Actueel

Sneeuw op komst!

Vijlen - Paul Begijn

Ook al moesten vanochtend de autoruiten op veel plaatsen worden gekrabd en viel zeer plaatselijk wat (natte) sneeuw, het echte winterweer wil maar niet doorzetten. Er is voor nu geen diepvrieskou in het vooruitzicht, om van schaatsen op natuurijs maar te zwijgen. We moeten het hebben van lichte winterse speldenprikjes waarbij het ene paar dagen in de nachten vriest en er soms regionaal wat sneeuw valt. Komend weekend lijkt het echter in een groot deel van het  land wit te worden, zij het voor even.

Limburgse heuvels
Vorige week werden de Limburgse heuvels getrakteerd op een laag sneeuw. Het landschap veranderde in een fraai winterlandschap, terwijl in de rest van Nederland niks van dit winterweer was te merken. Begin van deze week was de meeste (Limburgse) sneeuw al weer helemaal verdwenen. Vervolgens was in een deel van het land nog wel sprake van lichte vorst in de nacht, maar overdag lag het kwik ruim boven nul. Dan kun je niet echt spreken van winterweer, toch?

Vaals afgelopen weekend (Marina Nefkens)
Vaals afgelopen weekend (Marina Nefkens)

Aan het front
Vanochtend had een deel van het land te maken met een winterse start van de dag. In de noordelijke helft en in het oosten was sprake van vorst. Op voormalig vliegbasis Twente daalde het kwik zelfs naar -5,3 graden, ofwel matige vorst. In het zuiden en zuidwesten vroor het echter niet. De oorzaak was een flink pakket met wolken die de afkoeling in de nacht tegenging. Uit de bewolking viel vannacht en vanochtend nog wat neerslag, in Zeeland zelfs nog wat natte sneeuw. De bewolking is te koppelen aan het front dat zich net ten zuidwesten van Nederland bevindt. Het is een zogenaamd warmtefront, dat de scheidslijn is tussen de zachte lucht ten zuidwesten van Nederland en de koude lucht die zich nu boven ons land bevindt. De zachte lucht is dichtbij, maar weet ons land niet te veroveren. Later vandaag trekt het front (en ook de zachte lucht) zuidwaarts en de kou nestelt zich boven de lage landen.

Warmtefront ten zuidwesten van NederlandWarmtefront ten zuidwesten van Nederland

Tikkie winters
Komende nacht is het eerst nog op de meeste plaatsen droog, met hier en daar wat opklaringen. Het gaat dan ook op veel plaatsen licht vriezen. Later in de nacht verschijnt vanuit het noorden meer bewolking. Daarna volgt in het noorden en langs de westkust een aantal winterse buitjes. Naast regen kan hagel en natte sneeuw vallen. Daarbij is ook kans op gladheid. Morgen is er een afwisseling van wolken en wat zon. Het is meest droog, maar vanaf de Noordzee blijft kans op een enkele winterse bui. Met maxima tussen 1 en 4 graden voelt het al met al een tikkie winters aan.

Het weer voor komende nacht (RTL Weer / Buienradar)
Het weer voor komende nacht (RTL Weer / Buienradar)

De verwachte sneeuw
In de nacht naar zaterdag komt het opnieuw tot lichte vorst. Zaterdag is er niet veel ruimte voor de zon en in de ochtend zal het op de meeste plekken bewolkt raken. De bewolking komt vanuit het westen opzetten en kondigt de komst van zachtere lucht aan. De reeds aanwezige koude lucht laat zich overigens niet zomaar verjagen en blijft eerst nog hardnekkig boven het land aanwezig. In de loop van zaterdagmiddag volgt het neerslaggebied, behorende bij het warmtefront (met daarachter de zachte lucht). Pal aan zee zal het beginnen met regen, maar zodra het neerslaggebied het land in trekt gaat het al snel over in (natte) sneeuw. Naar verwachting zal het in de avond in het hele land sneeuwen en vormt zich een mooi wit sneeuwdekje. In het westen van het land wordt 3-5 cm berekend, in de oostelijke helft 1-3 cm. Later op de avond kan de neerslag in het westen nog even overgaan in regen of misschien wel ijzel. De ijzel brengt het nodige gevaar van gladheid met zich mee en de regen tast het sneeuwdek aan. Dat geldt overigens ook voor de regenbuien die zondagochtend over het land trekken.

Verwachting zaterdag 19:00 uur. De roze kleur geeft de sneeuwval aan (bron: WXcharts)
Verwachting zaterdag 19:00 uur. De roze kleur geeft de sneeuwval aan (bron: WXCHARTS / ECMWF)

Sneeuwpopje
De kans dat zaterdagavond en zondagochtend een sneeuwpopje gemaakt kan worden is aanwezig, maar haast je. Zondag overdag loopt het kwik op naar 4 tot 6 graden en smelt de meeste sneeuw al weer weg. In de nieuwe week gaat het kwik verder in de lift en voor woensdag zijn er al signalen dat het maar zo 10 graden kan worden. Het lijkt normaal te worden dat we het in Nederland moeten doen met winterse speldenprikjes. En alvast een waarschuwing voor zaterdag: pas op, het kan glad worden!

Zaterdagavond een sneeuwpopje maken? (Wouter van Bernebeek)Zaterdagavond een sneeuwpopje maken? (Wouter van Bernebeek)


14-01-2021 om 14:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...