheid in huis soms zelfs slechts 20% bedragen.
Bij het bewegen in huis, of bijvoorbeeld bij het rollen van een bureaustoel over tapijt, wordt je statisch geladen. De statische elektriciteit kan dan vanwege de lage luchtvochtigheid nergens heen.
Totdat er iets van metaal aangeraakt wordt. Bijvoorbeeld een deurklink. Dan ontlaadt de elektriciteit zich met een schok en soms zelfs een vonkje tot gevolg.

Jelle A. de Vries, Hallum.jpg
In de winter betekent een lage luchtvochtigheid meer kans op ontladingen. Foto: Jelle A. de Vries, Hallum

Voorkomen
Sommige huizen en mensen hebben er vaker last van dan andere. Maar het is grotendeels te voorkomen en wel door de volgende tips:

- Stook het huis minder warm. Niet alleen goed voord de natuur en de portemonnee, het houdt ook de luchtvochtigheid wat hoger.
- Hang bakjes water aan de radiatoren. Het vocht verdampt en zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast helpt het ook om planten te kopen en deze regelmatig water te geven. Een luchtbevochtiger is natuurlijk ook een optie. 
- Draag katoenen of linnen kleding. Deze stoffen zorgen voor minder wrijving dan bijvoorbeeld wol of synthetisch materiaal.
- Ontlaad jezelf voordat je ijzer aanraakt. Bijvoorbeeld door het ongevoeligere eelt op de handpalm eerst op het metaal te plaatsen, of met een nagel tegen metaal te tikken.
- Bij het wassen kan je ook een antistatische wasverzachter gebruiken. Daarnaast bestaan antistatische sprays die op meubels en vloerbedekking gespoten kunnen worden.

iStock-1222744413.jpgDoor statische elektriciteit gaat je haar recht omhoog staan.

Onweer
Onweer is ook een vorm van statische elektriciteit. Door de op- en neergaande bewegingen in een onweerswolk wrijven de deeltjes in een wolk langs elkaar heen. Hierdoor ontstaat er ook lading in de wolk. Deze ontlading is alleen een stuk heftiger dan wanneer wij statisch geladen zijn!

GijsdeRijke_Linge.jpeg
Onweer is ook een vorm van statische elektriciteit. Foto: Gijs de Rijke, Linge


24-01-2023 om 14:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...