Actueel

Sneeuwkansen: Het kan vriezen of dooien

De alpen krijgen vandaag en morgen te maken met de eerste echte sneeuwdump van het jaar. Vorig jaar viel er rond deze tijd ook in Nederland de eerste sneeuw van de winter. Hoe zit het momenteel eigenlijk met onze sneeuwkansen? Nu hebben we al vaker gezegd dat het volgende week kouder wordt, maar de kansen op sneeuw zijn uiterst onzeker en bovendien klein.

Wind uit het oosten

Vanaf woensdag ruilen we het wisselvallige weer in voor een iets kouder weertype. De wind draait naar het oosten en de maximumtemperaturen dalen elke dag een beetje; donderdag wordt het niet warmer dan +1 graden. Bij dit soort berichten begint het hart van winterliefhebbers sneller te kloppen. Over schaatsen kan echt nog niet gesproken worden, maar wellicht staat de eerste sneeuw van deze meteorologische winter op het programma.

Het kan vriezen of dooien

Maar meteen als we een kijkje nemen in de sneeuwkansen van volgende week, zien we dat die uiterst onzeker zijn. Ja, er zijn wel kansen, maar de komende dagen moet echt blijken dat alles precies goed valt: Misschien hebben we dan de eerste sneeuw te pakken volgende week! Een voorbeeld: Hieronder staan twee kaartjes met de verwachte temperatuur op zondagochtend. De ene is van het Amerikaanse model GFS, de ander van het Europese model ECMWF. Het lijkt me duidelijk: Het verschil tussen lichte vorst en temperaturen in de dubbele cijfers is een extreem groot verschil. tEMPERATUUR SNEEUW.JPG

Figuur 1: De berekende temperatuur op zondag 16 December 07.00 door ECMWF in graden celsius.

tEMPERATUUR gfs.JPG

Figuur 2: De verwachte temperatuur op zondag 16 December 07.00 door GFS in graden celsius.

Sneeuwkans

De kaart van het GFS is natuurlijk funest voor sneeuwkansen. De kaart van het ECMWF biedt echter mogelijkheden, maar dan moet er wel neerslag vallen. Als we de verwachte neerslagkaart erbij pakken, is te zien dat een storing op dat moment voor sneeuw in Nederland zou zorgen. Voor de mensen die de Duitse taal niet goed beheersen: Het sneeuwt op dat moment licht tot matig. Hier moet wel bij gezegd worden dat het GFS de eventuele sneeuwstoring eerder in de week (rond donderdag) laat passeren, maar deze kansen nog kleiner zijn dan die in het ECMWF. Vandaar dat we nu voor het vervolg van ons verhaal het ECMWF aanhouden.

Sneeuw.PNG

Figuur 3: De verwachte neerslagsoort en activiteit op zondag 16 December 07.00 door ECMWF. ©Kachelmannwetter.com

Pluimverwachting

We hebben al vaker een temperatuurpluim aan jullie laten zien. Deze geeft aan hoe zeker een verwachting is voor de komende tijd. Meer uitleg over de Pluim vind je hier! Op onderstaande temperatuurpluim is duidelijk de onzekerheid volgend weekend te zien. Er zijn lijntjes die boven de 10 graden uitkomen, maar ook lijntjes (zoals de rode) die niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. pluim temperatuur.PNG

Figuur 4: De temperatuurpluim. Elk lijntje stelt een individuele berekening voor. Volgend weekend is de spreiding erg groot.

Nu hebben we naast een temperatuurpluim, ook een sneeuwpluim! Als we die erbij pakken, zien we inderdaad enkele lijntjes de hoogte in gaan. Er zijn echter ook lijntjes die geen sneeuw berekenen. Al met al is er zo'n 15% tot 20% kans op enkele centimeters sneeuw volgens deze pluim, aangezien er ongeveer 8 a 10 van de 50 lijntjes de hoogte in schieten. Voor de duidelijkheid, het gaat hier om ongeveer 1cm a 2cm sneeuw. Niet enorm veel, maar genoeg om een winters landschap te creëren! pluim sneeuw.PNG

Figuur 5: De sneeuwpluim. Te zien is dat een aantal lijntjes rond volgend weekend de hoogte in gaan, inclusief de operationele & controle run en de gemiddelde waarde. 

Onzekerheid

Die onzekerheid die we hier zien, heeft te maken met de positie van hoge- en lagedrukgebieden. Een kleine afwijking van positie, kan ervoor zorgen dat een laagje bijvoorbeeld ten noorden van ons langs trekt, in plaats van zuidelijk. In dat eerste geval hebben we te maken met warme lucht van zee, in dat laatste geval koude lucht van land. Ook de positie van het hogedrukgebied moet goed zijn, een verschuiving kan betekenen dat de wind niet meer uit het oosten komt, waardoor het niet genoeg afkoelt voor sneeuw. Tenslotte mag die ook niet te krachtig zijn, om daarmee het lagedrukgebied tegen te houden.

lage hoge drukgebieden.jpg

figuur 5: De wind draait met de klok mee om een hogedrukgebied, tegen de klok in om een lagedrukgebied. De positie maakt dus veel uit voor onze windrichting!

Conclusie

Kortom: Hou de komende dagen vooral de berichtgeving in de gaten! Dat kun je ook zelf doen, door af en toe de temperatuur- of sneeuwpluim zelf te bekijken. Dit geeft een goede eerste inschatting. Voor de rest zal, als de kans groter wordt dan de 15% - 20% die er nu staat, ongetwijfeld meer over geschreven gaan worden. Veel dingen moeten namelijk op de goede plek vallen: timing (in de nacht en ochtend is het kouder, overdag zou het te warm zijn), luchtsoort en of er uberhaupt neerslag gaat vallen spelen allemaal mee. En smelten de kansen toch als sneeuw voor de zon? Dan wachten we met z'n allen gewoon op de volgende kans!


09-12-2018 om 18:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...