Actueel

Sneeuwstorm IJsland

Op IJsland is het momenteel erg onrustig. Gisteravond waren er zelfs windstoten rond 220 km/uur gemeten! Waarom is het op dit moment daar zo onstuimig en hoe bijzonder is het voor dit eiland?

IJsland, het dunstbevolkte land van Europa, is bekend voor de bijzondere landschapskenmerken, zoals gletsjers, geisers, zwarte-zand stranden, toendra's en natuurlijk vulkanen. Momenteel zie je echter bijna niets van die landschapskenmerken, want sinds gisteren viel er een flink pak sneeuw! Daarbij stond er enorm veel wind die ervoor zorgde dat het zicht heel erg slecht was.

Door een enorm lagedrukgebied dat over het eiland trok, was het afgelopen dagen erg onstuimig. In het midden van het drukgebied was de luchtdrukmeting minder dan 950 mbar. Zo'n lage druk gaat vaak gepaard met orkanen. Vanwege de extreem lage druk, was er heel veel wind. Voor een uitleg over hoe wind ontstaat, lees de blog van gisteren.

20191211_eu_fronts_IJsland zoom.jpg

Op de kaart hierboven zie je onder andere isobaren (de witte lijnen). Isobaren zijn lijnen die punten van gelijke druk met elkaar verbinden. Hoe dichter deze isobaren aan elkaar, hoe harder waait de wind. Op veel plaatsen waren er windstoten van meer dan 150 km/uur gemeten. Op de Westman-eilanden is zelfs een gemiddelde windsnelheid van 169 km/uur gemeten! Het zou maar meer kunnen zijn, want op dat moment werd de windmeter weggewaaid.

Dit lagedrukgebied gaat niet alleen gepaard met orkaankracht wind, maar ook met een flink pak sneeuw. Op veel plaatsen viel meer dan anderhalve meter sneeuw! Dat komt nadat er al in december een record hoeveelheid sneeuw in Reykjavik is gevallen. 

Foto Stella Arnadottir via WEATHER METEO WORLD.jpg
Foto: Stella Arnadottir via WEATHER/METEO WORLD

Tot nu toe is het de krachtigste storm van 2019. Op het hele eiland zijn waarschuwingen van kracht en sinds gisteren middag tot en met vanochtend waren de meeste vluchten geannuleerd. Verder waren sinds gisteren veel scholen en winkels gesloten.

Deze storm bracht nog een gevaar met zich mee: vanwege de grote hoeveelheid sneeuw is de kans op lawines verhoogd.

Dit lagedrukgebied trekt momenteel naar het oosten weg richting Noorwegen. Hier in Nederland krijgen we daar dan niet echt last van. Er komen de komende dagen wel enkele andere lagedrukgebieden en bijgaande storingen onze kant op, waardoor het hier ook flink gaat waaien.

work_meerdaagse.jpg

Voorpagina-afbeelding via Severe Weather Europe


11-12-2019 om 16:45 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...